Οι Αμερικανοί μεγαλύτεροι επενδυτές της Γαλλίας
Οι Αμερικανοί μεγαλύτεροι επενδυτές της Γαλλίας

Οι Αμερικανοί μεγαλύτεροι επενδυτές της Γαλλίας

Ο τομέας της βιομηχανίας και των κατασκευών στο επίκεντρο.
RE+D magazine
11.03.2024

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα από την Business France, το 2023 καταγράφηκαν 1.815 αποφάσεις ξένων επενδυτικών σχεδίων επί Γαλλικού εδάφους, ενώ δημιουργήθηκαν ή διατηρήθηκαν 59.254 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα μάλιστα με στατιστικά στοιχεία του γαλλικού Υπουργείου Ευρώπης και Εξωτερικών σχέσεων, από τις 1.815 επενδυτικές αποφάσεις, οι 854 αφορούσαν έργα δημιουργίας επιχειρήσεων, 823 έργα επέκτασης χώρων και 26 έργα εξαγοράς. Προκειμένου διατηρηθεί η γαλλική αυτή πρωτοκαθεδρία, πρόκειται υιοθετηθεί από την γαλλική κυβέρνηση επόμενο χρονικό διάστημα νέα νομοθεσία τόσο για την απλοποίηση της καθημερινής λειτουργίας των επιχειρήσεων, όσο και για την ενίσχυση της οικονομικής ελκυστικότητας της χώρας.

Αναφορικά με τις χώρες προέλευσης των επενδύσεων, η Αμερική ήταν και πάλι η πρώτη ξένη επενδυτική δύναμη, κατέχοντας το 17% των έργων και το 29% των θέσεων εργασίας. 

Ωστόσο, συνολικά το 65% των διεθνών επενδυτικών σχεδίων και το 56% των θέσεων εργασίας προέρχεται από την Ευρώπη, με τη Γερμανία να εξακολουθεί να προηγείται σχετικώς (14% των έργων), ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο (9,5%), το Βέλγιο και την Ιταλία ( 7%).

Σημειώνεται πως το 2022 η Γαλλία σημείωσε ρεκόρ στην προσέλκυση επενδυτικών σχεδίων αφού καταγράφηκαν 1,725 επενδυτικά έργα, δημιουργώντας αντιστοίχως 58.810 θέσεις εργασίας και παρουσιάζοντας σχετική αύξηση 7% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Απομένει η δημοσίευση του βαρόμετρου ελκυστικότητας της εταιρείας “EY” τον Μάιο, προκειμένου επιβεβαιωθεί εάν η Γαλλία παρέμεινε η πρώτη χώρα υποδοχής στην Ευρώπη για ξένες επενδύσεις όπως τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

Πολύ θετικό θεωρείται και το γεγονός ότι η προσέλκυση των ξένων επενδυτικών σχεδίων, εξυπηρέτησε τους γαλλικούς στόχους της επανεκβιομηχάνισης καθώς το 31% των διεθνών επενδυτικών αποφάσεων προσανατολίστηκε στους τομείς προτεραιότητας που στοχεύει το σχέδιο "France 2030". Το εν λόγω σχέδιο που στοχεύει στην ανάπτυξη τομέων του μέλλοντος στην όλη την επικράτεια οδήγησε τα μισά από τα διεθνή επενδυτικά έργα να υλοποιηθούν σε δήμους με λιγότερους από 20.000 κατοίκους. 

Στη βιομηχανία, τέσσερις τομείς έχουν προσελκύσει δεσμεύσεις από διεθνείς επενδυτές: κατασκευαστές εξοπλισμού κατασκευών και αυτοκινήτων, υγεία, μηχανολογικός εξοπλισμός και βιομηχανία αγροδιατροφής.