Τα ακίνητα ο μεγαλύτερος "κουμπαράς" παγκοσμίως
Τα ακίνητα ο μεγαλύτερος "κουμπαράς" παγκοσμίως

Τα ακίνητα ο μεγαλύτερος "κουμπαράς" παγκοσμίως

Η αξία τους αντιστοιχεί σχεδόν σε τέσσερις φορές το μέγεθος του παγκόσμιου ΑΕΠ
Βάλια Πολίτη
12.10.2023

Παρά την πτώση της αξίας της παγκόσμιας ακίνητης περιουσίας που καταγράφηκε το 2022, η ιδιοκτησία παραμένει το μεγαλύτερο απόθεμα παγκόσμιου πλούτου, και μάλιστα με διαφορά, σύμφωνα με τα στοιχεία της διεθνούς εταιρείας συμβούλων Savills.

Η συνολική αξία της παγκόσμιας περιουσίας ήταν $ 379,7 τρις. στο τέλος του 2022. Αν και αυτό σημαίνει μείωση κατά 2,8% σε σχέση με την περσινή χρονιά, η πιο μακροπρόθεσμη τάση – αύξηση 18,7% τα τελευταία τρία χρόνια – δείχνει ότι η παγκόσμια ιδιοκτησία παραμένει ένα σημαντικό απόθεμα πλούτου.

Screenshot 2023-10-10 162855.png

Τα ακίνητα αξίζουν περισσότερο από τις παγκόσμιες αγορές μετοχών και ομολόγων συνδυαστικά και αντιστοιχούν σχεδόν σε τέσσερις φορές το μέγεθος του παγκόσμιου ΑΕΠ. Η αξία όλου του χρυσού που έχει εξορυχθεί ποτέ ($ 12,2 τρις.) είναι ασήμαντη συγκριτικά, δεδομένου ότι αντιστοιχεί σε λίγο περισσότερο από το 3% της αξίας των παγκόσμιων ακινήτων.

Λίγο περισσότερο από τα τρία τέταρτα της αξίας της ακίνητης περιουσίας συνδέεται με οικιστικά ακίνητα, αξίας $ 287,6 τρις. στο τέλος του 2022, σημειώνει η Savills. Τα εμπορικά ακίνητα αντιπροσωπεύουν περίπου το 13%, ενώ η γεωργική γη αντιστοιχεί στο 11%.

 
Επιδόσεις ανά κλάδο

Η περσινή χρονιά απαρτίστηκε από δυο ουσιαστικά διαφορετικά εξάμηνα. Οι αξίες διατηρήθηκαν κατά το πρώτο μέρος του 2022, προτού τα υψηλότερα επιτόκια και η αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα περιορίσουν τις κατοικίες και τις εμπορικές αγορές παγκοσμίως – μια τάση που συνεχίστηκε και κατά το 2023.

Η οικιστική ακίνητη περιουσία σημείωσε μείωση της τάξεως του 1,6% το 2022, αλλά σε τριετή βάση, μεταξύ 2019 και 2022, η ανάπτυξή της –στο 21,1%– ήταν δεύτερη μετά τον χρυσό. Οι κατοικίες επωφελήθηκαν από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεδομένης και της έμφασης στο σπίτι κατά τη διάρκεια των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία.

Η αξία των εμπορικών ακινήτων μειώθηκε κατά 1,8% το 2022, λόγω της εξασθένησης των συνθηκών το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά αυξήθηκε κατά 14,4%, σε βάση τριετίας. Αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και στα κρατικά κίνητρα, ενθαρρύνοντας τους επενδυτές να διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια σε ακίνητα.

Η γεωργική γη σημείωσε μείωση 11,4% σε ετήσια βάση το 2022, αλλά αυξήθηκε κατά 8,8% σε τριετή βάση. Η πανδημία μείωσε τις αξίες της γεωργικής γης το 2020, οι οποίες όμως ανέκαμψαν δυναμικά το 2021, για να υποχωρήσουν εκ νέου το 2022.

 

Tα ακίνητα σε σύγκριση με άλλα περιουσιακά στοιχεία

Είναι γεγονός ότι οι αξίες των ακινήτων υποχώρησαν το 2022, αλλά και οι αγορές ομολόγων και μετοχών δεν έμειναν αλώβητες. Οι χρεωστικοί τίτλοι συρρικνώθηκαν κατά 3,2%, με τις μετοχές να σημειώνουν πτώση 20,3% σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, τα τελευταία τρία χρόνια, όλες αυτές οι κύριες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων σημείωσαν θετική ανάπτυξη, με τα οικιστικά ακίνητα να ξεπερνούν σημαντικά τα ομόλογα και τις μετοχές.

Δεδομένης της οικονομικής αναταραχής που προκλήθηκε πρώτα από την πανδημία του Covid-19 και στη συνέχεια από την αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων, ίσως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο χρυσός σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο σε αξία, με άνοδο 2,2% το περασμένο έτος και 26,9% σε βάση τριετίας. Ωστόσο, η συνολική αξία του χρυσού συνεχίζει να ωχριά, σε σύγκριση με την αξία των αγορών ακινήτων παγκοσμίως.

 

Οι μεγαλύτερες αγορές ακινήτων στον πλανήτη

Η Κίνα διατηρεί τη θέση της ως η πιο πολύτιμη αγορά ακινήτων στον κόσμο. Δεδομένου ότι η χώρα φιλοξενεί 1,4 δις. ανθρώπους, ίσως δεν αποτελεί έκπληξη ότι αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο (26%) της παγκόσμιας αξίας ακινήτων.

Screenshot 2023-10-10 162840.png

Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση συνολικά, αντιπροσωπεύοντας το 19% της παγκόσμιας αγοράς ακινήτων. Οι χώρες των G7 συν την Κίνα απαρτίζουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της συνολικής παγκόσμιας αξίας ακινήτων.

Σε επίπεδο περιοχών, σημαντικός πλούτος ακίνητης περιουσίας συγκεντρώνεται στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Η αξία των ακινήτων σε αυτές τις δύο περιοχές αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ (47%) της συνολικής αξίας παγκοσμίως, παρά το γεγονός ότι αυτές φιλοξενούν μόλις το 17% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η Ασία-Ειρηνικός (εκτός της Κίνας), αντίθετα, φιλοξενεί το 37% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά αντιπροσωπεύει μόνο το 17% της παγκόσμιας αξίας των ακινήτων.

Screenshot 2023-10-10 163546.png

Ομοίως, η αγοραία αξία ακινήτων του Καναδά είναι μεγαλύτερη από αυτή της Βραζιλίας –η οποία έχει πολύ περισσότερους κατοίκους– ενώ η Ινδία, το πολυπληθέστερο έθνος στον κόσμο, κατατάσσεται μόλις στην 14η θέση όσον αφορά την αξία των ακινήτων.

Η σχετικά χαμηλή αξία της ιδιοκτησίας σε πολυπληθή έθνη με ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες υποδηλώνει τις τεράστιες δυνατότητες που έχουν αυτές οι αγορές για ανάπτυξη ακινήτων στο προσεχές μέλλον, όπως σωστά παρατηρεί η εταιρεία συμβούλων.

 Πηγή: Savills