Εγκρίθηκε η πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνική σύντηξη στον κόσμο
Εγκρίθηκε η πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνική σύντηξη στον κόσμο

Εγκρίθηκε η πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνική σύντηξη στον κόσμο

Η μονάδα αναμένεται να λειτουργήσει το 2026
Βάλια Πολίτη
17.01.2023

Η εταιρεία AL_A έλαβε άδεια σχεδιασμού για ένα πρωτότυπο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από μαγνητισμένη πυρηνική σύντηξη, μια τεχνολογία που βασίζεται στη χρήση της θερμότητας που παράγεται από την ένωση πυρήνων του ατόμου. Το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί στο Oxfordshire του Ηνωμένου Βασιλείου από την καναδική ενεργειακή εταιρεία General Fusion και την UKAEA.

Σχεδιασμένη για τη δημιουργία συνθηκών πυρηνικής σύντηξης με σκοπό την ηλεκτροπαραγωγής, η κατασκευή της εγκατάστασης στο Επιστημονικό Κέντρο Culham πρόκειται να ξεκινήσει αργότερα κατά το τρέχον έτος, δεδομένου ότι έλαβε την άδεια σχεδιασμού. 

Το κτίριο θα αναπτυχθεί από την καναδική ενεργειακή εταιρεία General Fusion και την Αρχή Ατομικής Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKAEA) ως πιλοτική εγκατάσταση για την νέα τεχνολογία, η οποία στοχεύει να προσφέρει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στα ορυκτά καύσιμα.  

Το σχέδιο δημιουργήθηκε από την AL_A, σε συνεργασία με το στούντιο μηχανικών Arup, με κεντρικό σημείο του σχεδίου την αίθουσα σύντηξης ύψους 38 μέτρων στο κέντρο του, η οποία θα είναι τυλιγμένη με ημιδιαφανές ύφασμα. Σύμφωνα με το στούντιο, αυτό θα επιτρέπει στο κοινό να παρατηρήσει τη διαδικασία της σύντηξης. Γύρω από την κεντρική αίθουσα θα υπάρχουν γραφεία και εργαστήρια. 

“Το κτίριο δεν θα είναι μόνο εξαιρετικά αποδοτικό, αλλά θα εκφράζει την τεχνολογική αισιοδοξία της σύντηξης για την επίλυση των ενεργειακών προβλημάτων του κόσμου”, δήλωσε η ιδρυτής της AL_A, Amanda Levete. 

“Ο σχεδιασμός προβάλλει ένα σίγουρο μήνυμα στο κοινό σχετικά με τις εξαιρετικές δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας. Αντιπροσωπεύει μια σαφή αλλαγή στη σχέση μεταξύ περιβάλλοντος και βιομηχανίας, μεταβαίνοντας από την αντίθεση στη συμβίωση." 

Η σύντηξη θα μπορούσε να δημιουργήσει ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, καθώς απαιτεί μόνο υδρογόνο ως καύσιμο και εκπέμπει μόνο ήλιο ως απόβλητο προϊόν. Η διαδικασία χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία για να περιορίσει το υδρογόνο με τη μορφή πλάσματος που εγχέεται σε μόλυβδο-λίθιο. 

Αυτή η σφαίρα μολύβδου-λιθίου στη συνέχεια συμπιέζεται για να δημιουργήσει πυρηνική σύντηξη, η οποία θερμαίνει το μέταλλο και χρησιμοποιείται για τη μετατροπή του νερού σε ατμό (εξάτμιση) και την κίνηση μιας τουρμπίνας που δημιουργεί ηλεκτρισμό. 

Επί του παρόντος, η τεχνολογία είναι στα σπάργανα. Ο οργανισμός σχεδιάζει να ανοίξει την εγκατάσταση το 2026. 

"Η General Fusion θέλει να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο παράγει ενέργεια ο κόσμος, αναπαράγοντας τη διαδικασία που τροφοδοτεί τον ήλιο και τα αστέρια", δήλωσε η AL_A όταν το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2020. "Η πρωτότυπη εγκατάσταση σύντηξης θα είναι η πρώτη μονάδα μαγνητισμένης σύντηξης στον κόσμο." 

Στα τέλη του περασμένου έτους, Αμερικανοί επιστήμονες έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη, όταν κατάφεραν για πρώτη φορά να παράγουν περισσότερη ενέργεια από μια μηχανή σύντηξης, σε σχέση με την ενέργεια που χρειαζόταν για να την τροφοδοτήσουν. 

Η εν λόγω τεχνολογία θα μπορούσε να αποτελέσει μια πηγή καθαρής ενέργειας, ξεπερνώντας όχι μόνο το πρόβλημα των ραδιενεργών αποβλήτων, αλλά και των πυρηνικών ατυχημάτων, τα δύο κυριότερα επιχείρημα όσων αντιτάσσονται στη χρήση πυρηνικής ενέργειας για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής. Ωστόσο, τα δομικά υλικά του αντιδραστήρα και η ενεργοποίησή του από υψηλές ροές νετρονίων παραμένουν ένα σημαντικό ζήτημα προς επίλυση.