"Παράθυρο" για οριστική τακτοποίηση αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις
"Παράθυρο" για οριστική τακτοποίηση αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις

"Παράθυρο" για οριστική τακτοποίηση αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις

Ποιες είναι οι δυο κατηγορίες αυθαιρέτων και τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.
RE+D magazine
17.10.2022

Ευκαιρία οριστικής τακτοποίησης για κατηγορία αυθαιρέτων που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις προανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Πρόκειται για τα αυθαίρετα που έχουν αναπτυχθεί σαν μικρός οικισμός, κυρίως σαν επέκταση χωριών και κωμοπόλεων και έχουν δίκτυα, δρόμους, ρεύμα, νερό, δίκτυο υπονόμων. 

Σύμφωνα με την μέχρι τώρα διαδικασία όσα ακίνητα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία μπορούν οι ιδιοκτήτες τους μπαίνοντας στην πλατφόρμα η οποία αναπτύχθηκε σε συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τον φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο και πληρώνοντας €250 να τα δηλώσουν και να τακτοποιήσουν τις δομημένες επιφάνειες ιδιοκτησίας τους για 30 χρόνια. Κατόπιν της υποβολής αίτησης υπαγωγής στις παραπάνω ρυθμίσεις, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, παγώνουν οι διοικητικές πράξεις προστίμων και κατεδαφίσεων.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτημάτων έχει οριστεί η 31η Δεκεμβρίου 2022.

Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή, θα συνυπολογιστούν μια σειρά από γεωοικονομικοί παράγοντες για τα στοιχεία του κάθε αυθαιρέτου ξεχωριστά, θα βγει ένας αλγόριθμος θα φτιαχτούν οικονομοτεχνικές μελέτες και τα στοιχεία συνολικά θα σταλούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο θα βγάλει μια απόφαση που θα λέει ποιά αυθαίρετα μπορούν να τακτοποιηθούν ορίζοντας τις προϋποθέσεις και τα ποσά που θα πρέπει να πληρωθούν.

Υπενθυμίζουμε ότι, η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε νομοθετήσει σχετικά, όμως ο Νόμος που ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων, κατέπεσε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η τωρινή Κυβέρνηση με τον Νόμο 4685/2020 έφερε μια νέα ποιό προσεκτική ρύθμιση του θέματος αυτού και φιλοδοξεί να δώσει οριστική λύση σε ένα θέμα που ταλανίζει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

Το υπουργείο υπολογίζει οτι η ρύθμιση αφορά περί τους 1 εκατ. ιδιοκτήτες, ενώ τα υπό «αμφισβήτηση» στρέμματα ανέρχονται περί τα 300.000, εκ των οποίων τα 115.000 βρίσκονται στην Αττική.

Όσον αφορά στα αυθαίρετα που βρίσκονται σε περιοχές NATURA, σε υδατορέματα, σε εξόδους διαφυγής του κόσμου, σε περιοχές που πρέπει να έχει πρόσβαση η Πυροσβεστική, σε παραλίες, αρχαιολογικούς χώρους κλπ και είναι όλα κατεδαφιστέα, ασυζητητί" είπε ο κ. Αμυράς και συμπλήρωσε ότι "' στις κατεδαφίσεις δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, όπως πχ ένα αυθαίρετο που είναι πρώτη κατοικία και μένει μια ευάλωτη πολυμελής οικογένεια".