Ο πληθωρισμός έχει εκτοξεύσει έπιπλα και άλλα είδη σπιτιού στα ύψη
Ο πληθωρισμός έχει εκτοξεύσει έπιπλα και άλλα είδη σπιτιού στα ύψη

Ο πληθωρισμός έχει εκτοξεύσει έπιπλα και άλλα είδη σπιτιού στα ύψη

Πάνω από 10% η αύξηση - Συμβουλές των ειδικών για φθηνότερη διακόσμηση.
Ειρήνη Θεοφανίδου
19.09.2022

Ενα τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι νέοι που αποκτούν για πρώτη φορά το δικό τους σπίτι. Το πώς θα το εξοπλίσουν αφού οι τιμές τόσο τα έπιπλα όσο και στις οικιακές συσκευές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Οι κυβερνήσεις στις περισσότερες χώρες (πρόσφατα και στην Ελλάδα) προσπαθούν να κάνουν πιο "προσιτή" την στέγαση κυρίως για τους νέους μέσα από προγράμματα επιδοτήσεων, φθηνής χρηματοδότησης κ.ά. 

Την ίδια ώρα, όμως, οι νέοι αποκτούν το δικό τους σπίτι αρχίζοντας να καταβάλλουν και την αντίστοιχη δόση του στεγαστικού δανείου και δεν έχουν τα χρήματα για να το εξοπλίσουν. 

Με τον πληθωρισμό να ενισχύει τις τιμές των επίπλων τελευταία, πολλοί άνθρωποι είναι επίσης πιο δύσκολο να διακοσμήσουν με λογικό κόστος. Τα έπιπλα και οι συσκευές οικιακής χρήσης αυξήθηκαν κατά 10,6% αυτό το καλοκαίρι στις ΗΠΑ σε σύγκριση με το προηγούμενο, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή. 

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να χρησιμοποιήσετε δημιουργικά τον προϋπολογισμό σας, είπε η Athena Calderone, συγγραφέας του βιβλίου ντιζάιν «Live Beautiful».

«Αν και μπορεί να αισθάνεσαι πολύ αγχωτικό να διακοσμείς με μικρό προϋπολογισμό, τα καλά νέα είναι ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί», είπε η ίδια στο CNBC. «Στην πραγματικότητα, είναι συχνά η πηγή της αληθινής δημιουργικότητας».

Συμβουλές για εξοικονόμηση χρημάτων

Η Elizabeth Herrera, σχεδιάστρια στο Decorist, μια διαδικτυακή σελίδα εσωτερικής διακόσμησης, λέει στους ανθρώπους να συντονίσουν τους κύκλους των τάσεων και να ακολουθήσουν την καρδιά τους ενώ αγοράζουν έπιπλα. «Με αυτόν τον τρόπο δεν θα θέλουν να ανακαινίζονται κάθε λίγα χρόνια», είπε η Herrera. Ο κόσμος θα πρέπει επίσης να γνωρίζει ποια αντικείμενα αξίζει να αγοράζει και ποια όχι είπε και πρόσθεσε: «Είναι καλό να αγοράζετε φθηνότερα, μοντέρνα αξεσουάρ για να ανανεώσετε τον χώρο σας, αλλά να διατηρήσετε τα μεγαλύτερα έπιπλα κλασικά».

Είναι πιο εύκολο να καταλάβετε πότε τα βασικά είδη, όπως ο καναπές και το τραπέζι της τραπεζαρίας σας, αγοράστηκαν φτηνά, λένε οι ειδικοί. Αυτό είναι επίσης το έπιπλο που θέλετε να διαρκέσει. «Σκέψου μακροπρόθεσμα», είπε η Becki Owens, σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων στην Καλιφόρνια. "Εάν είστε υπομονετικοί με τη διαδικασία και επενδύσετε σε ποιοτικά κομμάτια όταν μπορείτε, θα έχετε αντικείμενα στα οποία μπορείτε να χτίσετε". «Έχω κομμάτια 20 ετών στο σπίτι μου».

Εάν ο στόχος είναι η μακροζωία, η Owens συνιστά επίσης οι καταναλωτές να αγοράζουν τα βασικά τους έπιπλα από ανθεκτικά υλικά και ουδέτερα χρώματα. 

Η Καλντερόνε είπε επίσης ότι είναι υπέρμαχος της αγοράς μεταχειρισμένων επίπλων από vintage και παλαιοπωλεία, αυτοπροσώπως και διαδικτυακά. Λατρεύει επίσης τις ιστοσελίδες δημοπρασιών, όπως το LiveAuctioneers.com. «Θα εκπλαγείτε με ποιους θησαυρούς μπορείτε να κερδίσετε σε προσιτές τιμές», δήλωσε στο CNBC. Μερικοί από τους ιστότοπους μεταπώλησης που πρότειναν οι ειδικοί ήταν το Facebook Marketplace, το Etsy, το eBay, το 1st Dibs, το Chairish, το Pamono και το The Real Real.