Οι εταιρίες Salfo και Populous αναλαμβάνουν την ανέγερση της "Νέας Τούμπας"
Οι εταιρίες Salfo και Populous αναλαμβάνουν την ανέγερση της "Νέας Τούμπας"

Οι εταιρίες Salfo και Populous αναλαμβάνουν την ανέγερση της "Νέας Τούμπας"

Επεσαν οι υπογραφές με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ στόχος το νέο γήπεδο να παραδοθεί το 2026.
RE+D magazine
21.06.2022

Με τις εταιρίες Salfo και Populous έπεσαν σήμερα οι υπογραφές μεταξύ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για το project της ανέγερσης της Νέας Τούμπας.

Οι τρεις κατευθυντήριες γραμμές που έθεσαν οι διοικούντες τον ΠΑΟΚ στους μελετητές είναι: 

α) Πλήρης εφαρμογή των κανόνων UEFA & FIFA για την ασφάλεια, 

β) Μεταφορά της ψυχής και της ατμόσφαιρας του υφισταμένου γηπέδου στο νέο και 

γ) Εμπορική λειτουργία του γηπέδου 365 μέρες το χρόνο.

Οπως είπε κατά την διάρκεια Συνέντευξης Τύπου ο υπεύθυνος εγκαταστάσεων και ανάπτυξης κτηριακών υποδομών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Γιάννης Δημογιάννης «αυτό που ζούμε τώρα άρχισε πριν από πέντε χρόνια σε μια συζήτηση με τον κ. Σαββίδη. Τότε αποφασίσαμε να γίνει το γήπεδο του ΠΑΟΚ εδώ στην Τούμπα και όχι κάπου αλλού. Το καταφέραμε αυτό με επιμονή και με πολλή δουλειά» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Δημογιάννης. Κι αφού ξεκαθάρισε πως το ελάχιστο όριο για τη χωρητικότητα του νέου γηπέδου είναι οι 35.000 θέσεις, προσέθεσε: «Υπάρχουν αρκετά ζητήματα ακόμη, άμεσα όμως θα πρέπει εμείς να συντάξουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, για να διαμορφώσουμε τον χώρο πέριξ του γηπέδου. Ένα ακόμα μνημόνιο με το Υπουργείο Πολιτισμού σε περίπτωση που βρεθούν αρχαία ευρήματα. Χρειάζεται συνεννόηση με την Κυβέρνηση, γιατί σε αυτά τα μεγάλα έργα επιβάλλεται να υπάρχει μια καλή συνεργασία. Στόχος μας είναι να είμαστε στο νέο γήπεδο το 2026 και είναι ένας στόχος ρεαλιστικός».

Αναλυτικά το έργο 

Λεπτομέρειες για τα ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Νέας Τούμπας έδωσε ο project manager, Δημήτρης Μουτσάκης. Οπως είπε «το σχήμα Salfo-Populous είναι οι μελετητές της Νέας Τούμπας και αρχιτέκτονας είναι η εταιρεία Populous, μια εταιρεία με βασικό της αντικείμενο τα γήπεδα ανά τον κόσμο. Η εταιρεία Salfo έχει τεράστια εμπειρία στην διαχείριση έργων» ξεκαθάρισε ο κ. Μουτσάκης για να δώσει και την είδηση: «Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα παραλάβουμε τρεις προτάσεις των μελετών του γηπέδου, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και το masterplan. Aυτές τις προτάσεις που θα είναι αναλυτικές και θα τα περιλαμβάνουν όλα, θα αξιολογηθούν από εμάς και στην συνέχεια από τον κόσμο του ΠΑΟΚ και της Θεσσαλονίκης. Αφού επιλέξουμε την πρόταση, τότε θα προχωρήσουμε στην ωρίμανση του concept, οπότε θα χρειαστούν 4-5 μήνες». Και κατέληξε λέγοντας: «Έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του concept, θα είναι έτοιμη και η οικοδομική άδεια. Θεωρώ ότι μέσα στο καλοκαίρι του 2023 θα έχουμε την οικοδομική άδεια. Όσον αφορά τον περιβάλλοντα χώρο, θέλουμε να δώσει βιωσιμότητα στην περιοχή. Να έρχονται οικογένειες, να αθλούνται άτομα από όλη την πόλη».