Δια χειρός Henning Larsen Architects το νέο κέντρο της Volvo στη Σουηδία
Δια χειρός Henning Larsen Architects το νέο κέντρο της Volvo στη Σουηδία

Δια χειρός Henning Larsen Architects το νέο κέντρο της Volvo στη Σουηδία

Η ολοκλήρωση των εργασιών του ξύλινου κτιρίου τοποθετείται στα τέλη του 2023.
RE+D magazine
16.05.2022

Ενα ξύλινο κτίριο που θα λειτουργεί ως κέντρο εμπειριών και συναντήσεων για την αυτοκινητοβιομηχανία Volvo δημιούργησε το Δανέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο Henning Larsen Architects στην πόλη του Γκέτεμποργκ.

Το έργο ονομάζεται «World of Volvo» και είναι συνολικής επιφάνειας 22.000 τετραγωνικά μέτρα.

Βρίσκεται στην συνοικία Event της πόλης Γκέτεμποργκ και έχει βασικό στόχο να συνδέσει την παραδοσιακή τεχνουργία του σκανδιναβικού ντιζάιν και κατασκευής με ξύλο με μια «μοντέρνα προσέγγιση».

«Η αρχιτεκτονική διέρχεται σήμερα περίοδο αναγέννησης (χρήσης) ξυλείας, με νέα ορόσημα κατασκευής με ξύλο να υλοποιούνται με ασύλληπτα ταχείς ρυθμούς» είπε ο Filip Francati, επικεφαλής αρχιτέκτονας στο γραφείο. «Το “ World of Volvo” ήταν μια συναρπαστική ευκαιρία να ωθήσουμε περαιτέρω τα όρια και ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να θέσει νέο πρότυπο για τους πολλούς τρόπους χρήσης ξυλείας στην αρχιτεκτονική».

Η αρχιτεκτονική δομή προορίζεται να φέρει κάτω από μία στέγη όλα τα brands της Volvo, συμπεριλαμβανομένων των Volvo Group και Volvo Cars, για να μοιραστεί με το κοινό την ιστορία, την παράδοση και το μέλλον της επιχειρηματικής φίρμας. Θα περιλαμβάνει χώρους εκθέσεων, εστιατόριο και χώρους συναντήσεων.

«Δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε ένα τοπόσημο, ένα νέο έμβλημα και προορισμό στο κέντρο της πόλης. Δεσμευόμαστε επίσης να συγκεντρώνουμε κόσμο σε έναν εμπνευσμένο χώρο συνάντησης που θα εκφράζει την ανθρωποκεντρική προσέγγιση και προοπτικές της Volvo. Με το “ World of Volvo” στόχος μας είναι να δώσουμε μια κορυφαία εμπειρία σε ένα μέρος όπου συνδυάζουμε διασκέδαση, εκθέσεις, ομιλίες, συνέδρια και μουσική, καθώς και φαγητό, ποτό και αγορές» διευκρίνισε ο Magnus Wrahme, διευθύνων σύμβουλος του World of Volvo.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διαμόρφωση τοπίου πέριξ του υπό κατασκευή κτηρίου με στόχο να ενθαρρυνθούν οι επισκέπτες να «κατοικήσουν το τοπίο με όποιον τρόπο επιλέγουν». «Η προσέγγισή μας φέρνει ένα κομμάτι της σουηδικής φύσης στο κέντρο της πόλης του Γκέτεμποργκ» υπογράμμισε η Sonja Stockmarr, διευθύντρια στο Henning Larsen Architects για τη διαμόρφωση τοπίου. «Το τοπίο, από τα σουηδικά ορυχεία και την ξύλινη δομή, χτισμένο με πεύκα, βρύα και θάμνους από το σουηδικό δάσος, αποτελεί τη φύση που περιβάλλει το “ World of Volvo”» εξήγησε.

Η ολοκλήρωση των εργασιών τοποθετείται αργά μέσα στο 2023 και εκτιμάται ότι το «World of Volvo» θα αρχίσει να δέχεται επισκέπτες το 2024.