Premia Properties: Στα σκαριά νέα επένδυση στα Logistics
Premia Properties: Στα σκαριά νέα επένδυση στα Logistics

Premia Properties: Στα σκαριά νέα επένδυση στα Logistics

Ποιο το πλάνο της εισηγμένης μετά τα deals με Μπουτάρη και Εκπαιδευτήρια Δούκα.
Ειρήνη Θεοφανίδου
24.06.2022

Στην "φιλοσοφία" έκαστος στο είδος του επιμένει η Premia Properties η οποία δεν σταματά το επενδυτικό της πλάνο παρά τις διεθνείς αρνητικές εξελίξεις (αύξηση πληθωρισμού, γεωπολιτική ανησυχία κ.ά).

Οπως ανέφερε κατά την διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης ο επικεφαλής της εταιρείας Κων/νος Μαρκάζος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του 2021 "η χρονιά αποτέλεσε καθοριστική στιγμή για την εταιρεία η οποία έφθασε τα 27 ακίνητα με σύνολο επενδύσεων κοντά στα €200 εκατ. και EBITDA στα €10,8 εκατ.

Σχολιάζοντας τις διεθνείς εξελίξεις τόσο στο γεωπολιτικό κομμάτι όσο και στην "ακρίβεια" που φέρνει ο υψηλός πληθωρισμόςο κ. Μαρκάζος υπογράμμισε ότι "η αγορά διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη. Και για τα χρηματιστήρια και για τα ομόλογα αλλά και για τον κλάδο των ακινήτων. Υπαρχει ένας πολύ υψηλός πληθωρισμός που δεν τον έχουμε ξαναβιώσει αλλά και επικείμενη άνοδος των επιτοκίων μαζί με πτώση των μετοχών και των ομολόγων που φέρνουν ισχυρές πιέσεις στις αποτιμήσεις των εταιρειών.  Εμείς θα συνεχίσουμε με το επενδυτικό μας πλάνο δεν αλλάζει κάτι. Κι αυτό γιατί η Premia έχει θωρακιστεί σε μεγάλο βαθμό". 

Σύμφωνα με τον κο. Μαρκάζο η εταιρεία διαθέτει ένα "πολύ δυνατό χαρτοφυλάκιο" με σημαντική διασπορά μισθωτών καθώς και οικονομικά θεμελιώδη (6,5 χρόνια μέση διάρκεια μισθώσεων, χαμηλό συντελεστή μόχλευσης, μέση σταθμισμένη διάρκεια δανείων 7,1 χρόνια, ταμειακά διαθέσιμα κ.ά) που της επιτρέπουν να συνεχίσει απρόσκοπτα τις επενδύσεις της. 

"Οι κατηγορίες που θα επενδύσουμε είναι οι ίδιες που έχουμε πει και κατά το παρελθόν, έχουμε μια καλή θέση στα Logistics, ενώ πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε ένα νέο deal στον κλάδο σε περίπου 10 με 15 ημέρες το αργότερο. Ο κλάδος εξελίσσεται με καινούρια χαρακτηριστικά με αποθήκες πιο ψηλές και πιο βιώσιμες. Κοιτάμε και τα "πράσινα" γραφεία κατ εξαίρεση σε ένα κλάδο που δεν δραστηριοποιούμαστε. Αλλά μόνο αυτά που έχουν χαρακτηριστικά LEED και που ταιριάζουν με τη βιωσιμότητα" είπε ο ίδιος. 

Επενδύσεις για Μπουτάρη και Δούκα

Ο κ. Μαρκάζος αναφέρθηκε και στα δυο τελευταία πολύ σημαντικά deals που έκλεισε η Premia. Τα projects του Μπουτάρη και των Εκπαιδευτηρίων Δούκα τα οποία όπως είπε "είναι πολύμηνα έργα με το ύψος των επενδύσεων να κυμαίνεται από 100 έως 150 εκατ.". Ξεκαθάρισε ότι και στις δυο συμφωνίες η εταιρεία εμπλέκεται καθαρά στο κομμάτι του real estate και όχι στο business κομμάτι του μισθωτή. "Στην περίπτωση της Μπουτάρης περιμένουμε μια δικαστική απόφαση που πιθανώς να βγει τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο ένα σχέδιο εξυγίανσης και πιστεύουμε ότι ήδη η εταιρεία θα μπορέσει να πρωταγωνιστήσει στον συγκεκριένο κλάδο και κάνουμε μια επένδυση βιώσιμη και πρωτότυπη επένδυση". Η Premia εξάλλου επικεντρώνεται σε εναλλακτικές επενδύσεις στις οποίες δείχνει να έχει μεγαλύτερη ικανότητα. 

Αναφορικά με τα Εκπαιδευτήρια Δούκα η συμφωνία, επεσήμανε ο κ. Μαρκάζος, έχει ολολκηρωθεί και έχει το ακίνητο έχει περάσει στην ιδιοκτησία της εισηγμένης. "Εχουμε μια άψογη συνεργασία με τα εκπαιδευτήρια που είναι ένας εξαιρετικός οργανισμός. Σκοπεύουμε από κοινού να αναβαθμίσουμε τις εγκαταστάσεις. Θελουμε όλα μας τα κτίρια να αναβαθμιστούν ενεργειακά το κάνουμε σε όλα μας τα ακίνητα όχι μόνο εκεί. Μιλάμε για ένα πολύ καλό ακίνητο που βρίσκεται σε καλό σημείο και θέλουμε να αναβαθμιστεί. Κοιτάζουμε να επεκτείνουμε το ίδιο μοντέλο πάντα με τα δικά μας κριτήρια".  

Η μερισματική πολιτική

Τέλος, σχετικά με την διανομή μερίσματος ο κ. Μαρκάζος υπογράμμισε ότι όπως είχε αναφέρει και κατά το παρελθόν η εταιρεία δεν θα διανείμει μέρισμα εφέτος για τη χρήση του 2021 αλλά θα διανείμει το 2023 το 50% των κερδών της χρήσης του 2022. "Η μερισματική μας πολιτική είναι ξεκάθαρη από το 2023 θα είναι αυτή που δεσμευόμαστε σήμερα" είπε χαρακτηριστικά.