Από το OPAP Arena η επέκταση της γραμμής 4 προς Πετρούπολη
Από το OPAP Arena η επέκταση της γραμμής 4 προς Πετρούπολη

Από το OPAP Arena η επέκταση της γραμμής 4 προς Πετρούπολη

Μετά τον τελευταίο ανασχεδιασμό του έργου
RE+D magazine
08.07.2024

Η επέκταση της υπό κατασκευής Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας προβλέπει την δημιουργία έξι σταθμών από το Άλσος Βεΐκου στην Πετρούπολη.

Το μετρό που θα διέρχεται από την Νέα Ιωνία και τη Νέα Φιλαδέλφεια θα εξυπηρετεί τις περιοχές της Ν. Ιωνίας, της Ν. Φιλαδέλφειας, των Αγ. Αναργύρων, του Ιλίου και της Πετρούπολης.

Σημειώνεται ότι στην Νέα Φιλαδέλφεια  άλλαξε ο αρχικός σχεδιασμός της επέκτασης, αφού στην αρχή προβλεπόταν κατασκευή σταθμού πλησίον του ομώνυμου Σταθμού ΗΣΑΠ στον Περισσό και εν συνεχεία στη Νέα Φιλαδέλφεια στη διασταύρωση της Λεωφ. Δεκελείας και Βρυούλων.

Διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν σημαντικοί λόγοι επιλογής εναλλακτικής χάραξης του έργου με σταθμό πλησίον του ομώνυμου σταθμού των Πευκακίων αντί του Περισσού και εν συνεχεία στη Ν. Φιλαδέλφεια σε δημόσιο πάρκο ικανής έκτασης για την κατασκευή του Σταθμού (πάρκο Μνημείου Μικρασιατών), σε απόσταση περίπου 150 μ. από την “ OPAP Arena”.

Η γραμμή 4 

Η Γραμμή 4 του Μετρό σχήματος «U», Άλσος Βεΐκου-Ευαγγελισμός-Φάρος-Μαρούσι, με τις επεκτάσεις της (α) προς Βύρωνα/Άνω Ηλιούπολη και (β) προς Πετρούπολη και Εθνική Οδό, έχει συνολικό μήκος 38,2 χλμ, και  αποτελείται από 2 σκέλη ακτινικής μορφής, προς Γαλάτσι και Μαρούσι, και ένα κεντρικό τμήμα διερχόμενο από το κέντρο της Αθήνας. 

Περιλαμβάνει 35 συνολικά σταθμούς και αποτελείται από πέντε επιμέρους τμήματα. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο τμήμα Α (Άλσος Βεΐκου-Γουδή μήκους 12,8 χλμ με 15 σταθμούς: Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου και Γουδή). Η διάρκεια κατασκευής του έργου είναι οκτώ έτη.

Θα ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί για τα υπόλοιπα τέσσερα τμήματα:

Τμήμα Β: Γουδή-Μαρούσι (μήκους 9,6 χλμ και 8 σταθμούς)

Τμήμα Γ: Ευαγγελισμός-Άνω Ηλιούπολη (μήκους 4,1 χλμ και 3 σταθμούς)

Τμήμα Δ: Άλσος Βεΐκου-Πετρούπολη (μήκους 7,5 χλμ και 6 σταθμούς)

Τμήμα Ε: Μαρούσι-Εθνική Οδός (μήκους 4,4 χλμ και 3 σταθμούς)