Οι βιοεπιστήμες θα μπορούσαν να εισφέρουν £4 δισ. στην Βρετανική οικονομία
Οι βιοεπιστήμες θα μπορούσαν να εισφέρουν £4 δισ. στην Βρετανική οικονομία

Οι βιοεπιστήμες θα μπορούσαν να εισφέρουν £4 δισ. στην Βρετανική οικονομία

Σημαντική ευκαιρία για το Ηνωμένο Βασίλειο να τοποθετηθεί ως ελκυστικός προορισμός για παγκόσμιες επενδύσεις στις βιοεπιστήμες, λένε Savills και British Land.
Ειρήνη Θεοφανίδου
20.11.2023

Η British Land και η Savills αποκάλυψαν μια σειρά από πέντε συστάσεις στην τελευταία έκθεσή τους, με τίτλο «Επιτάχυνση της Καινοτομίας», με στόχο να ενισχύσουν την προσφορά ακινήτων για τις βιοεπιστήμες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η έκθεση υπογραμμίζει τις δυνατότητες του κλάδου να παράγει επιπλέον £4 δισ. ετησίως για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παράλληλα, οι ειδικοί αναγνωρίζουν το ζωτικό ρόλο της ακίνητης περιουσίας στην υποστήριξη των φιλοδοξιών της κυβέρνησης να γίνει παγκόσμιος ηγέτης των βιοεπιστημών και να προσφέρει ένα σχέδιο για την απελευθέρωση της ανάπτυξης στον κλάδο.

Υπάρχει σοβαρή έλλειψη τέτοιων χώρων στον κλάδο των ακινήτων για την κάλυψη τόσο της τρέχουσας όσο και της προβλεπόμενης ζήτησης, με τα ποσοστά κενών θέσεων στο Golden Triangle να είναι μόλις 1% στο Κέιμπριτζ και στο Λονδίνο και 7% στην Οξφόρδη.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι εάν οι αγορές βιοεπιστημών εντός του Golden Triangle ταίριαζαν με την ανάπτυξη που παρατηρείται στις κορυφαίες αγορές στις ΗΠΑ, έως το 2035, θα δημιουργούσε 67.000 περισσότερες θέσεις εργασίας, £4 δισ. ετησίως Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία και επιπλέον £1,1 δις ετησίως φορολογικά έσοδα για τη χρηματοδότηση δημόσιων υπηρεσιών.

Η επιτάχυνση της ανάπτυξης των εγκαταστάσεων Έρευνας και Ανάπτυξης εκτός του Golden Triangle για να ταιριάζει με τον ρυθμό ανάπτυξής του θα είχε ως αποτέλεσμα 14.500 περισσότερες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα έως το 2035, £870 εκατ. ετησίως σε πρόσθετη Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία και επιπλέον £235 εκατ ετησίως σε φορολογικά έσοδα.

Αυτό αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για το Ηνωμένο Βασίλειο να τοποθετηθεί ως ελκυστικός προορισμός για παγκόσμιες επενδύσεις στις βιοεπιστήμες, υπό την προϋπόθεση ότι θα δημιουργήσει το κατάλληλο οικοσύστημα για ανάπτυξη.

Η British Land και η Savills έχουν διατυπώσει πέντε συστάσεις που θα βοηθούσαν στην ταχεία ανάπτυξη, προτρέποντας την κυβέρνηση να:

  • Θέστε φιλόδοξους στόχους ανάπτυξης για τον κλάδο, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας κατά τουλάχιστον 25% και του διπλασιασμού της αξίας των εισερχόμενων άμεσων ξένων επενδύσεων έως το 2035.
  • Δώστε προτεραιότητα στις υποδομές για την υποστήριξη της ανάπτυξης των clusters, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για την κατασκευή του East West Rail.
  • Υλοποιείστε τον σχεδιασμό του Development Corporation για την υποστήριξη της αναγέννησης με γνώμονα την καινοτομία στους διαδρόμους οικονομικής ανάπτυξης. 
  • Χρησιμοποιήστε το φορολογικό σύστημα για να υποστηρίξετε την ανάπτυξη της ακίνητης περιουσίας στις βιοεπιστήμες.
  • Ευθυγραμμίστε τις τοπικές δεξιότητες με τις ευκαιρίες στις βιοεπιστήμες για να επιτύχετε ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

Ο Simon Carter, Διευθύνων Σύμβουλος της British Land, δήλωσε: «Δεν πρέπει να υπάρχει όριο στις φιλοδοξίες του κλάδου των βιοεπιστημών του Ηνωμένου Βασιλείου. Διαθέτουμε την ακαδημαϊκή δύναμη, το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και τα σύγχρονα clusters. «Προκειμένου το Ηνωμένο Βασίλειο να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στις βιοεπιστήμες, πρέπει να αυξήσουμε γρήγορα την προσφορά ακινήτων για τις βιοεπιστήμες με τις σωστές προδιαγραφές στα σωστά μέρη. Σήμερα έχουμε προτείνει πέντε απτές ενέργειες για να επιταχύνουμε την ανάπτυξη. Οι δυνατότητες είναι τεράστιες και είμαστε έτοιμοι να παίξουμε τον ρόλο μας για να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία».

Ο Tom Mellows, επικεφαλής της Savills Science, προσθέτει: "Συνεχίζουμε να βλέπουμε θετικά επίπεδα ζήτησης ιδιαίτερα στην Οξφόρδη και το Κέιμπριτζ όπου η απορρόφηση παραμένει σε υψηλά ρεκόρ. Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει αυτό το επίπεδο ανάπτυξης εάν δεν παρέχουμε τα σωστά ακίνητα. Το Λονδίνο είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα όπου η έλλειψη ειδικών εργαστηριακών χώρων έχει επηρεάσει την ικανότητα των κατοίκων να επεκταθούν. Ωστόσο, το 2023/24 θα δούμε την πρώτη παράδοση ενός σημαντικού όγκου αυτού του τύπου έργων στην πρωτεύουσα, κάτι που αναμφίβολα θα οδηγήσει σε αύξηση της δραστηριότητας. Έχουμε ήδη δει τη ζήτηση για ακίνητα που σχετίζονται με την επιστήμη να αυξάνεται σημαντικά τα τελευταία πέντε χρόνια και η δυνατότητα γρήγορης ανάπτυξης θα το επιταχύνει ακόμη περισσότερο».

Η British Land βρίσκεται πίσω από μια σειρά από σημαντικά έργα βιοεπιστημών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, έχοντας παραδώσει εργαστηριακό χώρο στο Regent's Place και στο Canada Water, με 1,9 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια εργαστηρίου και χώρο καινοτομίας που αναμένεται να παραδοθεί στο υπάρχον χαρτοφυλάκιό της, συμπεριλαμβανομένων 200.000 τετραγωνικών ποδιών μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους.