Οι περιοχές με το υψηλότερο κόστος αγοράς κατοικίας για το 2022
Οι περιοχές με το υψηλότερο κόστος αγοράς κατοικίας για το 2022

Οι περιοχές με το υψηλότερο κόστος αγοράς κατοικίας για το 2022

RE+D magazine
20.03.2023

Στα νησιά του Αιγαίου η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης με 2.885 ευρώ/τ.μ. σύμφωνα με συγκεντρωτικά στοιχεία του Spitogatos insights. Ακολουθεί δεύτερη η Αττική με 2.593 ευρώ/τ.μ. ενώ στην τρίτη και τέταρτη θέση ακολουθούν τα νησιά του Ιονίου και η Κρήτη με 2.216 και 1.931 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περιοχές οι οποίες εντοπίζονται για το 2022 στις πρώτες θέσεις της κατάταξης παρουσιάζουν από τα υψηλότερα ποσοστά βιλών σε σχέση με τις υπόλοιπες αγγελίες ακινήτων ανά περίπτωση. 

Ενδεικτικά, στα Νησιά Ιονίου, το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων οικιστικών ακινήτων προς πώληση το 2022 ήταν ημιανεξάρτητες μονοκατοικίες σε ποσοστό 46% και βίλες σε ποσοστό 29%. 

Η μέση ζητούμενη για το 2022 διαμορφώθηκε στα 2.216 ευρώ/τ.μ. τοποθετώντας έτσι τα Νησιά Ιονίου στην τρίτη θέση της κατάταξης σε επίπεδο γεωγραφικών διαμερισμάτων. 

Ομοίως οι διαθέσιμες κατοικίες προς πώληση στα Νησιά Αιγαίου το 2022 ήταν μεταξύ άλλων βίλες σε ποσοστό 29% και ημιανεξάρτητες μονοκατοικίες σε ποσοστό 48%, με τα υπόλοιπες κατηγορίες να ακολουθούν, ενώ στη Μακεδονία η διαθεσιμότητα βιλών, ημιανεξάρτητων κατοικιών και διαμερισμάτων κινήθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα, συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιπτώσεις, με 30%, 29% και 35% αντίστοιχα.

spitogatos1.png

Εξαιρέσεις αποτελούν η Αττική και η Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, οι οποίες παρότι για το 2022 είναι στις πρώτες θέσεις της κατάταξης με τις πιο ακριβές περιοχές, εντούτοις είχαν μικρότερο ποσοστό διαθέσιμων βιλών προς πώληση συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιοχές. Και στις δύο περιπτώσεις διαπιστώνεται ότι ο τύπος ακινήτου με το υψηλότερο ποσοστό είναι τα διαμερίσματα με 65% και 69% αντίστοιχα.

Σε αυτές τις περιοχές εντοπίζεται το υψηλότερο ποσοστό ανακαινισμένων ή σε άριστη κατάσταση διαμερισμάτων σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας (κατά δήλωση από τους αγγελιοδότες) καθώς και από τα μεγαλύτερα ποσοστά συγκέντρωσης νεόδμητων / υπό κατασκευή διαμερισμάτων (20%)

spitogatos2.png

ΠΗΓΗ: Spitogatos