Εγκρίθηκε επένδυση €339,6 εκατ. της MOTOR OIL στους Αγίους Θεοδώρους
Εγκρίθηκε επένδυση €339,6 εκατ. της MOTOR OIL στους Αγίους Θεοδώρους

Εγκρίθηκε επένδυση €339,6 εκατ. της MOTOR OIL στους Αγίους Θεοδώρους

Με διαδικασία "εξπρές" η κατασκευή και λειτουργία ενός Τερματικού Σταθμού Φυσικού Αερίου.
RE+D magazine
31.01.2023

Μία νέα στρατηγική επένδυση συνολικού προϋπολογισμού €339,6 εκατ. ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Πρόκειται για το επενδυτικό σχέδιο «Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU)» του επενδυτικού φορέα «ΔΙΩΡΥΓΑ GAS» μέλους του Ομίλου MOTOR OIL Hellas S.A. (M.O.E.) στην Δημοτική Ενότητα Αγίων Θεοδώρων του Νομού Κορινθίας, το οποίο θα λάβει το κίνητρο της Ταχείας Αδειοδότησης.

Η επένδυση αφορά στην κατασκευή και λειτουργία ενός Τερματικού Σταθμού Φυσικού Αερίου ο οποίος θα διασυνδέεται, μέσω χερσαίου αγωγού, με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου. Θα κατασκευαστούν 4 διακριτά τμήματα, από τα οποία τα δυο χαρακτηρίζονται ως Hydrogen-Ready, καθώς με ελάχιστες τροποποιήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τη μεταφορά υδρογόνου. 

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η κατασκευή πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU), η κατασκευή προβλήτα (Hydrogen Ready), ο εξοπλισμός αυτού και οι εγκαταστάσεις ξηράς (Hydrogen Ready) καθώς και ένας μετρητικός σταθμός και η σύνδεση του με το σύστημα μεταφοράς.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή συνεδρίασε υπό την προεδρία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αρμόδιου για τις Στρατηγικές Επενδύσεις κ. Νίκου Παπαθανάση, των Υπουργών Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη, Επικρατείας κ. Γιώργου Γεραπετρίτη, Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, καθώς και τον Υφυπουργό Αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια κ. Κώστα Φραγκογιάννη. 

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ κ. Ορέστης Καβαλάκης, η Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρος του Enterprise Greece κ. Βίκυ Λοΐζου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Enterprise Greece κ. Μαρίνος Γιαννόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικών Επενδύσεων του Enterprise Greece κ. Άκης Σκλάβος.