Πιο ανθεκτικά απέναντι στις φυσικές καταστροφές τα "πράσινα" κτίρια
Πιο ανθεκτικά απέναντι στις φυσικές καταστροφές τα "πράσινα" κτίρια

Πιο ανθεκτικά απέναντι στις φυσικές καταστροφές τα "πράσινα" κτίρια

Ξεπερνούν την εξοικονόμηση ενέργειας τα οφέλη από την εφαρμογή ενεργειακών μέτρων
RE+D magazine
12.03.2024

Η προοδευτική προσαρμογή και ενίσχυση των κωδίκων ασφάλειας κτιρίων μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε εξοικονόμηση κόστους δισεκατομμυρίων, αλλά και να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των κατασκευών, τη στιγμή που τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξάνονται διαρκώς.

Πρόσφατη μελέτη τριών Εθνικών Εργαστηρίων του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι οι ενεργειακοί κώδικες παρέχουν επίσης σημαντικό όφελος στη βελτίωση της ανθεκτικότητας των κτιρίων.

Η έκθεση που προέκυψε διαπίστωσε ότι ο Διεθνής Κώδικας Εξοικονόμησης Ενέργειας του International Code Council του 2021 και το Πρότυπο ASHRAE 20191, ενός μέσου συμμόρφωσης με τον εν λόγω κώδικα, παρέχει επιπλέον υποστήριξη της ανθεκτικότητας έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η δόμηση σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες απαιτήσεις ενεργειακού κώδικα σε νέες μονοκατοικίες και πολυκατοικίες θα παρείχε αναλογία κόστους-οφέλους μεταξύ 2 και 8 προς 1. Αυτές οι επενδύσεις συνοδεύονται από σημαντική μείωση των θανάτων από ακραία καιρικά φαινόμενα—έως και 58% σε νέες μονοκατοικίες και 49% σε νέες πολυκατοικίες. Ο χρόνος που οι κάτοικοι μπορούν να παραμείνουν άνετα κατά τη διάρκεια τέτοιων ακραίων γεγονότων αυξάνεται επίσης σημαντικά με βάση την εφαρμογή των απαιτήσεων του εν λόγω κώδικα. Ορισμένοι κάτοικοι πολυκατοικιών θα μπορούσαν να διαμείνουν άνετα στο κτίριό τους δύο φορές περισσότερο απ’ ότι στο παρελθόν, ενώ ορισμένοι κάτοικοι μονοκατοικιών μπορούν να μείνουν περίπου 50% περισσότερο χρόνο στις κατοικίες τους. Η βελτιωμένη θερμική απόδοση των κτιρίων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα λιγότερες υλικές ζημιές από θραύση σωλήνων, ζημιές από νερό, φθορές στη θεμελίωση και στα δαπέδων, καθώς και μούχλα.

Τα οφέλη ανθεκτικότητας που σχετίζονται με τον ενεργειακό κώδικα που προσδιορίζονται από το Αμερικανικό DOE ξεπερνούν την εξοικονόμηση ενέργειας και τα οφέλη ανθεκτικότητας που προκύπτουν από άλλους κτιριακούς κώδικες. Το αμερικανικό Ινστιτούτο Οικοδομικών Επιστημών διαπίστωσε ότι η τακτική ενημέρωση των κωδίκων δόμησης παρέχει ένα όφελος $11 για κάθε $1 που επενδύεται. Αυτά τα οφέλη αφορούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών, των ενοικιαστών, των δανειστών και της κοινότητας. Τα οφέλη έρχονται με τη μορφή αποφυγής ατυχημάτων, υλικών ζημιών, διακοπών επιχειρήσεων, εξόδων απόκρισης σε καταστροφές και κόστους ασφάλισης.

Επιπλέον, η υιοθέτηση και η αποτελεσματική εφαρμογή των οικοδομικών κωδίκων σε επίπεδο κοινότητας μπορεί να σημαίνει ότι μια κοινότητα παραμένει λειτουργική μετά από μια καταστροφή, με τους υπαλλήλους να επιστρέφουν στην εργασία τους και παιδιά να επιστρέφουν στο σχολείο. Ακόμη και αν δεν υπάρχει κώδικας σε όλη την κοινότητα ή όπου οι εγκεκριμένοι κώδικες είναι παλαιότεροι, μεμονωμένοι ιδιοκτήτες κτιρίων και κατασκευαστές μπορούν να ενισχύσουν την προστασία των επενδύσεών τους από τις επιπτώσεις καταστροφών, εφαρμόζοντας ή υπερβαίνοντας τους πιο πρόσφατους σχετικούς κώδικες.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξάνονται σε ένταση και συχνότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν ήδη το προηγούμενο ρεκόρ ετήσιων συμβάντων, τα οποία προκάλεσαν ζημιές άνω του $ 1 δισ. Και αυτή η πραγματικότητα αγγίζει ολόκληρο τον πλανήτη. Εκτιμάται ότι το 2023  ήταν το πιο καυτό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί στο βόρειο ημισφαίριο, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης.

Με αυτά τα δεδομένα και με το κόστος ενέργειας να καθιστά την ψύξη των εσωτερικών χώρων απρόσιτη για μεγάλο μερίδιο χρηστών, η προστασία των κτιρίων και των ενοίκων τους από τέτοια γεγονότα γίνεται επιτακτική ανάγκη. Σε αυτή την προσπάθεια, οι οικοδομικοί και ενεργειακοί κώδικες μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την παροχή ασφαλών, βιώσιμων και ανθεκτικών κοινοτήτων.

Πηγή: Construction Executive