Κάτω από την "ομπρέλα" της Top Parks μπαίνουν τα εμπορικά του Φουρλή
Κάτω από την "ομπρέλα" της Top Parks μπαίνουν τα εμπορικά του Φουρλή

Κάτω από την "ομπρέλα" της Top Parks μπαίνουν τα εμπορικά του Φουρλή

Η είσοδος της ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο το 2023 και οι στόχοι για χαρτοφυλάκιο 18 ακινήτων αξίας €476 εκατ.
Ειρήνη Θεοφανίδου
19.12.2022

Kάτω από το σήμα με την επωνυμία "Top Parks" μαζί με τα υπόλοιπα 7 (και τα δυο Logistics) μπαίνει το νέο εμπορικό πάρκο που κατέχει η Trade Estates στην οδό Πειραιώς

Το retail park που εγκαινίασε εγκαινίασε πρόσφατα η εταιρεία, μια επένδυση ύψους €23,5 εκατ είναι πλήρως μισθωμένο σε κορυφαία brands οικιακών ειδών, ένδυσης και υπόδησης, παιχνιδιών, σούπερ μάρκετ και ταχυφαγεία όπως: ΑΒ Βασιλόπουλος, Adidas, LC Waikiki, Lilly Drogerie, Marks & Spencer, McDonalds, Μουστάκας, Occhio Papavasiliou, Orchestra, Parex και Pepco.

"Τα εμπορικά πάρκα αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη την δεκαετία του 2010 όταν στην Ελλάδα είχαμε την οικονομική κρίση. Σήμερα είναι το πλέον αναπτυσσόμενο κομμάτι της λιανικής στην Ευρώπη και για αυτό αποφασίσαμε να επενδύσουμε σε αυτή την κατηγορία" επεσήμανε ο επικεφαλής του ομίλου Βασίλης Φουρλής. 

Σήμερα το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας αποτελείται από εννέα ακίνητα, επτά εμπορικά κέντρα και δύο logistics centers. Η συνολική μισθωτική επιφάνεια της Trade Estates ανέρχεται σε 225.770 τ.μ., ενώ  τα έσοδα από τα μισθώματα φτάνουν τα 20 εκατ. ευρώ ετησίως. 

Τα μελλοντικά σχέδια 

Ο ισχυρός άντρας του ομίλου ανέφερε ότι το μοντέλο του νέου εμπορικού πάρκου της οδού Πειραιώς θα ακολουθηθεί και τα επόμενα χρόνια από την Trade Estates η οποία το 2023 θα περάσει και την πύλη του Χρηματιστηρίου Αθηνών. 

Το 2023 χαρακτηρίζεται από τους ανθρώπους της ΑΕΕΑΠ ως "έτος σταθμός" αλλά και "ισχυρής ανάπτυξης" ενώ το 2024 έχει προγραμματίσει στην ατζέντα της τρία νέα εγκαίνια σε Σπάτα, Ηράκλειο αλλά και Πάτρα. Παράλληλα, θα μπει σε... ράγες και το retail park στο Ελληνικό, επένδυση που εκτιμάται σε €70 εκατ. περίπου. Στο "στόχαστρο" της ΑΕΕΑΠ και οι αγορές της Κύπρου και της Βουλγαρίας όπου εξετάζει την απόκτηση εμπορικών ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι η συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια της Trade Estates ανέρχεται σε 225.770 τ.μ., ενώ τα έσοδα από τα μισθώματα φτάνουν τα €20 εκατ. ετησίως. 

Όσον αφορά στο δανεισμό όπως ανέφερε ο κ. Φουρλής στόχος είναι να φτάνει έως το 50% της αξίας του χαρτοφυλάκιου (σήμερα το ποσοστό αυτό υπολογίζεται σε 33%), ενώ εκτίμησε πως «η αύξηση των επιτοκίων είναι μεσοπρόθεσμη, και η εκτόνωση θα αρχίσει στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2024».

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Trade Estates έως το 2026 θα διαθέτει 470.000 μεικτή εκμισθωμένη επιφάνεια ή 18 ακίνητα αξίας €476 εκατ. ενώ επόμενο βήμα (στη 2ετία) είναι το χαρτοφυλάκιο αξίας €700 εκατ.