Διπλάσια τα ενοίκια γραφείων στο West End έως το τέλος του 2024
Διπλάσια τα ενοίκια γραφείων στο West End έως το τέλος του 2024

Διπλάσια τα ενοίκια γραφείων στο West End έως το τέλος του 2024

Ειρήνη Θεοφανίδου
01.11.2023

Τα ενοίκια γραφείων στο West End θα μπορούσαν να διπλασιαστούν στο υψηλό των 300 £ ανά τετραγωνικό πόδι μέχρι τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους, καθώς η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά.

Ο Simon Knights, επικεφαλής του West End στην BNP Paribas Real Estate, δήλωσε: «Προβλέψαμε πέρυσι ότι μια σειρά γεγονότων όπως η εκδήλωση ενδιαφέροντος για χρηματοδοτική μίσθωση, τα σχέδια επιχειρηματικής ανάπτυξης και η σημασία της χρήσης ταλέντων θα οδηγούσαν την αγορά και ορισμένοι μας κατηγόρησαν ότι είμαστε τρομερά αισιόδοξοι. Δείτε σήμερα υπάρχουν στην αγορά ενοίκια άνω των £200 ανά τετραγωνικό πόδι να συζητούνται τακτικά σε προνομιακά κτίρια γραφείων». 

Επί του παρόντος, τα βασικά ενοίκια στο West End ανέρχονται σε £150 ανά τετραγωνικό πόδι, αυξημένα κατά 7,1% σε ετήσια βάση. 

Η μίσωθση γραφειακών χώρων στην "καρδιά" του Λονδίνου ανέβηκε στα 746.000 τετραγωνικά πόδια το γ' τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο, από 520.000 τους προηγούμενους τρεις μήνες, ενώ τα ποσοστά κενών θέσεων είναι λιγότερο από 6%.

Ο τραπεζικός και χρηματοοικονομικός κλάδος οδηγεί την αγορά με τις περισσότερες μισθώσεις, είπε ο Knights. Ορισμένες συμφωνίες του χρηματοπιστωτικού τομέα έχουν δείξει την αυξανόμενη ζήτηση. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Blue Owl Capital, ένας διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων εναλλακτικών επενδύσεων στις ΗΠΑ, αύξησε τους χώρους γραφείων της κατά 475% — από 2.000 τετραγωνικά πόδια σε 11.500 τετραγωνικά πόδια στο Mayfair. Επίσης, η ΤΑ Associates, μια εταιρεία ιδιωτικών μετοχών, πήγε από 8.000 τετραγωνικά πόδια σε 36.000 τετραγωνικά πόδια, στο Devonshire House με θέα στο Green Park.