Κλιματική αλλαγή: Από ΑΠΕ το 10% του ηλεκτρικού ρεύματος που παρήχθη παγκοσμίως πέρυσι
Κλιματική αλλαγή: Από ΑΠΕ το 10% του ηλεκτρικού ρεύματος που παρήχθη παγκοσμίως πέρυσι

Κλιματική αλλαγή: Από ΑΠΕ το 10% του ηλεκτρικού ρεύματος που παρήχθη παγκοσμίως πέρυσι

Στο επίπεδο αυτό έφθασαν 50 χώρες καθώς οι οικονομίες ανέκαμψαν από την πανδημία του Covid-19.
Ειρήνη Θεοφανίδου
30.03.2022

Η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε με ρυθμό ρεκόρ κατά το 2021 σύμφωνα με έρευνα του Ember μιας "δεξαμενής σκέψης" για το κλίμα και την ενέργεια.

Οπως αναφέρει η μελέτη τόσο η ηλιακή όσο και η αιολική ενέργεια συνεισέφεραν μαζί πάνω από το 10% της ενέργειας που παρήχθη παγκοσμίως πέρυσι.

Πλέον στο επίπεδο αυτό έφθασαν 50 χώρες καθώς οι οικονομίες του κόσμου ανέκαμψαν από την πανδημία του Covid-19 το 2021 λέει το κέντρο μελετών Ember.

Η Ολλανδία και η Αυστραλία βιώνουν την ταχύτερη μεταμόρφωση, με το μερίδιο των φωτοβολταϊκών και των αιολικών υποδομών να αυξάνεται κατά δέκα μονάδες τα τελευταία δύο χρόνια. Το ίδιο και στο Βιετνάμ. "Στην περίπτωση του Βιετνάμ, υπήρξε μια τεράστια αύξηση στην ηλιακή παραγωγή", δήλωσε ο Dave Jones, παγκόσμιος επικεφαλής της Ember.

Δέκα χώρες εξασφαλίζουν πάνω από το ένα τέταρτο του ενεργειακού τους μείγματος από αυτές τις δύο πηγές. Ψηλότερα βρίσκονται η Δανία (52%), το Λουξεμβούργο (43%) και η Ουρουγουάη (47%).

Συνολικά, το 38% του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώθηκε το 2021 προήλθε από πηγές που δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών. Η βασική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας παραμένουν τα υδροηλεκτρικά φράγματα. Όμως από τον άνθρακα προήλθε το 36%. Το Ember υπογραμμίζει ότι αυτή η πηγή ενέργειας καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο, παρότι είναι η πιο επιζήμια για το περιβάλλον, λόγω της έκρηξης της ζήτησης για ηλεκτρισμό αφού η πανδημία του νέου κορονοϊού πέρασε σε δεύτερο πλάνο.

Ανοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη

Για να μειωθεί η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, θεωρείται ότι ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής πρέπει να επεκταθεί σε νέα πεδία χρήσης (μεταφορές, θέρμανση κ.λπ.) και να πάψει εντελώς να εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα. Ο τομέας της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας κατέγραψε αύξηση 17% το 2021 και αναμένεται να συνεχίζει να μεγεθύνεται με ετήσιο ρυθμό γύρω στο 20% ως το 2030, πάντα σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ember.