Η «πρώτη περιοχή μηδενικού άνθρακα» στο Παρίσι
Η «πρώτη περιοχή μηδενικού άνθρακα» στο Παρίσι

Η «πρώτη περιοχή μηδενικού άνθρακα» στο Παρίσι

Η TVK σχεδίασε το Îlot Fertile για να έχει ελάχιστο αποτύπωμα άνθρακα
RE+D magazine
08.01.2024

Το Γαλλικό αρχιτεκτονικό γραφείο TVK ολοκλήρωσε μια γειτονιά στο Παρίσι που αποτελείται από ασβεστολιθικά κτίρια που περιβάλλουν έναν κήπο.

Η γειτονιά καταλαμβάνει μια τριγωνική τοποθεσία στο 19ο διαμέρισμα του Παρισιού, και αποτελεί την «πρώτη συνοικία μηδενικών εκπομπών άνθρακα της πρωτεύουσας», σύμφωνα με το TVK.

Ονομάζεται Îlot Fertile, που μεταφράζεται στα ελληνικά ως «εύφορο νησί», και περιλαμβάνει διαμερίσματα, ξενώνα για νέους, φοιτητικές κατοικίες, ξενοδοχείο, γραφεία, εστιατόρια, καταστήματα και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Τα τέσσερα κτίρια που αποτελούν τη γειτονιά κυμαίνονται σε ύψος από επτά έως εννέα ορόφους, το καθένα με επίπεδα ισογείου κατασκευασμένα από σκυρόδεμα χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα και σχεδιασμένα να φιλοξενούν μεγάλους, ανοιχτούς εσωτερικούς χώρους.

Τα ανώτερα επίπεδα κατασκευάστηκαν από φέροντα ασβεστόλιθο που προέρχεται κυρίως από την τοπική περιοχή Ile-de-France.

Οι κοινόχρηστοι χώροι, συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων και καταστημάτων, βρίσκονται στα ισόγεια των κτιρίων και ανοίγουν στον κεντρικό κήπο. Τα καταλύματα και τα διαμερίσματα των ξενοδοχείων βρίσκονται στα ανώτερα επίπεδα και ένα υπερυψωμένο υπαίθριο επίπεδο παρέχει επιπλέον χώρους κήπου.

Οι χώροι γραφείων βρίσκονται σε ένα κτίριο παράλληλα με σιδηροδρομική γραμμή της περιοχής, ενώ η TVK σχεδίασε ένα αθλητικό κέντρο, το οποίο τοποθετήθηκε με στόχο να συνεργαστεί με την υπάρχουσα τοπολογία του χώρου και να μετακινήσει όσο το δυνατόν λιγότερη γη.

Το Îlot Fertile έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να έχει ελάχιστο αποτύπωμα άνθρακα στην κατασκευή και τη λειτουργία του. Εξόπλισε τις στέγες των κτιρίων με φωτοβολταϊκά πάνελ και πράσινες στέγες για την παραγωγή ενέργειας, ενώ αποσκοπεί επιπλέον στην αύξηση της βιοποικιλότητας.

Παράλληλα, το έργο σχεδιάζει να αντισταθμίσει τη μικρή ποσότητα ενέργειας που θα απαιτείται για τη λειτουργία του με την παραγωγή πράσινης ενέργειας, μέσω βιο-ηλιακών στεγών.