Ξέφυγε το κόστος σε ένα ακόμα δημόσιο έργο στην Γερμανία
Ξέφυγε το κόστος σε ένα ακόμα δημόσιο έργο στην Γερμανία

Ξέφυγε το κόστος σε ένα ακόμα δημόσιο έργο στην Γερμανία

Ακριβότερη κατά €200 εκατ. η επέκταση του κτιρίου της Γερμανικής Καγκελαρίας
Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
17.10.2022

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στην κοινή γνώμη της χώρας τα σχέδια επέκτασης του κτιρίου της καγκελαρίας στη Γερμανία.

Η αρχικό κτίριο της καγκελαρίας χτίστηκε από το 1997-2001, μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1990 και τη μετακίνηση πολλών τμημάτων της κυβέρνησης από τη Βόννη στο Βερολίνο.

Οι Βερολινέζοι ονόμασαν το κτίριο «το ομοσπονδιακό πλυντήριο ρούχων», ("Bundeswaschmaschine"), επειδή η στρογγυλή γυάλινη πρόσοψή του μοιάζει με το μπροστινό μέρος ενός γιγαντιαίου πλυντηρίου ρούχων.

Η κατασκευή της επέκτασης, η οποία στη συνέχεια θα γίνει μέρος της λεγόμενης πανεπιστημιούπολης που περιλαμβάνει και πάρκο, έχει προγραμματιστεί για το 2028.

Δεν είναι το πρώτο μεγάλο οικοδομικό έργο στη Γερμανία που έγινε πολύ πιο ακριβό από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Το νέο αεροδρόμιο του Βερολίνου, το οποίο άνοιξε το 2020 με καθυστέρηση εννέα ετών, κόστισε περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ — περίπου τριπλάσιο από αυτό που είχε αρχικά προγραμματιστεί. Η αίθουσα συναυλιών ορόσημο του Αμβούργου, η Elbphilharmonie,  από τα αρχικά προγραμματισμένα €77 εκατ στοίχισε τελικά €789 εκατ. και άνοιξε το 2016 — έξι χρόνια αργότερα από το προγραμματισμένο.

Το κόστος της προγραμματισμένης επέκτασης της γερμανικής καγκελαρίας θα ανέλθει στα 777 εκατομμύρια ευρώ (773 εκατομμύρια δολάρια), δηλαδή 177 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Η αύξηση του κόστους σχετίζεται κυρίως με την ενσωμάτωση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, και την αύξηση των τιμών των υλικών.

Η νέα επέκταση του κτιρίου κρίθηκε απαραίτητη επειδή το προσωπικό της καγκελαρίας έχει αυξηθεί από 400 σε 750 υπαλλήλους. Επί του παρόντος, περίπου 200 μέλη του προσωπικού εργάζονται σε διαφορετικές τοποθεσίες σε όλη την πρωτεύουσα, επειδή δεν υπάρχει αρκετός χώρος γραφείων μέσα στη γερμανική έδρα της κυβέρνησης.

Το αυξανόμενο κόστος για την επέκταση, η οποία θα περιλαμβάνει 400 νέα γραφεία σε ένα μακρύ παράρτημα σε σχήμα U, μια τοποθεσία προσγείωσης ελικοπτέρου και μια γέφυρα στον ποταμό Spree, έχουν επικριθεί από ορισμένους που λένε ότι σε μια εποχή εκρηκτικών δαπανών διαβίωσης για τους απλούς πολίτες, η κυβέρνηση δεν πρέπει να επενδύσει εκατομμύρια χρήματα των φορολογουμένων στο κτίριο, αλλά ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπερασπίστηκε την επέκταση.