Έως και 28% επιπλέον "κούρεμα" με τον νέο εξωδικαστικό
Έως και 28% επιπλέον "κούρεμα" με τον νέο εξωδικαστικό

Έως και 28% επιπλέον "κούρεμα" με τον νέο εξωδικαστικό

Στο 3% το επιτόκιο για όλες τις ρυθμίσεις οφειλών προς το δημόσιο σταθερό για τρία έτη.
RE+D magazine
26.01.2024

Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομιίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη και Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα που αφορά στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό.

Σύμφωνα με τις νέες τροποποιήσεις προβλέπεται "κούρεμα" των οφειλών έως και 28% σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση, ενώ  το επιτόκιο για όλες τις ρυθμίσεις οφειλών προς Δημόσιο, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων ορίζεται σε 3% σταθερό για 3 έτη. Για τις ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης είχε ήδη καθοριστεί σε 3% σταθερό.

Παράλληλα, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, δίνεται η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε πρόσωπα που «κληρονόμησαν» οφειλές προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, από επιχειρήσεις που έχουν κλείσει.

Σε σχέση με τον εξωδικαστικό, υπενθυμίζεται, ο νόμος 5072/2023 «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων» προβλέπει ακόμη ότι:

  • Η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών, όπως προκύπτει από την εφαρμογή του αλγορίθμου του εξωδικαστικού, θα γίνεται αυτόματα και υποχρεωτικά αποδεκτή από το σύνολο των πιστωτών (τράπεζες και Δημόσιο).
  • Ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση αυτήν.
  • Οι πιστωτές μπορούν να την προσβάλουν στα δικαστήρια μόνο εφόσον διαθέτουν στοιχεία ότι παράμετροι της αίτησης δεν είναι αληθινές.

Σημειώνεται ότι μέσω του εξωδικαστικού έως τον Δεκέμβριο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 12.025 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 4,36 δισ. ευρώ, με μέση διάρκεια αποπληρωμής 17 χρόνια για τις οφειλές προς το Δημόσιο και 18 χρόνια προς τις τράπεζες-χρηματοδοτικούς φορείς. Το μέσο κούρεμα οφειλών είναι 17,13% για το Δημόσιο και 27% για τις τράπεζες-χρηματοδοτικούς φορείς.