Εγκαινιάστηκε το νέο Φ/Β των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη
Εγκαινιάστηκε το νέο Φ/Β των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη

Εγκαινιάστηκε το νέο Φ/Β των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη

θα παράγει ετησίως 350 γιγαβατώρες καθαρής ενέργειας, που ισοδυναμεί με την κατανάλωση 75.000 νοικοκυριών
RE+D magazine
07.04.2022

Το μεγαλύτερο φωτοβολταΐκό πάρκο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη εγκαινίασαν τα Ελληνικά Πετρέλαια στην Κοζάνη παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το έργο σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης:

  • θα παράγει ετησίως 350 γιγαβατώρες καθαρής ενέργειας, που ισοδυναμεί με την κατανάλωση 75.000 νοικοκυριών.
  • εξασφαλίζει έσοδα για την τοπική αυτοδιοίκηση και τους καταναλωτές της περιοχής, νοικοκυριά και επιχειρήσεις ύψους 600.000 ευρώ το χρόνο.
  • περιορίζει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 300.000 τόνους το χρόνο, που αντιστοιχεί σε 1,1 εκατ. στρέμματα δάσους.
  • μειώνει το ενεργειακό κόστος της χώρας καθώς η τιμή στην οποία θα πωλείται η ενέργεια στο σύστημα θα είναι σταθερή στα 57,72 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα επόμενα 20 χρόνια.

Το συνολικό όφελος από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα εκτιμάται σε €80-€100 εκατ. ετησίως. «Είναι όφελος που θα δούμε από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του», ανέφερε ο κ. Σιάμισιης. Η επένδυση στο φωτοβολταϊκό έφθασε στα €130 εκατ., με το μερίδιο της εθνικής προστιθέμενης αξίας στο 35%, ενώ κατά τη διάρκεια της κατασκευής δημιουργήθηκαν 350 θέσεις εργασίας. «Ζούμε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Είμαστε μέρος της λύσης, πρέπει και εμείς να προσαρμοστούμε και να αλλάξουμε, αν αρνηθούμε την αλλαγή το αποτέλεσμα θα είναι χειρότερο», ανέφερε ο κ. Σιάμισιης.

Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Γιάννης Παπαθανασίου, χαρακτήρισε το έργο μοναδικό για τα δεδομένα της χώρας μας. «Υλοποιούμε με προσήλωση τον ψηφιακό και ενεργειακό μετασχηματισμό, εκσυγχρονίζοντας παράλληλα τη βασική μας δραστηριότητα», ανέφερε ο κ. Παπαθανασίου. Ο γενικός διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού και νέων δραστηριοτήτων των ΕΛΠΕ, Γιώργος Αλεξόπουλος, ανακοίνωσε την αναβάθμιση του στόχου του ομίλου για τις ανανεώσιμες πηγές στο 1 γιγαβάτ το 2026 (από 600 μεγαβάτ) και 2 γιγαβάτ ως το 2030 σε φωτοβολταϊκά, αιολικά και αποθήκευση ενέργειας.

Μείωση της εξάρτησης από φυσικό αέριο

«Στην τρέχουσα συγκυρία η πολιτική μας οφείλει να είναι ευέλικτη. Για την επόμενη διετία είναι λογικό να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξη, για να μειώσουμε την εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Η νέα μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαίδα 5 θα λειτουργήσει ως λιγνιτική μέχρι το 2028 και αν χρειαστεί θα παραμείνουν σε λειτουργία μονάδες όπως η Μελίτη και ο 'Αγιος Δημήτριος 5. Θα αξιολογηθεί ανάλογα με τις ανάγκες, τη διαμόρφωση των τιμών και τη διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου", ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.