Κατασκευάστηκε αποσυναρμολογούμενο κτίριο γραφείων στο Άμστερνταμ
Κατασκευάστηκε αποσυναρμολογούμενο κτίριο γραφείων στο Άμστερνταμ

Κατασκευάστηκε αποσυναρμολογούμενο κτίριο γραφείων στο Άμστερνταμ

Το «Matrix One» μπορεί να αποσυναρμολογηθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί σχεδόν εξ’ ολοκλήρου
RE+D magazine
26.03.2024

Ένα νέο κτίριο, το Matrix One, φέρει πιστοποίηση BREAAM Excellence, είναι ενεργειακά αποδοτικό και τα δομικά του στοιχεία μπορούν να αποσυναρμολογηθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν κατά 90%.

Το πρωτοποριακό κτίριο μόλις ολοκληρώθηκε στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, και κατασκευάστηκε ως εργαστήριο και κτίριο γραφείων. Το ακίνητο είναι επίσης πολύ ενεργειακά αποδοτικό και συνοδεύεται από άλλες νέες καινοτομίες που το καθιστούν ένα από τα πιο βιώσιμα κτίρια στον πλανήτη.

Το Matrix Innovation Center στο Επιστημονικό Πάρκο του Άμστερνταμ περιλαμβάνει επτά κτίρια, με το Matrix One να είναι το μεγαλύτερο. 

Το κτίριο έχει εσωτερική επιφάνεια 13.000 m2, κατανεμημένη σε έξι ορόφους. Προσφέρει γραφειακούς χώρους σε διάφορες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Qualcomm, η Photanol και η Skytree. Περιλαμβάνει αυτό που οι αρχιτέκτονες ορίζουν ως «κοινωνικούς χώρους», για ανεπίσημες συναντήσεις και διαλείμματα. Επιπλέον, το κεντρικό αίθριο είναι ευρύχωρο και φυσικά φωτισμένο με μεγάλους φεγγίτες. 

Το Matrix One, σχεδιάστηκε από την MVRDV και μπορεί εύκολα να αναδιαμορφωθεί ή να αποσυναρμολογηθεί, χάρη στις προσβάσιμες βίδες και μπουλόνια για στερέωση και στους εκτεθειμένους αεραγωγούς για συντήρηση. Οι εσωτερικοί τοίχοι μπορούν να μετακινηθούν ή να αφαιρεθούν, επιτρέποντας ποικίλες εσωτερικές διατάξεις που ταιριάζουν στις εξελισσόμενες ανάγκες. Μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων υλικών έχει επίσης υλοποιηθεί για την παρακολούθηση των περίπου 120.000 δομικών στοιχείων και τη συνάφειά τους για μελλοντική χρήση.

«Το Matrix One προσέφερε μια εξαιρετική ευκαιρία να δοκιμάσουμε πολλές από τις στρατηγικές μείωσης του άνθρακα που ερευνούμε εδώ και καιρό στην MVRDV», δήλωσε ο συνεργάτης της εταιρείας, Frans de Witte. Τα γραφεία μπορούν εύκολα να τροποποιηθούν για να γίνουν εργαστήρια και αντίστροφα, και τα εργαστήρια μπορούν εύκολα να αναβαθμιστούν με νέα συστήματα για να ανταποκρίνονται στα μεταβαλλόμενα πρότυπα. Στις επόμενες δεκαετίες, όταν το κτίριο δεν θα είναι πλέον αιχμής, θα γίνει πηγή συλλογής υλικών για άλλα κτίρια», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το Matrix One χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από μια διάταξη ηλιακών πάνελ, η οποία εκτείνεται σε πάνω από 1.000 m2 στην οροφή του κτιρίου. Επιπλέον, η οροφή διαθέτει σημαντική ποσότητα πρασίνου για ενίσχυση της μόνωσης. Η κατανάλωση  ενέργειας, ο φωτισμός και η χρήση θέρμανσης παρακολουθούνται στενά ενώ ο σχεδιασμός του κτιρίου ενσωματώνει φυσικό φως και αερισμό για τη μεγιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης.

Το κτίριο διαθέτει μια δεξαμενή που αποθηκεύει το νερό της βροχής και προωθεί την φιλικότητα προς το περιβάλλον. Επιπλέον, η εσωτερική διαρρύθμιση ενθαρρύνει όσους επιθυμούν να χρησιμοποιούν τις σκάλες αντί για τους ανελκυστήρες, ενώ το κτίριο περιλαμβάνει και χώρος στάθμευσης ποδηλάτων. Το έργο έχει κερδίσει την πιστοποίηση BREAAM-Excellent green building για τον ενεργειακά αποδοτικό σχεδιασμό του.

Πηγή: Interesting Engineering