Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν το θετικό αφήγημα για τη δημοσιονομική σταθερότητα και τη συνολική πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Οι πρώτες κρίσιμες αξιολογήσεις αναμένονται τον Μάρτιο, όταν οι οίκοι Moody’s, DBRS και Scope θα δημοσιοποιήσουν τις πρώτες ετυμηγορίες τους για το νέο έτος. Θα ακολουθήσουν τον Απρίλιο και τον Μάιο οι αξιολογήσεις των S&P και Fitch. Μεταξύ των πέντε μεγάλων οίκων, ο γερμανικός Scope εμφανίζεται πιο κοντά σε νέα αναβάθμιση, καθώς από τον περασμένο Νοέμβριο έχει θέσει θετικές προοπτικές για το ελληνικό αξιόχρεο στη βαθμίδα ΒΒΒ.
Στην τελευταία του αξιολόγηση, ο Scope είχε επισημάνει ότι οι θετικές προοπτικές αντανακλούν αυξημένες πιθανότητες αναβάθμισης εντός 12 έως 18 μηνών, υπό την προϋπόθεση της περαιτέρω και βιώσιμης μείωσης του δημόσιου χρέους, της διατήρησης ισχυρών πρωτογενών πλεονασμάτων και της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής. Παράλληλα, είχε τονίσει τη σημασία της ενίσχυσης των μεσοπρόθεσμων αναπτυξιακών προοπτικών, της ανθεκτικότητας της οικονομίας σε εξωτερικά σοκ και της περαιτέρω βελτίωσης του τραπεζικού συστήματος.
Οι προϋποθέσεις αυτές φαίνεται να ικανοποιούνται. Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, το δημόσιο χρέος αναμένεται να συνεχίσει την πτωτική του πορεία, με στόχο να υποχωρήσει κάτω από το 120% του ΑΕΠ έως το 2029. Για το 2026 προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2,8% του ΑΕΠ, ενώ αντίστοιχα υψηλές επιδόσεις αναμένονται και τα επόμενα χρόνια. Ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 2,4%, υπερβαίνοντας τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται και στη συνεχιζόμενη εξυγίανση του τραπεζικού τομέα. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν περιοριστεί κοντά στον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ οι τράπεζες εμφανίζουν ισχυρή κερδοφορία και ενισχυμένους κεφαλαιακούς δείκτες.
Με βάση τα δεδομένα αυτά, μία αναβάθμιση από τον Scope στη βαθμίδα ΒΒΒ+, μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την κατηγορία Α, θεωρείται πιθανή εντός του 2026, είτε στην αξιολόγηση του Μαρτίου είτε σε εκείνη του Σεπτεμβρίου. Ο Scope έχει άλλωστε διαδραματίσει ρόλο «προπομπού» τα τελευταία χρόνια, καθώς ήταν ο πρώτος οίκος που επανέφερε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα το 2023 και ο πρώτος που την αναβάθμισε εντός αυτής το 2024.
Σήμερα, η Ελλάδα αξιολογείται στη βαθμίδα ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές από τους S&P, Fitch και DBRS, ενώ ο Moody’s παραμένει ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα. Ωστόσο, σε πρόσφατη έκθεσή του για τις παγκόσμιες προοπτικές του 2026, ο αμερικανικός οίκος περιέλαβε την Ελλάδα στις χώρες όπου αναμένεται περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους, εξέλιξη που ερμηνεύεται από την αγορά ως προάγγελος μελλοντικής αναβάθμισης.
Η βελτίωση της εικόνας της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνεται ήδη στις αγορές ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου διαμορφώθηκε στο 3,37%, χαμηλότερα από εκείνη της Ιταλίας και της Γαλλίας, ενώ σε ετήσια βάση η αύξηση των αποδόσεων ήταν αισθητά μικρότερη σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Οι επικείμενες αναβαθμίσεις αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών και να συμβάλουν στη συγκράτηση του κόστους δανεισμού, σε μια περίοδο κατά την οποία οι διεθνείς αποδόσεις κινούνται ήπια ανοδικά.
Έτος αναβαθμίσεων για την Ελλάδα το 2026
Έτος αναβαθμίσεων για την Ελλάδα το 2026
Share
Copy Link
RE+D magazine
12.01.2026