Η NASA στέλνει ρομπότ και στήνει εργοτάξια στο φεγγάρι και στο Άρη
Η NASA στέλνει ρομπότ και στήνει εργοτάξια στο φεγγάρι και στο Άρη

Η NASA στέλνει ρομπότ και στήνει εργοτάξια στο φεγγάρι και στο Άρη

Χρηματοδοτεί ακαδημαϊκά ιδρύματα, για έρευνα τεχνολογίας που θα βοηθούσε στη δημιουργία ενός μόνιμου οικισμού στο φεγγάρι
RE+D magazine
22.02.2024

Πρόσφατη δοκιμή της NASA πραγματοποίησε ένα κρίσιμο μέρος κατασκευαστικών εργασιών μέσω ενός αλγόριθμου, με το υπό δοκιμή σύστημα να εφαρμόζει την ακολουθία κατασκευής σε προσομοίωση.

Το έργο έχει αναλάβει η ομάδα ARMADAS η οποία έχει συσταθεί στην ΝΑSA γιαυτό τον σκοπό. Και ενώ η NASA δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με πιθανές εφαρμογές των κατασκευαστικών ρομπότ στη Γη, ανέδειξε τις δυνατότητες των μηχανών «να κατασκευάσουν μεγάλης κλίμακας υποδομές, όπως ηλιακούς σταθμούς, πύργους επικοινωνιών και καταφύγια», στο φεγγάρι ή στον Άρη. 

Τόνισε δε την ικανότητα των bots να κατασκευάζουν δομές πριν την προσγείωση ανθρώπων στα ουράνια σώματα. Η ομάδα δημοσίευσε τα αποτελέσματά της στο περιοδικό Science Robotics.

Τα voxel, τα οποία αποτελούν επί της ουσίας 3D Pixels - τρισδιάστατοι «κύβοι» που μπορούν να τοποθετηθούν μέσα σε ένα πλέγμα 3D για την κατασκευή τρισδιάστατων μοντέλων - μεταφέρονται από ρομπότ που ονομάζονται Scaling Omnidirectional Lattice Locomoting Explorers (SOLL-E), τα οποία μπορούν να σκαρφαλώνουν και να ελίσσονται γύρω από τα voxel, ακόμη και όταν αυτά είναι στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο.

«Γενικά, είναι πολύ δύσκολο να αναπτυχθούν ισχυρά αυτόνομα ρομπότ που να μπορούν να λειτουργούν σε μη δομημένα περιβάλλοντα, όπως ένα τυπικό εργοτάξιο», δήλωσε η Christine Gregg, επικεφαλής μηχανικός της ARMADAS. «Αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα φτιάχνοντας πολύ απλά και αξιόπιστα ρομπότ που λειτουργούν σε ένα εξαιρετικά δομημένο περιβάλλον».

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, δύο ρομπότ περπάτησαν κατά μήκος του εξωτερικού της δομής, κινώντας ένα voxel κάθε φορά. Το ένα ήταν υπεύθυνο για την ανάκτηση των υλικών, πριν τα παραδόσει στο δεύτερο για τοποθέτηση. Ένα τρίτο ρομπότ ακολούθησε, σκαρφαλώνοντας μέσα στη μάζα των voxels για να τα ενώσει.

«Η κατασκευή μεγάλων δομών από μικρά δομικά στοιχεία μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε καλά τα διαθέσιμα υλικά με το χαμηλότερο κόστος», δήλωσε ο Kenny Cheung, κύριος ερευνητής της ARMADAS. "Το μέγεθος των κατασκευών που μπορούν να κατασκευαστούν περιορίζεται μόνο από τον αριθμό των δομικών στοιχείων που μπορούν να παραδοθούν."

Η NASA διατηρεί την αυτόνομη κατασκευή στο επίκεντρο, ενόψει της προγραμματισμένης επανδρωμένης επιστροφής της υπηρεσίας το 2025 στη σεληνιακή τροχιά, ως μέρος του προγράμματος Artemis, προτού προσγειώσει ανθρώπους εκεί ξανά το 2026. Τον περασμένο Φεβρουάριο, παρείχε $ 6 εκατ. σε χρηματοδότηση σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, για έρευνα τεχνολογίας που θα βοηθούσε στη δημιουργία ενός μόνιμου οικισμού στο φεγγάρι, ο οποίος περιλαμβάνει και την επίτευξη αυτόνομης κατασκευής κτιρίων.


Πηγή: Construction Dive