"Βουτιά" για την τουρκική λίρα μετά την νίκη Ερντογάν
"Βουτιά" για την τουρκική λίρα μετά την νίκη Ερντογάν

"Βουτιά" για την τουρκική λίρα μετά την νίκη Ερντογάν

Εχει χάσει περίπου το 77% της αξίας της έναντι του δολαρίου τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ειρήνη Θεοφανίδου
29.05.2023

Κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινείται στις αγορές σήμερα η Τουρκική λίρα ύστερα από την νίκη του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο β' γύρο των προεδρικών εκλογών.

Πιο συγκεκριμένα, το εθνικό νόμισμα της χώρας κινείτο στα επίπεδα των 20,05 έναντι του δολαρίου κατά τη διαπραγμάτευσή του στην Ασία, πολύ κοντά στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 20,06 που κατέγραψε την Παρασκευή. Η λίρα έχει σημειώσει πτώση άνω του 6% από την αρχή του έτους και έχει χάσει πάνω από το 90% της αξίας της κατά την περασμένη δεκαετία.

turkish lira after election.jpg

«Έχουμε μια αρκετά απαισιόδοξη προοπτική για την τουρκική λίρα ως αποτέλεσμα της διατήρησης της θέσης του Ερντογάν μετά τις εκλογές», δήλωσε στο «Squawk Box Asia» του CNBC o οικονομολόγος αναπτυσσόμενων αγορών της Wells Fargo και στρατηγικός αναλυτής του FX, Brendan McKenna.

Μεταξύ άλλων προβλέπει ότι η λίρα θα φτάσει σε νέο χαμηλό ρεκόρ στα 23 έναντι του δολαρίου μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου και στη συνέχεια στο 25 το επόμενο έτος. Έχει χάσει περίπου το 77% της αξίας της έναντι του δολαρίου τα τελευταία πέντε χρόνια. Η νομισματική πολιτική της Τουρκίας δίνει έμφαση στην επιδίωξη της ανάπτυξης και των εξαγωγών αντί να τιθασεύει τον πληθωρισμό και ο Ερντογάν υποστηρίζει την αντισυμβατική άποψη ότι η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει τον πληθωρισμό.

«Ζοφερές οικονομικές προοπτικές» 

«Είναι πολύ ζοφερές οι προοπτικές για την οικονομία και τις αγορές για την Τουρκία», πρόσθεσε o McKenna της Wells Fargo σημειώνοντας ότι η «μία ασημένια γραμμή» σε όλο το σενάριο θα μπορούσε να είναι η ικανότητα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να εξασφαλίσει γραμμές ανταλλαγής συναλλαγματικών αποθεμάτων με χώρες της Μέσης Ανατολής και την Κίνα. «Εάν μπορούν να συνεχίσουν να βασίζονται σε αυτές τις γραμμές και ενδεχομένως να επεκτείνουν και να ενισχύσουν αυτές τις γραμμές συναλλαγματικών αποθεματικών, ίσως υπάρχει κάποια υποστήριξη στην παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας στο συνάλλαγμα», πρόσθεσε.