Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, οι εταιρείες ακινήτων στην Ευρώπη έχουν προχωρήσει εφέτος σε προσφορές επαναγοράς ρεκόρ 25 υβριδικών ομολόγων, αριθμός που δεν έχει καταγραφεί στο παρελθόν.
Εάν συνυπολογιστούν και τα ομόλογα ανώτερης εξασφάλισης (senior), οι προσφορές επαναγοράς από εταιρείες του κλάδου φτάνουν σχεδόν τις 90 μέσα στο 2025, γεγονός που αποτυπώνει την ένταση των προσπαθειών απομόχλευσης και ενίσχυσης της χρηματοοικονομικής τους θέσης.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι η στρατηγική αυτή αποτελεί ένδειξη μεγαλύτερης χρηματοοικονομικής πειθαρχίας, αλλά και προσπάθεια προληπτικής διαχείρισης κινδύνων ενόψει μελλοντικών λήξεων χρέους. Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι η δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων δεν είναι διαθέσιμη σε όλες τις εταιρείες, καθώς προϋποθέτει επαρκή ρευστότητα και πρόσβαση σε κεφάλαια.
Η τάση αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς ο κλάδος των ακινήτων στην Ευρώπη εξακολουθεί να προσαρμόζεται σε ένα πιο απαιτητικό χρηματοδοτικό περιβάλλον, με τους επενδυτές να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη μόχλευση, τη ρευστότητα και τη βιωσιμότητα του χρέους.