Γυρίζουν την πλάτη οι Αμερικανοί στις επενδύσεις ESG
Γυρίζουν την πλάτη οι Αμερικανοί στις επενδύσεις ESG

Γυρίζουν την πλάτη οι Αμερικανοί στις επενδύσεις ESG

Υψηλά επιτόκια, πολιτικές αντιδράσεις και greenwashing απομακρύνουν του επενδυτές από τα πράσινα χαρτοφυλάκια
Βάλια Πολίτη
14.02.2024

Διαφορετική προσέγγιση φαίνεται να αναπτύσσουν οι Αμερικανοί επενδυτές σε ζητήματα ESG, σε σύγκριση με την ευρωπαϊκή αγορά. Αν και το 2021, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα "πράσινα" κεφάλαια στις ΗΠΑ έφτασαν σε ρεκόρ ενεργητικού ύψους $ 358 δισ., έναντι $ 95 δισ. το 2017, το επενδυτικό κλίμα καταγράφει πτώση ενδιαφέροντος, με το υψηλότερο κόστος δανεισμού να επηρεάζει τις μετοχές που σχετίζονται με καθαρή τεχνολογία, η οποία είναι έντασης κεφαλαίου.

Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων Morningstar, πτώση καταγράφεται στις ροές των κεφαλαίων, οι οποίες συχνά θεωρούνται δείκτης του επενδυτικού κλίματος.

Το 2023, η όρεξη των επενδυτών για βιώσιμες επενδύσεις μειώθηκε σημαντικά, καθώς οι ροές κεφαλαίων σημείωσαν τη χειρότερη χρονιά που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής.


Συνολικά, οι ροές μειώθηκαν κατά $ 13 δισ. καθώς η απόδοση των αμοιβαίων κεφαλαίων υστερούσε σε σχέση με τα συμβατικά κεφάλαια. Επιπροσθέτως, ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας των αξιολογήσεων για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG) τέθηκαν στο προσκήνιο.

Καθώς οι αντιδράσεις προς τις στρατηγικές ESG εντάθηκαν στην πολιτική των ΗΠΑ, τουλάχιστον 165 νομοσχέδια κατά του ESG εισήχθησαν στην χώρα το 2023. Οι πολιτικοί ισχυρίστηκαν ότι τα κριτήρια ESG επηρεάζουν αρνητικά τις οικονομικές αποδόσεις, παρότι τα στοιχεία επί του θέματος είναι περιορισμένα και τα συμπεράσματα είναι μικτά.

Ενώ τα βιώσιμα κεφάλαια είχαν χαμηλότερη απόδοση από τα παραδοσιακά κεφάλαια το 2023, μια ξεχωριστή μελέτη έδειξε ότι τα χαρτοφυλάκια ESG είχαν έως και 6% πλεονάζουσες αποδόσεις ετησίως, σε σύγκριση με τους δείκτες αναφοράς μεταξύ των ετών 2014 και 2020.

Μια βασική παράμετρος των κεφαλαίων ESG είναι το κατά πόσο χρηματοδοτούν επενδύσεις που ευθυγραμμίζονται με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs).


Σε παγκόσμιο επίπεδο, 542 ταμεία με περιουσιακά στοιχεία $ 125 δισ. συνδέονται με τουλάχιστον έναν από αυτούς τους στόχους. Ο ανωτέρω πίνακας παρουσιάζει τους πέντε κορυφαίους SDGs, ανά περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση (AUM) διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETF).

H Δράση για το Κλίμα κατέχει συνολικά την υψηλότερη θέση, με τις εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτά τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια να αναλαμβάνουν δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών τους και την προώθηση της βιωσιμότητας.

Για παράδειγμα, η Home Depot έχει μειώσει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κατά πάνω από 50% από το 2010 στα καταστήματα των ΗΠΑ και στοχεύει να χρησιμοποιήσει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για όλη την ηλεκτρική της ενέργεια έως το 2030. Επιπλέον, η Microsoft έχει δεσμευτεί για την επίτευξη του στόχου μέσω μιας σειράς πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πρόσβασης σε καθαρό νερό σε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε όλη την Ινδονησία, τη Βραζιλία, την Ινδία και το Μεξικό κατά το 2023.

Μένει να φανεί εάν οι επενδύσεις ESG θα αναζωπυρωθούν στην Αμερική, ειδικά εάν τα επιτόκια πέσουν μέσα στα επόμενα χρόνια και σε ποιο βαθμό οι κίνδυνοι που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή θα αναγκάσουν ορισμένα κεφάλαια να δεσμευτούν τουλάχιστον για περιβαλλοντικά ζητήματα, ασχέτως επενδυτικού κλίματος.