Εκκρεμείς νομικές υποθέσεις «ροκανίζουν» τα κέρδη του Υπερταμείου
Εκκρεμείς νομικές υποθέσεις «ροκανίζουν» τα κέρδη του Υπερταμείου

Εκκρεμείς νομικές υποθέσεις «ροκανίζουν» τα κέρδη του Υπερταμείου

Eκκρεμείς νομικές και λοιπές υποθέσεις
RE+D magazine
19.01.2024

Ιστορικό ρεκόρ εσόδων αλλά και καθαρών κερδών πραγματοποίησε για τη χρήση 2022 το Υπερταμείο, καθώς τα έσοδα και κέρδη είναι τα υψηλότερα από την ίδρυσή του, και υπερδιπλάσια του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση  τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 35,947 εκατ. ευρώ (+116%), το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων σε 67,509 εκατ. ευρώ (+22%) και το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων σε 66,985 εκατ. ευρώ (+22%). Σημειώνεται ότι κατά το επόμενο οικονομικό έτος 2023 θα σημειωθεί νέο ρεκόρ, καθώς τα έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 161 εκατ. ευρώ. 

Η σημαντική αύξηση όμως των προβλέψεων για ενδεχόμενες υποχρεώσεις και αξιώσεις τρίτων από εκκρεμείς νομικές και λοιπές υποθέσεις οι οποίες εμφανίζονται στα λοιπά έξοδα εκμετάλλευσης και ανήλθαν σε επίπεδο ομίλου σε 266 εκατ. ευρώ, επηρέασε την εικόνα των κερδών

Σημειώνεται οτι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού (253 εκατ. ευρώ) προέρχεται από μία θυγατρική εταιρεία σχετικά με χρονίζουσα νομική αντιδικία χωρίς την πρόβλεψη των οποίων ο όμιλος κατά τη χρήση 2022 θα απεικόνιζε ενοποιημένα καθαρά κέρδη ύψους περίπου 71,8 εκατ. ευρώ. 

Αναλυτικότερα αναφορικά με την οικονομική χρήση 2022 και τις ενοποιημένες επιδόσεις του ομίλου του Υπερταμείου, καταγράφηκε αύξηση των εσόδων από συνδυασμό της θετικής επίδρασης από μείωση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία (που επηρέασαν σημαντικά το 2020 και 2021) και της γενικής προσπάθειας βελτίωσης των επιδόσεων των θυγατρικών (όπως π.χ. των Ελληνικών Αλυκών που πέτυχαν τις υψηλότερες πωλήσεις ιστορικά).

Ταυτόχρονα καταγράφηκε αύξηση των εξόδων λόγω της συνδυαστικής επίδρασης του πληθωρισμού, αλλά και της ενεργειακής κρίσης, η επίδραση της οποίας ήταν ιδιαίτερα έντονη στην ΣΤΑΣΥ (ηλεκτρικό ρεύμα μετρό), ΟΣΥ (καύσιμα λεωφορείων), ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ (ηλεκτρικό ρεύμα), ΕΛΤΑ (καύσιμα για μεταφορές αλλά και ηλεκτρική ενέργεια). 

Μόνο από τρεις υπο-ομίλους εταιρειών (ΟΑΣΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), η αύξηση της δαπάνης για κόστος ενέργειας και καυσίμων ανήλθε σε περίπου 85 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι όλες οι εταιρείες του ομίλου έχουν απορροφήσει και απορροφούν τη σημαντική αύξηση τους κόστους της ενέργειας και δεν θα το μετακυλήσουν στους πελάτες/πολίτες.