Πέντε δήλωσαν το παρόν στο διαγωνισμό για τον τριπλό κόμβο στο Σκαραμαγκά
Πέντε δήλωσαν το παρόν στο διαγωνισμό για τον τριπλό κόμβο στο Σκαραμαγκά

Πέντε δήλωσαν το παρόν στο διαγωνισμό για τον τριπλό κόμβο στο Σκαραμαγκά

Share Copy Link
RE+D magazine
18.12.2025

Πέντε σχήματα κατέθεσαν προσφορά στο διαγωνισμό που αφορά την «Κατασκευή τριών ανισόπεδων κόμβων στην ευρύτερη περιοχή του Σκαραμαγκά και ολοκλήρωση ημιδιανοιχθέντος τμήματος της περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω για τη σύνδεσή της με την Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου»

Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για τους ομίλους Aktor και Άβαξ, την εταιρεία Αφοί Παπαϊωάννου και τις κοινοπραξίες Μέτκα – Δομική Κρήτης και ΕΚΤΕΡ – Τεχνική Έργων.

Το έργο θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του οδικού δικτύου και την ενίσχυση της προσβασιμότητας στο Θριάσιο Πεδίο, που αναπτύσσεται ραγδαία στον τομέα των logistics και της βιομηχανίας.

Με την ολοκλήρωση του θα βελτιωθεί αισθητά η κυκλοφορία από την Αθήνα προς τον Ασπρόπυργο, την Ολυμπία Οδό, το Σχιστό και το λιμάνι του Πειραιά.

Στο έργο περιλαμβάνονται επιπλέον προαιρετικές εργασίες, οι οποίες μπορούν να ενεργοποιηθούν εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες και οι διαθέσιμοι πόροι. Μεταξύ αυτών είναι η κατασκευή επιπλέον κλάδων στους κόμβους Σχιστού και Ναυπηγείων, η καθαίρεση και ανακατασκευή της υπάρχουσας γέφυρας στον κόμβο του Σχιστού και η διαμόρφωση νέου ημικόμβου στον Ασπρόπυργο με κάτω διάβαση της οδού LR-1 για τη σύνδεσή της με την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της προαίρεσης του έργου, περιλαμβάνεται η κατασκευή δρόμου μήκους 2,3 χιλιομέτρων που θα συνδέσει το δίκτυο με το Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής, τον ΧΥΤΑ και τη Λεωφόρο ΝΑΤΟ – μια υποδομή που επίσης θα συνεισφέρει στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση.

Στις προαιρέσεις του έργου περιλαμβάνονται η ολοκλήρωση συγκεκριμένων κλάδων του ανισόπεδου κόμβου Σχιστού (Κόρινθος – Σχιστό και Σχιστό – Αθήνα), καθώς και των κλάδων του κόμβου Ναυπηγείων (Αθήνα – Παλάσκα και Παλάσκα – Σχιστό), για τους οποίους απαιτείται τροποποίηση στα ρυμοτομικά σχέδια· η συντήρηση και επισκευή της υπάρχουσας γέφυρας στον κόμβο Σχιστού και η οδική διασύνδεση με το υπάρχον οδικό δίκτυο του Επιχειρηματικού Πάρκου Φυλής, η οποία περιλαμβάνει την αναβάθμιση δύο κόμβων που συνδέονται με τον ΧΥΤΑ και τη λεωφόρο ΝΑΤΟ.

Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να ξεκινήσει το 2026 και να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2028. Η προθεσμία για την ανάληψη των νομικών δεσμεύσεων όλων των υποέργων έχει οριστεί έως τις 13 Απριλίου 2027, ενώ η επιλεξιμότητα των δαπανών του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2025. 

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ, και θα χρηματοδοτηθεί με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 

Το έργο εντάσσεται στη συνολική στρατηγική του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ολοκλήρωση κρίσιμων συνδέσεων του οδικού δικτύου της Αττικής μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η αναβάθμιση του κόμβου της Μεταμόρφωσης οπως και η επαναφορά των Πρότυπων προτυπων προτάσεων που έχουν κατατεθεί από τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους χωρίς να αξιοποιηθούν.