Φρένο στην πρόοδο του The Line στη Σαουδική Αραβία
Φρένο στην πρόοδο του The Line στη Σαουδική Αραβία

Φρένο στην πρόοδο του The Line στη Σαουδική Αραβία

Οικονομικοί παράγοντες καθυστερούν την κατασκευαστική διαδικασία
RE+D magazine
17.04.2024

Η Σαουδική Αραβία έχει περιορίσει τις μεσοπρόθεσμες φιλοδοξίες της για την ανάπτυξη της Neom, του μεγαλύτερου έργου στο πλαίσιο των σχεδίων του διαδόχου Πρίγκιπα Mohammed bin Salman για τη διαφοροποίηση της οικονομίας από το πετρέλαιο, σύμφωνα με πηγές της Bloomberg.

Μέχρι πρότινος, η κυβέρνηση στόχευε η The Line, η τεράστια, φουτουριστική πόλη που θα αποτελείται από δύο ουρανοξύστες ντυμένους με καθρέφτες, θα μπορούσε να φιλοξενήσει 1,5 εκατομμύριο κατοίκους ως το 2030. Τώρα, οι υπεύθυνοι αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα στεγάσει λιγότερους από 300.000 κατοίκους μέσα σε αυτό τον χρονικό ορίζοντα, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο Bloomberg.

Οι υπεύθυνοι του project έχουν ειδοποιήσει ότι η The Line θα κατασκευαστεί σταδιακά και αναμένουν ότι θα καλύψει τελικά μια έκταση 170 χλμ. ερήμου κατά μήκος της ακτής του κόλπου της Άκαμπα. Ωστόσο, με τις τελευταίες καθυστερήσεις, οι υπεύθυνοι αναμένουν ότι μόλις 2,4 χλμ. του έργου θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2030.

Οι εκπρόσωποι της Neom και του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων της ΣΑ, το οποίο αποτελεί την κύρια οντότητα που κατέχει και χρηματοδοτεί το έργο, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Σύμφωνα με τα σχέδια του διαδόχου, η Neom, μια ανάπτυξη $ 1,5 τρισ. στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας που θα αποτελείται από 10 διακριτές περιοχές, θα είναι ένα έργο επίδειξης που θα μεταμορφώσει την οικονομία της χώρας του και θα χρησιμεύσει ως βάση δοκιμής για τεχνολογίες που θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στην καθημερινή ζωή. Μαζί με την πόλη The Line, τα σχέδια της Neom περιλαμβάνουν μια βιομηχανική πόλη, λιμάνια και τουριστικές εξελίξεις. Επίσης, το ορεινό θέρετρο Trojena, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή, αναμένεται να φιλοξενήσει τους Ασιατικούς Χειμερινούς Αγώνες το 2029.

Παρόλα αυτά, οι εργασίες συνεχίζονται σε άλλα μέρη του ευρύτερου έργου της Neom και οι υπεύθυνοι διατήρησαν τους γενικούς στόχους τους για τη The Line, σχολίασαν σχετικές πηγές. Η ολοκλήρωση του νησιωτικού θέρετρου Shindalah, του πρώτου παραδοτέου της Neom, συνεχίζει να αναμένεται εντός του 2024.

Σύμφωνα με πηγές, η καθυστέρηση στη The Line προέκυψε από το γεγονός ότι το κρατικό επενδυτικό ταμείο του βασιλείου δεν έχει ακόμη εγκρίνει τον προϋπολογισμό της Neom για το 2024. Αποτελεί ένδειξη ότι η οικονομική πραγματικότητα των επενδύσεων τρισεκατομμυρίων δολαρίων αρχίζει να προκαλεί ανησυχία στα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας, καθώς προχωρά η εκπλήρωση του φιλόδοξου προγράμματος Vision 2030, της πρωταρχικής πρωτοβουλίας που έχει ως στόχο τη διαφοροποίηση της οικονομίας του βασιλείου.

Ήδη, ιθύνοντες έχουν δηλώσει ότι ορισμένα από τα έργα που περιγράφονται στο project της Neom δε θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2030. «Η καθυστέρηση ή μάλλον η παράταση κάποιων έργων θα εξυπηρετήσει την οικονομία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Mohammed Al Jadaan τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι φιλοδοξίες του Mohammed bin Salman για τη The Line έχουν τραβήξει την προσοχή πολεοδόμων και αρχιτεκτόνων από όλο τον κόσμο. Τα φωτορεαλιστικά παρουσιάζουν μια πόλη που είναι μεγαλύτερη από την απόσταση μεταξύ της Νέας Υόρκης και της Φιλαδέλφειας και αποτελείται από δομές ντυμένες με καθρέφτη, οι οποίες θα ξεπερνούν το ύψος του Empire State Building. Κάποια στιγμή, οι υπεύθυνοι ήλπιζαν ότι η The Line θα καλωσόριζε τους πρώτους κατοίκους της φέτος.

Αντίθετα, η κύρια επιτυχία της Neom μέχρι στιγμής ήταν η ανάπτυξη ενός έργου άνω των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή ηλιακών και αιολικών πάρκων που θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία του λεγόμενου πράσινου υδρογόνου. Το βασίλειο ελπίζει ότι μπορεί να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τέτοιου είδους καυσίμων στον κόσμο, καθώς προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή του από τις πωλήσεις πετρελαίου.

Οι τελευταίες προσπάθειες για μείωση της εμβέλειας του έργου γίνονται καθώς το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων αξιολογεί μια σειρά επιλογών για την άντληση πόρων. Τα αποθέματα του κρατικού επενδυτικού ταμείου μειώθηκαν στα $ 15 δισ. από τον Σεπτέμβριο - το χαμηλότερο επίπεδο από το 2020, που αποτελεί το πρώτο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Το 2022, ο διάδοχος του θρόνου Mohammed είπε ότι η πρώτη φάση της Neom αναμένεται να κοστίσει $ 320 δισ. μέχρι το 2030.