Επιπλέον χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης ζητούν η Ελλάδα και άλλες χώρες
Επιπλέον χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης ζητούν η Ελλάδα και άλλες χώρες

Επιπλέον χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης ζητούν η Ελλάδα και άλλες χώρες

RE+D magazine
04.09.2023

Δανειακή στήριξη ύψους περίπου €165,4 δισ. έχουν λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης σύμφωνα με τις ισχύουσες εκτελεστικές αποφάσεις του Συμβουλίου, επτά κράτη μέλη και συγκεκριμένα οι Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σλοβενία.

Στο πλαίσιο των αναθεωρήσεων των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και σύμφωνα με την προθεσμία της 31ης Αυγούστου 2023 που ορίζεται στον κανονισμό Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθετικότητας, δέκα κράτη μέλη έχουν πλέον ζητήσει δάνεια είτε για να αυξήσουν τη δανειακή στήριξη που έχει ήδη χορηγηθεί (Ελλάδα, Πολωνία, Πορτογαλία και Σλοβενία) είτε υποβάλλοντας για πρώτη φορά αίτημα ώστε να προστεθούν δάνεια στην υφιστάμενη στήριξη επιχορηγήσεων (Βέλγιο, Τσεχία, Ισπανία, Κροατία, Λιθουανία και Ουγγαρία), για συνολικό ποσό ύψους €127,2 δισ.

Τι ζητά η Ελλάδα

Η πρόταση της χώρας μας αφορά σε επιπλέον δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ που κατευθύνονται στην ιδιωτική οικονομία προκειμένου να καλυφθεί η υψηλή ζήτηση που παρουσιάζει το δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, στο οποίο έχουν ήδη υποβληθεί 500 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 18,1 δισ. ευρώ, με το 60% να προέρχεται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Με την έγκριση του αναθεωρημένου σχεδίου, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης για τη χώρα μας αυξάνονται κατά 5,8 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τον συνολικό προϋπολογισμό σε 36 δισ. ευρώ.

Το αναθεωρημένο σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσα από το REPowerEU ενισχύει χρηματοδοτικά τις δράσεις ενεργειακής απόδοσης για νοικοκυριά, επιχειρήσεις, Δημόσιο και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ. 

Στις μεταρρυθμίσεις του REPowerEU περιλαμβάνονται, επίσης, η βελτιστοποίηση χρήσεων γης για την ανάπτυξη ΑΠΕ, η αύξηση χωρητικότητας δικτύου και αποθήκευσης ενέργειας για την προώθηση σχετικών επενδύσεων κ.ά. 

Στο αναθεωρημένο «Ελλάδα 2.0» δίνεται έμφαση στην πρόληψη φυσικών καταστροφών. Επεκτείνεται σημαντικά το πρόγραμμα καθαρισμού δασών και διάνοιξης δασικών οδών και ζωνών Anti-nero, προστίθεται πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου σε δημόσια κτίρια και γίνεται επέκταση της δράσης Εξυπνες Γέφυρες. Καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης στοχεύει στον συνδυασμό επενδύσεων με συνεκτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβάνονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τη φορολογική πολιτική (ηλεκτρονικές πληρωμές, ψηφιακό χαρτόσημο, βελτίωση της επιχειρησιακής λειτουργίας της ΑΑΔΕ), για το πρόγραμμα του προσωπικού γιατρού και το Κτηματολόγιο. Ταυτόχρονα, έργα που χρήζουν περαιτέρω ωρίμανσης προβλέπεται να μεταφερθούν προς υλοποίηση από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ.