"Λουκέτο" στο ΟΑΚΑ τρία χρόνια μετά τις εξαγγελίες αναβάθμισης του
"Λουκέτο" στο ΟΑΚΑ τρία χρόνια μετά τις εξαγγελίες αναβάθμισης του

"Λουκέτο" στο ΟΑΚΑ τρία χρόνια μετά τις εξαγγελίες αναβάθμισης του

Τι προέβλεπε το master plan που παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2020
RE+D magazine
02.10.2023

Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνου προκάλεσε το προσωρινό "λουκέτο" στο ΟΑΚΑ λόγω των προβλημάτων στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα.

Οπως έγινε γνωστό από την περασμένη εβδομάδα αναστέλλεται κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στην Καλογρέζα, καθώς οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου Καλατράβα δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας. Πρόκειται για μία εξέλιξη που βάζει «φωτιά» στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό, όσον αφορά στα ευρωπαϊκά του παιχνίδια, καθώς το ΟΑΚΑ αποτελεί το «σπίτι» του στους ομίλους του Europa League.

Επενδύσεις €57 εκατ.

Το ΟΑΚΑ θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο, διαμηνύει η κυβέρνηση. Η πρώτη τεχνική μελέτη για τη στατικότητα των στεγάστρων του εμβληματικού σταδίου, αλλά και του ποδηλατοδρομίου, διαβιβάστηκε ήδη στο ΤΕΕ, το οποίο θα προχωρήσει τάχιστα σε δεύτερη μελέτη- επαναξιολόγηση, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα πρώτα στοιχεία.

Η διαδικασία εκσυγχρονισμού συντήρησης και αξιοποίησης των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθήνας «Σπύρος Λούης» είχε ξεκινήσει ήδη από το Νοέμβριο του 2020. Το σχέδιο συνολικού προυπολογισμού €57 εκατ. προέβλεπε συντήρηση και ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού σταδίου, την επισκευή του κεντρικού στεγάστρου, ανακαίνιση του κλειστού γυμναστηρίου, των κολυμβητηρίων, του ποδηλατοδρόμιου, των γηπέδων τένις αλλά και παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο. 

Σε συνεργασία με τη Lamda Development με την οποία υπεγράφη Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μελέτη και Κατασκευή συντήρησης, αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού Κλειστού Κολυμβητηρίου και δημιουργία νέας κολυμβητικής δεξαμενής για τη μεταφορά και μετεξέλιξη των εγκαταστάσεων του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Αγίου Κοσμά εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής στο Ελληνικό. 

Επιπλέον προέβλεπε την ανέγερση  ξενοδοχείου τεσσάρων ή πέντε αστέρων δυναμικότητας 100 έως 150 δωματίων σε αξιοποίηση υπολοίπων συντελεστή δόμησης του συγκροτήματος  ενώ είχε υπογραφεί σύμβαση για το δικαίωμα εκμετάλλευσης δεκαέξι 16 γηπέδων αντισφαίρισης μαζί με τους βοηθητικούς τους χώρους εντός του ΟΑΚΑ με την εταιρεία "Στάδιο 2020" συμφερόντων ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και Ι. Στασινόπουλου.

Το master plan και το σχέδιο συνολικής ανάπλασης έχουν ενταχθεί στα έργα που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης με €43 εκατ. 

Εισαγγελέας για την ελλιπή συντήρηση

Ο κ. Ελευθεριάνος έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας μετά την απόφαση του ΟΑΚΑ για αναστολή κάθε αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητα στο στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο επικαλούμενος μελέτη που φαίνεται να διαπιστώνει ότι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου Καλατράβα «δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας». 

Μετά την απόφαση προσωρινής αναστολής λειτουργίας, στις δύο από τις πέντε εγκαταστάσεις, κατασκευής Καλατράβα, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε έρευνα σε βάθος πενταετίας και ζητά απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:

- ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν;

- υπήρχαν εισηγήσεις (άλλων οργάνων) για περιοδική συντήρηση (κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί) και ποια ήταν η κατάληξή τους;

- γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή;

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν τα αδικήματα της: έκθεσης σε κίνδυνο και παραβίασης κανόνων οικοδομικής ασφάλειας

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, οι καταγγελίες για πολυετή έλλειψη συντήρησης είναι επώνυμες και πολλές. Εκτός από τον Πέτρο Γαλακτόπουλο και ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης, υποστήριξε ότι "πρέπει να γίνουν ενδελεχείς και στα άλλα έργα Καλατράβα διότι θα έχουν παρόμοια προβλήματα τα όποια προβλήματα έχει εμφανίσει τούτο εδώ το κτίριο". Και ο παγκόσμιος πρωταθλητής ποδηλασίας Χρήστος Βολικάκης έκανε λόγο για ολική παραμέληση τα προηγούμενα χρόνια ενώ ο ομότιμος καθηγητής στο τμήμα πολιτικών μηχανικών ΕΜΠ, Γιώργος Γκαζέττας, δήλωσε ότι δεν υπήρχε μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή του έργου το οποίο είναι μέχρι σήμερα μοναδικό στο είδος του.