Κίνητρα για κατασκευές μαζικής ξυλείας
Κίνητρα για κατασκευές μαζικής ξυλείας

Κίνητρα για κατασκευές μαζικής ξυλείας

Από οικιστικά μέχρι βιομηχανικά, το πρόγραμμα προβλέπει επιχορηγήσεις για όλους τους κλάδους
RE+D magazine
11.10.2023

Η μη κερδοσκοπική εταιρεία New York City Economic Development Corporation εγκαινίασε το New York City Mass Timber Studio, ένα πρόγραμμα βοήθειας για την ανάπτυξη κατασκευών μαζικής ξυλείας στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Το πρόγραμμα στοχεύει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη της κατασκευής μαζικής ξυλείας, να συνδέσει τους επαγγελματίες της οικοδομικής βιομηχανίας που ενδιαφέρονται για την τεχνική και να εντοπίσει ευκαιρίες ανάπτυξης σε όλη την πόλη.

Η New York City Economic Development Corporation (NYCEDC) και το Γραφείο του Δημάρχου για την Κλιματική και Περιβαλλοντική Δικαιοσύνη (MOCEJ) θα διευθύνουν το στούντιο με τη βοήθεια μιας σειράς φορέων, και συγκεκριμένα της USDA Forest Service, της πρωτοβουλίας ξυλείας από μαλακό ξύλο Softwood Lumber Board, των συμβούλων ξυλείας WoodWorks, του AIA New York και του Τμήματος Κτιρίων της Νέας Υόρκης (DOB).

Ως μέρος της πρωτοβουλίας, θα χορηγηθούν επιχορηγήσεις 25.000 δολαρίων σε ομάδες σχεδιασμού, προκειμένου να διεξάγουν αξιολογήσεις σχεδιασμού, τεχνικής και οικονομικής σκοπιμότητας για projects μαζικής ξυλείας.

Οι ομάδες μπορούν να υποβάλουν προτάσεις για έργα από οικιστικά έως βιομηχανικά. Εφόσον επιλεγούν, το πρόγραμμα θα προσφέρει προκαταρκτικά σχέδια που ενσωματώνουν υλικά μαζικής ξυλείας, αξιολόγηση κύκλου ζωής και προκαταρκτική εκτίμηση κόστους-οφέλους για κατασκευή με τη χρήση μαζική ξυλεία, μεταξύ άλλων παραδοτέων.

Το πρόγραμμα έχει προαναγγελθεί για το 2024 και θα διαρκέσει εννέα μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ομάδες θα συνεργαστούν με την WoodWorks και το DOB για τεχνική βοήθεια και ανατροφοδότηση.

Η Νέα Υόρκη ξεκίνησε πρόσφατα μια σειρά προγραμμάτων που στοχεύουν στη μείωση του ενσωματωμένου άνθρακα στις κατασκευές, συμπεριλαμβανομένου του PlaNYC: Getting Sustainability Done, ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου για το κλίμα στην πόλη.

Η έννοια της χρήσης μαζικής ξυλείας στις κατασκευές προωθεί τη χρήση βιομηχανοποιημένου ξύλου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δομικό υλικό. Η δημοτικότητα του υλικού έχει αυξηθεί πρόσφατα, ως μια πιο καθαρή, ελαφρύτερη και πιο αποτελεσματική εναλλακτική του παραδοσιακού σκυροδέματος και χάλυβα, υλικά τα οποία σχετίζονται με υψηλές εκπομπές άνθρακα.

Πηγή: Dezeen