Μειωμένες οι τιμές του ρεύματος και φυσικού αερίου τον Απρίλιο
Μειωμένες οι τιμές του ρεύματος και φυσικού αερίου τον Απρίλιο

Μειωμένες οι τιμές του ρεύματος και φυσικού αερίου τον Απρίλιο

RE+D magazine
05.05.2023

Πτώση της τιμής τόσο στο ρεύμα όσο και στο φυσικό αέριο για το μήνα Απρίλιο σημείωσε η εγχώρια αγορά.

Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης ΗΕΡΙ (Household Energy Price Index) που καταγράφει την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας σε 33 ευρωπαϊκές χώρες, η τιμή του ρεύματος τον Απρίλιο (μαζί με φόρους, τέλη κλπ.) διαμορφώθηκε σε 29,62 σεντς ανά κιλοβατώρα και ήταν μειωμένη κατά 3% σε σχέση με τον Μάρτιο.

Οι τιμές αυξήθηκαν σε 5 χώρες (Αυστρία, Νορβηγία, Ιταλία, Γαλλία). Η πτώση των τιμών στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αντικατοπτρίζει σύμφωνα με το ΗΕΡΙ την υποχώρηση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου. Η μέση τιμή του ρεύματος τον Απρίλιο στις 27 χώρες - μέλη της ΕΕ ήταν 26,5 σεντς.

Εξετάζοντας μόνο τα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος, η Ελλάδα με 25,1 σεντς ανά κιλοβατώρα ήταν η 7η φθηνότερη αγορά, χαμηλότερα από το μέσο όρο που ήταν τον Απρίλιο 30,19 σεντς. Στο φυσικό αέριο η τιμή στην Αθήνα ήταν 8,62 σεντς ανά κιλοβατώρα, χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (11,46 σεντς). Η τιμή του καυσίμου μειώθηκε στη χώρα μας κατά 12 % σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ πτωτική ήταν η τάση σε όλες τις χώρες λόγω της αποκλιμάκωσης των διεθνών τιμών.