Η τεχνολογία που φέρνει τα πάνω κάτω στην ακίνητη περιουσία
Η τεχνολογία που φέρνει τα πάνω κάτω στην ακίνητη περιουσία

Η τεχνολογία που φέρνει τα πάνω κάτω στην ακίνητη περιουσία

Η JLL παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους οι τεχνολογίες AI θα επηρεάσουν τον κλάδο των ακινήτων
Βάλια Πολίτη
05.07.2023

Η δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης (AI) να μεταμορφώσει τις επιχειρήσεις, τις βιομηχανίες και την κοινωνία αυξάνεται εδώ και δεκαετίες. Αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις, την αναδείξει σε επικρατούσα τάση.

Η ικανότητα της τεχνολογίας στη γραφή, τη σχεδίαση, την κωδικοποίηση και τη σύνθεση έχει αναγκάσει τις εταιρείες να εξετάσουν τόσο τις ευκαιρίες όσο και τις απειλές που παρουσιάζει η τεχνητή νοημοσύνη για το μέλλον τους.

Για τα εμπορικά ακίνητα, είναι σαφές ότι η στρατηγική υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να μεταμορφώσει τον τομέα. Σύμφωνα με την Global Real Estate Technology Survey 2023 της
JLL, η οποία θα δημοσιευθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, η τεχνητή νοημοσύνη κατατάχθηκε στις 3 κορυφαίες τεχνολογίες που αναμενόταν να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ακίνητη περιουσία τα επόμενα τρία χρόνια από επενδυτές, κατασκευαστές και εταιρικούς κατόχους. Λιγότερο σαφείς είναι οι λεπτομέρειες για το τι ακριβώς ακολουθεί.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δύναμη, με την πάροδο του χρόνου, να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ζουν, εργάζονται και διασκεδάζουν, γεγονός που θα επηρεάσει αναπόφευκτα και την ακίνητη περιουσία.

Για παράδειγμά, σύμφωνα με το OpenAI, περίπου το 80% των θέσεων εργασίας εκτίθενται στην επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτός ο αριθμός έχει πυροδοτήσει ένα κύμα ανησυχιών για πιθανή αναταραχή στην αγορά ακινήτων, λόγω των επικείμενων αλλαγών στην αγορά εργασίας.

Εντούτοις, Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να ενισχύσει την παραγωγικότητα, και, σύμφωνα με τη JLL, τα εμπορικά ακίνητα πρόκειται να νιώσουν τον αντίκτυπο αυτών των επιπτώσεων σε πέντε διακριτά πεδία:

  1. Γεωγραφική τοποθεσία: Έχει παρατηρηθεί ότι εταιρείες και επενδύσεις τεχνητής νοημοσύνης συγκεντρώνονται γύρω από καθιερωμένες αγορές τεχνολογίας. Στο μέλλον, η ανάπτυξη είναι πιθανό να συγκεντρωθεί σε τοποθεσίες όπου υπάρχουν διαθέσιμα ταλέντα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, δηλαδή σε τεχνολογικούς κόμβους, κέντρα καινοτομίας και πανεπιστήμια.

  2. Τροποποιημένη ζήτηση μεταξύ περιουσιακών στοιχείων: Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί περισσότερα και καλύτερα κέντρα δεδομένων, ενεργειακά δίκτυα και υποδομές συνδεσιμότητας.

  3. Νέοι τύποι περιουσιακών στοιχείων και προϊόντων: η γέννηση του «πραγματικά ευφυούς κτιρίου» επίκειται. Η υποδομή που είναι συμβατή με AI θα γίνει προεπιλεγμένη όπως οι συνδέσεις στο Διαδίκτυο αποτελούν προεπιλεγμένο χαρακτηριστικό των σημερινών κτιρίων. Η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει επίσης να παραδοθούν κτίρια με καθαρά μηδενικές εκπομπές και με υψηλή απόδοση βιωσιμότητας.

  4. Έσοδα και επενδύσεις: Η αναδοχή και οι διαδικασίες που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη θα επιτρέψουν ταχύτερες συναλλαγές και πιο αποτελεσματική κατανόηση ακινήτων και αγορών, καταλύοντας τις επενδύσεις σε παγκόσμια κλίμακα.

  5. Σχεδιασμός και λειτουργία χώρου: Η τεχνητή νοημοσύνη θα επιτρέψει τον σχεδιασμό με γνώμονα την εμπειρία και τις εξαιρετικά προσαρμόσιμες περιβαλλοντικές ρυθμίσεις.

Επιπροσθέτως, οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης και οι υποστηρικτικές υποδομές αναμένεται να αυξήσουν τη ζήτηση για ακίνητα

Όμως ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης επηρεάζει την ακίνητη περιουσία και ως χρήστης ακινήτων. Και το ραγδαία αναπτυσσόμενο οικοσύστημα τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να συνεχίσει να επεκτείνεται σε επιλεγμένους κόμβους τεχνολογίας.

