Γλιτώνει την κατεδάφιση το San Siro
Γλιτώνει την κατεδάφιση το San Siro

Γλιτώνει την κατεδάφιση το San Siro

Το εμβληματικό στάδιο στο Μιλάνο, επρόκειτο να αντικατασταθεί από ένα στάδιο σχεδιασμένο από την Populous
RE+D magazine
16.08.2023

Το San Siro - γνωστό και ως στάδιο Τζουζέπε Μεάτσα -, το οποίο μοιράζονται οι ιταλικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι Inter Milan και AC Milan, διασώθηκε από την κατεδάφιση από την Περιφερειακή Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά της Λομβαρδίας, λόγω της πολιτιστικής σημασίας της χαρακτηριστικής εμφάνισής του.

Αρχικά, το στάδιο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ulisse Stacchini τη δεκαετία του 1920, αλλά επεκτάθηκε και ανακαινίστηκε αρκετές φορές, με τους μηχανικούς Armando Ronca και Ferruccio Calzolari να προσθέτουν τη χαρακτηριστική δεύτερη βαθμίδα και τις σκάλες με ράμπα το 1955.

Το San Siro, το οποίο ανακαινίστηκε εκτενώς από το στούντιο του Μιλάνου Ragazzi and Partners πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 στην Ιταλία, επρόκειτο να αντικατασταθεί από ένα στάδιο που σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό στούντιο Populous με το όνομα “the Cathedral”.

Το στάδιο της Populous που επρόκειτο να αντικαταστήσει το San Siro ήταν εμπνευσμένο από δύο από τα πιο γνωστά κτίρια του Μιλάνου, τον καθεδρικό ναό Duomo di Milano και την εμπορική στοά Galleria Vittorio Emanuele. Ο χώρος γύρω από το γήπεδο θα γινόταν πεζόδρομος, με το υπάρχον πάρκινγκ να μεταφέρεται στο υπόγειο του νέου κτιρίου.

Στο παρελθόν, υπήρξαν και άλλες προτεινόμενες χρήσεις για το San Siro. Το 2020, ο αρχιτέκτονας Angelo Renna οραματίστηκε να το μετατρέψει σε ένα μνημείο κορωνοϊού, καλυμμένο με δέντρα.

Πηγή: Dezeen