Ενα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία κέντρου logistics στον δήμο Φυλής
Ενα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία κέντρου logistics στον δήμο Φυλής

Ενα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία κέντρου logistics στον δήμο Φυλής

Προχωρά η μετεγκατάσταση των μεταφορικών επιχειρήσεων του Ελαιώνα
RE+D magazine
17.10.2022

Υπογράφηκε, παρουσία του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη και του υφυπουργού Μιχάλη Παπαδόπουλου, η σύμβαση για την ωρίμανση του έργου που αφορά στην δημιουργία κέντρου logistics σε ιδιοκτησία του Δήμου Φυλής, δίπλα στη Χωματερή όπου θα μετεγκατασταθούν οι 500 περίπου μεταφορικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στον Ελαιώνα.

Πρόκειται για ακίνητο του ΟΔΔΥ στη Φυλή στην Αττική που βρίσκεται πάνω στην Αττική Οδό και είναι περίπου 600 στρέμματα.

Το έργο προϋπολογισμού €400 εκατ. θα αναπτυχθεί μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και είναι ένα από τα έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης ενώ η σύμβαση για την ωρίμανση του έργου είναι προϋπολογισμού €20 εκατ. .

Σύμφωνα με το σχεδιασμό οι μεταφορικές και διαμεταφορικές εταιρείες θα πριμοδοτηθούν για τη μετεγκατάστασή τους στο νέο χώρο, λαμβάνοντας έκταση 100.000 τ.μ. επί συνόλου περίπου 300.000 τ.μ. Τα υπόλοιπα κτίρια / αποθήκες θα μπορούν να φιλοξενήσουν κι άλλες επιχειρήσεις.

Στόχος να απελευθερωθεί μια πολύ μεγάλη έκταση στον Ελαιώνα η οποία μπορεί να ενταχθεί στο ευρύτερο σχέδιο ανάπλασης της περιοχής όπου θα κατασκευαστεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, ο νέος σταθμός ΚΤΕΛ, το εμπορικό κέντρο ενώ θα αναπτυχθούν σύγχρονα κτίρια γραφείων. 

Από την μετεγκατάσταση αναμένεται να μειωθεί το κόστος μεταφορών και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, λόγω της χρήσης του σιδηροδρόμου με τον οποίο θα συνδεθεί το νέο Κέντρο με το Ικόνιο και το Θριάσιο, καθώς και η μείωση της κυκλοφορίας των φορτηγών στον Κηφισό.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, το 2024 θα γίνει ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του έργου, με στόχο στο τέλος του 2025 να ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση.