Μισό δισ. στα ταμεία της Lamda από τις πωλήσεις στο Ελληνικό. Οι sold out περιοχές. Η πορεία των έργων
Μισό δισ. στα ταμεία της Lamda από τις πωλήσεις στο Ελληνικό. Οι sold out περιοχές. Η πορεία των έργων

Μισό δισ. στα ταμεία της Lamda από τις πωλήσεις στο Ελληνικό. Οι sold out περιοχές. Η πορεία των έργων

RE+D magazine
23.11.2023

Σχεδόν 500 εκατ. έχουν μπεί στα ταμεία της Lamda Development από πωλήσεις/μισθώσεις ακινήτων στο Ελληνικό το Εννεάμηνο 2023 γεγονός το οποίο αποτελεί και τον κύριο παράγοντα της αισθητής βελτίωσης της λειτουργικής κερδοφορίας της εισηγμένης.

Mέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο (2023) είχαν συνολικά πουληθεί 628 διαμερίσματα με τις συνολικές ταμειακές εισπράξεις από πωλήσεις/μισθώσεις ακινήτων να φτάνουν τα €241 εκατ. ενώ αναμένεται να αναγνωριστούν σταδιακά στην Κατάσταση Αποτελεσμάτων, αναβαλλόμενα έσοδα από πωλήσεις ακινήτων (30.09.2023) ύψους €253 εκατ. Με την ολοκλήρωση των αγοραπωλησιών μέχρι το τέλος της πρώτης πενταετίας (Φάση Α’), τα έσοδα από την πώληση όλων των μονάδων (οικοπέδων/ διαμερισμάτων) θα ξεπεράσουν τα €2,2 δισ.

Η συνολική αξία χαρτοφυλακίου (GAV) του έργου στο Ελληνικό ανήλθε σε €2 δισ αυξημένη κατά €45 εκατ. έναντι της 31.12.2022, λόγω της επανεκτίμησης της αξίας των Επενδυτικών Ακινήτων την 30.06.2023 (θετική επίπτωση €22 εκατ) και της αύξησης των κεφαλαιουχικών δαπανών (CAPEX) κατά €23 εκατ. μετά την αφαίρεση του κόστους πωληθέντων ακινήτων.


Πρόοδος πωλήσεων Οικιστικών Αναπτύξεων


LAMDA.jpg


Τον Ιούλιο 2023 ξεκίνησε η προώθηση στο αγοραστικό κοινό 33 διαμερισμάτων στο οικιστικό έργο Park Rise που φέρει την υπογραφή του διάσημου αρχιτεκτονικού γραφείου Bjarke Ingels Group (BIG) και αφορά κτίριο ύψους 50μ. Μέχρι την 06.11.2023 είχαν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για 21 διαμερίσματα, συνολικού ποσού περίπου €3 εκατ. Η υπογραφή των συμβολαιογραφικών πράξεων για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας αναμένεται να ξεκινήσει το Α’ Τρίμηνο 2024 (κατά την οποία θα εισπράττεται 20% του συνολικού τιμήματος εκάστης, συμπεριλαμβανομένης και της τυχόν κατατεθειμένης προκαταβολής).


Η πορεία των έργων 


Riviera Tower: 

τον Οκτώβριο 2023 ολοκληρώθηκε η θεμελίωση του πύργου με τη μεγαλύτερη σκυροδέτηση, συνεχούς διάρκειας περισσότερων από 40 ωρών, που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα κατασκευής, ακολουθεί η σκυροδέτηση των υπογείων και της πλάκας δαπέδου ισογείου του πύργου, που θα είναι ορατή σε όλους από τη Λεωφ. Ποσειδώνος, έως το τέλος του 2023.

The Cove Residences (condos): 

Έχουν ολοκληρωθεί οι αρχαιολογικές εργασίες στα οικόπεδα του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου και σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της Εργολαβίας 1ης Φάσης από τους Αναδόχους ΕΘΝΟΚΑΤ και ΑΚΤΩΡ. Έχουν ολοκληρωθεί οι εκσκαφές σε 2 από τα 4 οικόπεδα ενώ είναι σε εξέλιξη οι εκσκαφές για τα άλλα 2 οικόπεδα. Αναμένεται να ξεκινήσει περί τα τέλη του 2023 η σκυροδέτηση της πλάκας ισογείου σε 2 από τα 4 οικόπεδα.

The Cove Villas: 

έχουν εκδοθεί οι οικοδομικές άδειες για 3 οικόπεδα ενώ για επιπλέον 10 οικόπεδα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας. Περαιτέρω, έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν όλες οι απαιτούμενες κατεδαφίσεις.

Vouliagmenis Mall: 

τον Αύγουστο 2023 επιλέχθηκε η εταιρεία ΑΚΤΩΡ ως ανάδοχος για τις εκσκαφές και τις πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες. Οι εκσκαφές ξεκίνησαν στοα τέλος Σεπτεμβρίου 2023.

Riviera Galleria: 

τον Ιούνιο 2023 εκδόθηκε η οικοδομική άδεια. Περαιτέρω, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι κατεδαφίσεις και είναι σε εξέλιξη η δημοπράτηση για την ανάθεση εργολάβου.

Κτιριακό συγκρότημα ΑΜΕΑ: 

ολοκληρώθηκε η κατασκευή και παραδόθηκε το Σεπτέμβριο 2023 προς χρήση στα 4 σωματεία ΑΜΕΑ. 

Υπογειοποίηση Λεωφ. Ποσειδώνος: 

έχει ήδη ολοκληρωθεί περίπου 70% των εκσκαφών και 35% των σκυροδετήσεων.

Ρέμα Τραχώνων (αντιπλημμυρικά έργα): 

έχει ήδη ολοκληρωθεί 65% των εκσκαφών.