Ξεκίνησε η COP27 στην Αίγυπτο
Ξεκίνησε η COP27 στην Αίγυπτο

Ξεκίνησε η COP27 στην Αίγυπτο

Σειρά από συζητήσεις και εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για το δομημένο περιβάλλον
Βάλια Πολίτη
07.11.2022

H COP27 του ΟΗΕ για το κλίμα ξεκίνησε τις εργασίες της εχθές, Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2022, στην πόλη Sharm EL-Sheikh της Αιγύπτου. Περισσότεροι από 120 παγκόσμιοι ηγέτες θα καταφθάσουν από σήμερα και για τις επόμενες 2 ημέρες στο θέρετρο στην Ερυθρά θάλασσα, παραδίδοντας τα σκήπτρα στις αντιπροσωπείες τους για να συνεχίσουν με τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν για 2 εβδομάδες.

Τη διαδικασία άνοιξε ο πρόεδρος της COP27, υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry, προτρέποντας τους ηγέτες να μην αφήσουν την επισιτιστική και ενεργειακή κρίση, που σχετίζονται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να παρεμποδίσουν τη δράση για την κλιματική αλλαγή.

Στην επίσημη ατζέντα των συζητήσεων συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά και η συζήτηση για τη χρηματοδότηση «απωλειών και ζημίων» - αποζημιώσεων που αναμένεται να βοηθήσουν τους αναπτυσσόμενους να αντιμετωπίσουν τις απώλειες που έχουν ήδη καταγραφεί από την κλιματική αλλαγή, και όχι απλώς για να προετοιμαστούν για μελλοντικές επιπτώσεις.

Η COP27 είναι μια κρίσιμη στιγμή για τον τομέα των ακινήτων και των κατασκευών, ο οποίος καλείται να συνεισφέρει ενεργά στη δράση για το κλίμα. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς στην αλυσίδα αξιών του δομημένου περιβάλλοντος οφείλουν να συνεργαστούν για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα και τη δημιουργία ενός ανθεκτικότερου δομημένου περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, σωρεία επίσημων συζητήσεων θα επικεντρωθούν στον κλάδο τον ακινήτων, ενώ η COP27 περιλαμβάνει και το Building Pavilion, ένα σημείο συνάντησης για την κατασκευαστική κοινότητα, που θα φιλοξενήσει παράλληλα μια σειρά εκδηλώσεων, εκθέσεων, βραβείων κ.λπ. Από τις 7 έως τις 17 Νοεμβρίου, το Buildings Pavilion θα φιλοξενεί πάνω από 50 εκδηλώσεις που θα σχετίζονται με την ημερήσια Ατζέντα της COP27.

Εκτός από όλες τις επίσημες διαπραγματεύσεις, θα πραγματοποιηθούν εκατοντάδες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων με εκθέσεις, εργαστήρια και πολιτιστικές παραστάσεις από νέους, επιχειρηματικές ομάδες, κοινωνίες αυτόχθονων, ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες και κοινότητες μόδας από όλο τον κόσμο.