Η Bundesbank "βλέπει" τον Γερμανικό πληθωρισμό στο 10% το φθινόπωρο
Η Bundesbank "βλέπει" τον Γερμανικό πληθωρισμό στο 10% το φθινόπωρο

Η Bundesbank "βλέπει" τον Γερμανικό πληθωρισμό στο 10% το φθινόπωρο

Για το 2022 συνολικά, οι εμπειρογνώμονες της Bundesbank προβλέπουν ποσοστό πληθωρισμού άνω του 8% στη χώρα.
RE+D magazine
22.08.2022

Στο 10% προβλέπει ότι θα φθάσει ο πληθωρισμός στη Γερμανία το φθινόπωρο ο Πρόεδρος της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ αφού όπως λέει σε σχετικές δηλώσεις του οι εκπτώσεις σε καύσιμα και παροχές θα λήξουν ανεβάζοντας τον πληθωρισμό κατά μια ποσοστιαία μονάδα.

Οπως είπε στην Rheinische Post αν οι προβλέψεις βγουν αληθινές θα είναι η πρώτη φορά που ο πληθωρισμός στην "ατμομηχανή" της ευρωζώνης θα πιάσει διψήφιο ποσοστό. Σύμφωνα με τον Νάγκελ αυτό συνέβη για τελευταία φορά το δ΄τρίμηνο του 1951, όταν ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τους τότε υπολογισμούς, έφτασε το 11% .

Τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός στη Γερμανία ήταν 7,5%, μετά από 7,6% τον Ιούνιο και 7,9% τον Μάιο. Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 8,9% τον Ιούλιο .

Για το 2022 συνολικά, οι εμπειρογνώμονες της Bundesbank προβλέπουν ποσοστό πληθωρισμού άνω του 8% στη Γερμανία

Ο Νάγκελ προέβλεψε μάλιστα ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε επίσης να είναι υψηλότερος το 2023,από ό,τι αναμενόταν.«Το θέμα του πληθωρισμού δεν θα εξαφανιστεί το 2023. 

Οι ελλείψεις ανεφοδιασμού και οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν», τόνισε. Μάλιστα υπογράμμισε πως «η πιθανότητα είναι ο πληθωρισμός να είναι υψηλότερος από ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως και ότι θα έχουμε κατά μέσο όρο το 6 πριν από την υποδιαστολή το επόμενο έτος », δήλωσε ο Νάγκελ. Τον Ιούνιο, η Bundesbank είχε προβλέψει πληθωρισμό 4,5% για το 2023.