Με στόχο με την μέγιστη δυνατή διασπορά βάζει πλώρη για το ΧΑ η Trade Estates
Με στόχο με την μέγιστη δυνατή διασπορά βάζει πλώρη για το ΧΑ η Trade Estates

Με στόχο με την μέγιστη δυνατή διασπορά βάζει πλώρη για το ΧΑ η Trade Estates

Η μόνη Ελληνική ΑΕΕΑΠ που επικεντρώνεται σε Εμπορικά Πάρκα & Omni-Channel, Κέντρα Logistics και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Κύπρο.
Ειρήνη Θεοφανίδου
26.10.2023

Με στόχο να πετύχει την μέγιστη δυνατή διασπορά η TRADE ESTATES μπαίνει στην τελική ευθεία για την έναρξη της δημόσιας προσφοράς και τη διαδικασία εισαγωγής των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η εταιρεία η οποία πήρε πρόσφατα το "πράσινο φως" του Ενημερωτικού της από την Κεφαλαιαγορά θα προχωρήσει σε δημόσια προσφορά έως 28.169.015 νέων μετοχών που θα εκδοθούν λόγω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου 2023 (ώρα 10.00 π.μ.) ως την Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2023 (16.00).

Σύμφωνα με τον κ. Φουρλή το ποσοστό των βασικών μετόχων αναμένεται να διαμορφωθεί στο 63%  μετά την IPO και θα υποχωρήσει κάτω του 50% μέσα στην επόμενη διετία σταδιακά και μετά την πάροδο των έξι μηνών από την είσοδο στο ΧΑ, που θα λήξει η υποχρεωτική διακράτηση μετοχών από τους υφιστάμενους μετόχους.

Η εταιρεία θα διανέμει το 90% των κερδών της δύο φορές το χρόνο το οποίο υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει από το 5% της τιμής της μετοχής την πρώτη φορά για το 2023. (σσ τα μερίσματα αυτά δεν φορολογούνται)

Το σύνολο των καθαρών εσόδων από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα διατεθεί για την αποπληρωμή μέρους του τιμήματος προς την REDS AE για την εξαγορά του Smart Park στα Σπάτα το οποίο συμφωνήθηκε στα €110 εκατ. (το deal θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου)

Πέρα από το εμπορικό κέντρο των Σπάτων στο χαρτοφυλάκιο της Trade Estates ανήκουν σήμερα 9 Εμπορικά Πάρκα, και τρία κέντρα Logistics τα οποία της απέφεραν ετήσια έσοδα από μισθώματα ύψους €18,9 εκατ., αυξημένα κατά 22,2% σε σύγκριση με το Α’ Εξάμηνο της περσινής χρονιάς με το μέσο δείκτη μεικτής απόδοσης του χαρτοφυλακίου της την 30η Ιουνίου 2023 να διαμορφώνεται στο 7%

Το 85% των εσόδων προέρχεται από τα μισθώματα των Εμπορικών Πάρκων, ενώ το 15% από Κέντρα Logistics. Αντίστοιχα, το 75% των εσόδων από μισθώματα προέρχεται από την Ελλάδα, ενώ το 25% από την Κύπρο και τη Βουλγαρία.

Επενδυτικό πλάνο €292 εκατ.

Το επενδυτικό πλάνο της Trade Estates ΑΕΕΑΠ για την επόμενη 4ετία, ύψους έως 292 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει την απόκτηση και δημιουργία νέων Εμπορικών Πάρκων στην Ελλάδα, με ναυαρχίδα το Εμπορικό Πάρκο στο «The Ellinikon» καθώς και τη δημιουργία νέων, σύγχρονων Κέντρων Logistics. Σύμφωνα με το αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας, το 2027 αναμένεται να διαθέτει συνολικά 18 εμπορικά ακίνητα.

Αναλυτικότερα υπο ανάπτυξη είναι τέσσερα νέα έργα εκ των οποίων τα τρία είναι retail parks. Το εμπορικό πάρκο στην Πάτρα είναι έργο περίπου €27 εκατομμυρίων, θα χρηματοδοτηθεί και από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα φιλοξενεί το ΙΚΕΑ της πόλης και έως 7 λιανέμπορους και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2024, ταυτόχρονα με το retail park της Κρήτης, επένδυση €20,6 εκατομμυρίων επίσης ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Το σημαντικότερα από τα έργα που δρομολογεί είναι η επένδυση €68 εκατ. για το retail park του Ελληνικού από κοινού με την Lamda Development, το οποίο βρίσκεται στο στάδο της αδειοδότησης και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2027. 

Στο πεδίο των logistics centers, η εταιρεία αναπτύσσει αποθήκες 56.000 τ.μ. στην Ελευσίνα για την DIXONS (Κωτσόβολος) η συμφωνία με την οποία δεν είναι δεσμευτική με τον νέο ιδιοκτήτη της αλυσίδας, ένα έργο €45 εκατ. που θα παραδοθεί στα τέλη του 2025. Επιπλέον στα πλάνα η περαιτέρω ανάπτυξη του διαθέσιμου συντελεστή δόμησης στο εμπορικό πάρκο των Ιωαννίνων και των αποθηκών της στην Ελευσίνα.

Screen Shot 2023-10-27 at 06.40.21.png