Εταιρείες που ασχολούνται με το υλικό ημιαγωγών, τις πλατφόρμες cloud computing, τους κόμβους μοντέλων και την ανάπτυξη εφαρμογών αντιπροσωπεύουν όλες ένα αναπτυσσόμενο τμήμα χρηστών ακινήτων. Σύμφωνα με τη JLL, η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι πιθανό να μεταφραστεί σε αυξημένη ζήτηση ακινήτων από αυτόν τον τομέα βραχυπρόθεσμα, φτάνοντας τα 1,6 εκατομμύρια τ.μ. μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους μόνο στις ΗΠΑ.

Οι υπάρχουσες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης προτιμούν συγκεκριμένες τοποθεσίες. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, το 42% των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης συγκεντρώνεται στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, ακολουθούμενη από τη Βοστώνη, το Σιάτλ και τη Νέα Υόρκη. Η ανάπτυξη των startup της τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να συνεχίσει να επικεντρώνεται γύρω από αυτούς τους μεγάλους τεχνολογικούς κόμβους στο εγγύς μέλλον.

Η έρευνα της JLL δείχνει ότι υπάρχει επιταχυνόμενη ζήτηση για ταλέντα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με τις αναρτήσεις θέσεων εργασίας να αυξάνονται κατά πάνω από 250% από τις αρχές του 2021. Μακροπρόθεσμα, αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη είναι πιθανό να είναι εκεί όπου είναι διαθέσιμο το σχετικό ταλέντο, δηλαδή σε εδραιωμένους τεχνολογικούς κόμβους, κέντρα καινοτομίας και πανεπιστήμια.

Την ίδια στιγμή, η εκπαίδευση και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί σημαντικούς πόρους και υποστηρικτικές υποδομές. Το Generative AI – αυτό το οποίο καλείται να παράγει έργο- βασίζεται σε τεράστια υπολογιστική ισχύ και εκτεταμένους πόρους. Η εκπαίδευση και η εξαγωγή συμπερασμάτων τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί υποδομές όπως υπολογιστικό υλικό, δίκτυα συνδεσιμότητας υψηλής ταχύτητας, τροφοδοτικά, υποδομή cloud και αποθήκευση δεδομένων που όλα πρέπει να στεγάζονται κάπου.

Επιπλέον, η συνεχής επέκταση των εφαρμογών AI θα οδηγήσει στην ανάγκη για περισσότερη ισχύ, περισσότερες εγκαταστάσεις ψύξης και περισσότερα κέντρα δεδομένων. Οι κατασκευαστές και οι πωλητές GPU και μεταγωγέων δικτύου θα αναπτυχθούν επίσης, και επομένως θα απαιτήσουν χώρο ως κάτοχοι.

Εν τέλει, η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να επεκτείνει τον τεχνολογικό μετασχηματισμό που ξεκίνησε ο τομέας PropTech, ο οποίος έθεσε παράλληλα γερές βάσεις για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης σε εφαρμογές ακινήτων.

Ο κλάδος των ακινήτων έχει αρχίσει να αγκαλιάζει και να υιοθετεί προληπτικά τις νέες τεχνολογίες. Σύμφωνα με την Global Real Estate Technology Survey 2023 της JLL, πάνω από το 80% των χρηστών ακινήτων, επενδυτών και κατασκευαστών σχεδιάζουν να αυξήσουν τον προϋπολογισμό τους για την υιοθέτηση τεχνολογίας ακίνητης περιουσίας τα επόμενα τρία χρόνια.

Αυτό τροφοδοτείται από ένα οικοσύστημα PropTech που ωριμάζει. Υπάρχουν πλέον τεχνολογικές λύσεις για σχεδόν κάθε πτυχή των λειτουργιών ακίνητης περιουσίας, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης επενδύσεων, του σχεδιασμού και της κατασκευής, των λειτουργιών κτιρίων και εγκαταστάσεων και διαχείρισης χαρτοφυλακίου. Ένα γερό θεμέλιο έχει τεθεί για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν περισσότερες από 500 εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη σε ακίνητα και προσφέρουν ήδη αξία όσον αφορά τη βελτιωμένη απόδοση και την εξοικονόμηση κόστους.

Σε κάθε περίπτωση, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες σχετικά με τον μελλοντικό αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης, το πλήρες φάσμα των ταχέως αναπτυσσόμενων δυνατοτήτων της και τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι δυνατότητες θα αφομοιωθούν σε συγκεκριμένους κλάδους της βιομηχανίας. Για αυτόν το λόγο, είναι σημαντικό για τους επενδυτές ακινήτων, τους κατασκευαστές και τους εταιρικούς χρήστες να παραμείνουν ενημερωμένοι και στρατηγικοί, λαμβάνοντας υπόψη πώς μπορούν να αξιοποιήσουν τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για να υποστηρίξουν τους επιχειρηματικούς στόχους τους, αλλά και πώς να το επιτύχουν με υπεύθυνο και ηθικό τρόπο.

Πηγή: JLL