Chipperfield και Τομπάζης αναλαμβάνουν το Νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα
Chipperfield και Τομπάζης αναλαμβάνουν το Νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα

Chipperfield και Τομπάζης αναλαμβάνουν το Νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός τον οποίο χρηματοδότησε η μη κερδοσκοπικής εταιρείας της οικογένειας Νικολάου και Ειρήνης Λαιμού
RE+D magazine
09.01.2023

Την πρόταση των αρχιτεκτονικών γραφείων David Chipperfield Architects και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη ΑΕ για το Νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, επέλεξε η Διεθνής Επιτροπή Αξιολόγησης.

H πρόταση αφορά στην αναβάθμιση και υπόγεια επέκταση του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο («ΕΑΜ»), τη λειτουργία του σε συνδυασμό με το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το Ν.Π.Ι.Δ. «ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ», την πρόβλεψη δυνατότητας επικοινωνίας του με το συγκρότημα του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου.

Η διαδικασία της εκπόνησης μελέτης αρχιτεκτονικού προσχεδίου, έχει εγκριθεί με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού (αρ. 558074/17.11.2021-ΦΕΚ Β΄5352).

Η Διεθνής Επιτροπή Αξιολόγησης επέλεξε ομόφωνα, μετά από ενδελεχή και διεξοδική εξέταση των προτάσεων που υποβλήθηκαν, την πρόταση των αρχιτεκτονικών γραφείων David Chipperfield Architects και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη ΑΕ. Η επιλεγείσα πρόταση συγκεντρώνει τα στοιχεία της ευρηματικής σχέσης μεταξύ του παλαιού και του νέου κτιρίου, της ποιότητας της χωρικής εμπειρίας, της ευαισθησίας προς τις προγραμματικές και μουσειολογικές-μουσειογραφικές προκλήσεις, της πολεοδομικής ένταξης στον ιστό της πόλης και της πρωτοπόρας επίλυσης θεμάτων βιωσιμότητας και περιβαλλοντικού σχεδιασμού.

Ο David Chipperfield είναι ένας διεθνώς καταξιωμένος και πολυβραβευμένος αρχιτέκτονας. Το αρχιτεκτονικό του γραφείο διαθέτει αποδεδειγμένα μεγάλη εμπειρία στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό μουσειακών χώρων διεθνώς, μεταξύ των οποίων το Neues Museum στο Βερολίνο, το The Hepworth στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Museo Jumex στο Μεξικό. Το αρχιτεκτονικό γραφείο μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη είναι αναγνωρισμένο και βραβευμένο γραφείο με εμπειρία σε μεγάλα έργα. 

Οι δέκα υποψήφιοι

Σύμφωνα με την ορισθείσα διαδικασία, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της Επιτροπής Αξιολόγησης, κατατέθηκαν προσχέδια από δέκα αρχιτεκτονικά γραφεία του εξωτερικού σε συνεργασία, αντίστοιχα, με δέκα ελληνικά αρχιτεκτονικά γραφεία. 

Είναι τα εξής:

·David Chipperfield Architects και Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη ΑΕ

·SANAA (Kazuyo Sejima + Ryue Nishizawa) και Buerger Katsota Architects

·Herzog and de Meuron και ΑΕΤΕΡ Αρχιτέκτονες

·Diller Scofidio + Renfro και VAP Architects και Neiheiser Argyros

·Adjaye Associates και Kizi Studio

·OMA και Σακελλαρίδου/Παπανικολάου Αρχιτέκτονες

·Atelier Jean Nouvel και George Batzios Architects

·Kengo Kuma and Associates και K-studio

·Thomas Phifer και Tsolakis Architects και Καλλιόπη Κοντόζογλου

·RCR Arquitectes και Παρμενίδης- Longuepee- Μάρη


Η επιτροπή αξιολόγησης

Τη Διεθνή Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελούν τα εξής μέλη:

·Γεράσιμος Γιαννόπουλος, νομικός

·Γεώργιος Δεοδάτης, πολιτικός μηχανικός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια

·Pierre B. Ducrey, αρχαιολόγος, καθηγητής, π. πρύτανης του Πανεπιστημίου της Λωζάνης

·Louis Godart, αρχαιολόγος, ομότιμος καθηγητής Πολιτισμών του Αιγαίου του Πανεπιστημίου της Νάπολης Federico II, σύμβουλος για την καλλιτεχνική κληρονομιά των Προέδρων της Ιταλικής Δημοκρατίας C. A. Ciampi και G. Napolitano.

·Christopher Hudson, ιστορικός Τέχνης και εκδότης του οίκου Lowgill Publishing, πρόεδρος του Motovun Group of International Publishers (MGIP)

·Ανδρέας Κούρκουλας, αρχιτέκτων, καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ

·Meejin Yoon, αρχιτέκτων, κοσμήτορας του Cornell University College of Architecture, Art and Planning, ιδρύτρια του Design Across Scales Lab.

Η εκπόνηση της μελέτης του αρχιτεκτονικού προσχεδίου αποτέλεσε το αντικείμενο δωρεάς ύψους €650.000 προς το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας της οικογένειας Νικολάου και Ειρήνης Λαιμού.