Έσοδα ύψους €150 εκατ. αναμένει η Lamda από την ΙΡΟ των εμπορικών κέντρων
Έσοδα ύψους €150 εκατ. αναμένει η Lamda από την ΙΡΟ των εμπορικών κέντρων

Έσοδα ύψους €150 εκατ. αναμένει η Lamda από την ΙΡΟ των εμπορικών κέντρων

Το σχέδιο διάσπασης της Lamda Olympia Village και η δημιουργία νέας εταιρείας που θα έχει κάτω από την "ομπρέλα" της τις μαρίνες.
Ειρήνη Θεοφανίδου
18.09.2023

Εγκρίθηκε το σχέδιο σύμβασης διάσπασης της Lamda Olympia Village, ιδιοκτήτριας του εμπορικού κέντρου The Mall Athens και της απορρόφησής της από τη Lamda Malls αλλά και τη σύσταση της νέας εταιρείας, με το όνομα The Mall Athens Ανάπτυξη και Αξιοποίηση Ακινήτων από την Γενική Συνέλευση των μετόχων της Lamda Development.

Σύμφωνα με τον κο. Οδυσσέα Αθανασίου, CEO της Lamda Development "η απόφαση αυτή γίνεται με στόχο να ξεκαθαρίσει το τοπίο στον όμιλο και να διαχωριστεί πλήρως η δραστηριότητα των εμπορικών κέντρων".

Οπως είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετόχων "τα εμπορικά κέντρα καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καθώς για το 2023 τα κέρδη θα είναι αυξημένα κατά 20%". Από το διαχωρισμό αυτό, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, δεν θα λείψουν μελλοντικά και οι μαρίνες με την ίδρυση νέας θυγατρικής που θα αναλάβει τις μαρίνες Φλοίσβου, Αγίου Κοσμά και Κέρκυρας αλλά και όσες διεκδικεί μελλοντικά.

Μιλώντας για το σχέδιο διάσπασης ο CEO της Lamda υπογράμμισε ότι όσοι μέτοχοι αναζητούν μέρισμα θα μπορούν να μπουν την νέα εταιρεία που θα περάσει το κατώφλι του χρηματιστηρίου μέσα στο α' εξάμηνο του 2024 και θα μπορεί να διανείμει μέρισμα από τα κέρδη των εμπορικών κάτι που δεν γίνεται σήμερα με την Lamda αλλά θα ξεκινήσει από το 2026.

Μέχρι τον Δεκέμβριο ορατός ο πρώτος ουρανοξύστης

Σχολιάζοντας την πορεία του μεγαλύτερου έργου ανάπτυξης στην χώρα ο κ. Αθανασίου είπε ότι το project έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για όλη την πρώτη φάση του και επισήμανε πως στα ταμεία της εταιρείας έχουν εισρεύσει σημαντικά έσοδα από την προπώληση κατοικιών και διαμερισμάτων. Μάλιστα ανέφερε ότι η Lamda Development έχει πουλήσει όλα τα διαμερίσματα στον ουρανοξύστη επί της παραλιακής και τις βίλες, ενώ έχει βγάλει στην αγορά έναν 50μετρο πύργο κατοικιών με 90 διαμερίσματα, εκ των οποίων το 1/3 έχει ήδη πουληθεί. 

Μέχρι τέλος του έτους εκτιμάται πως θα βγουν προς πώληση και κατοικίες σε πιο προσιτές τιμές που θα βρίσκονται στην περιοχή που γειτνιάζει με την οδό Αλίμου. Παράλληλα, είπε ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα ξεκινήσει να γίνεται ορατός ο πρώτος ουρανοξύστης που κατασκευάζεται στο Ελληνικό, αποδεικνύοντας σε όλους ότι η επένδυση προχωράει κανονικά. Υπογράμμισε ακόμη πως μέχρι το Πάσχα του 2024 θα είναι ορατά και μια σειρά από άλλα έργα που σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε στην προβολή του έργου ο κ. Αθανασίου πρόσθεσε ότι η εταιρεία θα ξεκινήσει διαφημιστική καμπάνια για την προσέλκυση και άλλων επενδυτών από το εξωτερικό, εντείνοντας τις ενέργειες προβολής που έχουν ήδη αναληφθεί. Μάλιστα, σε δυο εβδομάδες από σήμερα, ομάδα της εταιρείας θα βρίσκεται σε έκθεση στο Μονακό για να παρουσιάσει τις νέες αναπτύξεις αλλά και να ενημερώσει τους υποψήφιους αγοραστές. 

Η πρόοδος του έργου ανέφερε και το γεγονός πως θα αρχίσει να γίνεται ορατό στον κόσμο θα ενισχύσει την αξιοπιστία του, και θα μειώσει την όποια αμφισβήτηση υπάρχει. Επιπλέον, εκτίμησε ότι θα ανεβαίνουν και οι τιμές που θα πωλούνται τα ακίνητα, αυξάνοντας και τα έσοδα της εταιρείας.