Αυτή είναι η λίστα των φιναλίστ στα MIPIM Awards
Αυτή είναι η λίστα των φιναλίστ στα MIPIM Awards

Αυτή είναι η λίστα των φιναλίστ στα MIPIM Awards

Εφέτος, η κριτική επιτροπή επικεντρώθηκε σε έργα που επιδιώκουν να ενισχύσουν τις προοπτικές του δομημένου περιβάλλοντος, σύμφωνα με τους στόχους ESG
RE+D magazine
30.01.2024

Ανακοινώθηκε η λίστα με τους φιναλίστ των βραβείων MIPIM Awards οι οποίοι εκπροσωπούν 20 χώρες.

Ειδικότερα, η Γαλλία έχει τα περισσότερα έργα που έχουν επιλεγεί (συνολικά 7), ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες με 5 έργα, το Βέλγιο και η Δανία με 3 έργα η κάθε χώρα και οι Γερμανία, Αυστραλία, Αίγυπτος, Ιταλία, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο με 2 έργα η κάθε μια.

Οι νικητές θα επιλεγούν από τις ψηφοφορίες τόσο της κριτικής επιτροπής, όσο και των εγγεγραμμένων αντιπροσώπων της MIPIM με φυσική παρουσία και μέσω διαδικτύου. Εκτός από τους νικητές των κατηγοριών ένα «Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής» θα απονεμηθεί στο αγαπημένο έργο των κριτών. Οι νικητές θα ανακοινωθούν στην τελετή απονομής των βραβείων MIPIM στις 14 Μαρτίου στο Palais des Festivals, στις Κάννες.

Εφέτος, η κριτική επιτροπή επικεντρώθηκε σε έργα που επιδιώκουν να ενισχύσουν τις προοπτικές του δομημένου περιβάλλοντος, σύμφωνα με τους στόχους ESG. Τα έξι βασικά κριτήρια είναι η συνολική βιωσιμότητα, η ενσωμάτωση του έργου στο περιβάλλον και η κοινότητά του, η ποιότητα της εμπειρίας του χρήστη, η οικονομική συνεισφορά, η πρωτοτυπία της ιδέας και οι αρχιτεκτονικές ιδιότητες.

Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν: Καλύτερη νέα ανάπτυξη με συνολική επιφάνεια μικρότερη από 150.000 τ.μ., Καλύτερη νέα μεγάλη ανάπτυξη άνω των 150.000 τ.μ., Καλύτερο πολιτιστικό, αθλητικό και εκπαιδευτικό έργο, Καλύτερο έργο φιλοξενίας, τουρισμού και αναψυχής, Καλύτερο έργο μετατροπής, Καλύτερο βιομηχανικό και εκπαιδευτικό έργο, logistics και άλλα.

Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένα από τα κυριότερα έργα που βρίσκονται στην τελική ευθεία των MIPIM Awards:

· Grainhouse, μια πρώην βικτωριανή αποθήκη σπόρων 91.000 τ.μ

· Lyf one-north Singapore, μια πρωτοποριακή ανάπτυξη συνδιαβίωσης σχεδιασμένη για αστική διαβίωση χωρίς αποκλεισμούς (Σιγκαπούρη)

· Esbjerg Maritime Centre, ένα έργο ανοιχτού σχεδιασμού που στεγάζει κλαμπ θαλάσσιων σπορ και εγκαταστάσεις εκπαίδευσης δίπλα στο λιμάνι (Δανία)

· E-Valley, μια πρώην αεροπορική βάση Cambrai που πρόκειται να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα εφοδιαστικής με συνείδηση του άνθρακα στην Ευρώπη (Γαλλία)

· Trojena Ski Village, μια νέα τυπολογία χωριού που αποτελείται από κατακόρυφα κτίρια χαμηλής πυκνότητας που διατηρούν τη φύση (Σαουδική Αραβία)

· Winthrop Centre, ένας πύργος μικτής χρήσης 691 ποδιών στη θέση ενός γκαράζ στάθμευσης στην πόλη, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με καθηγητές του MIT (ΗΠΑ).

Η κριτική επιτροπή

Η κριτική επιτροπή υπό την προεδρία του François Trausch, Global CEO & CIO της PIMCO Prime Real Estate, αποτελείται από ειδικούς υψηλού επιπέδου, μεταξύ των οποίων:

· Aaron Block, Συνιδρυτής & Διευθύνων Συνεργάτης, Metaprop, ΗΠΑ

· Guy Grainger, Global Head of Sustainability Services & ESG, JLL, UK

· Hala El Akl, Senior Director of ESG & Operations, Oxford Properties, UK

· Jani Nokkanen, Partner & CIO, Nrep, Φινλανδία

· Kai-Uwe Bergmann, Partner, Bjarke Ingels Group, Δανία

· Karim Habra, Επικεφαλής Ευρώπης & Ασίας-Ειρηνικού, Ivanhoe Cambridge, Γαλλία

· Katarzyna Zawodna-Bijoch, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Περιφέρεια CEE, Skanska Commercial Development Europe, Πολωνία

· Stéphanie Bensimon, Επικεφαλής του Real Estate, Ardian Γαλλίας, Γαλλία

· Tina Paillet, Πρόεδρος, RICS, UK

· Véronique Bedague, CEO, Nexity, Γαλλία

«Ήταν πραγματικά εμπνευσμένη η ανασκόπηση των 209 projects από 39 χώρες. Το θέμα της μεταμόρφωσης εφέτος ήταν ιδιαίτερα έντονο. Ο επανασχεδιασμός των υφιστάμενων κτιρίων σε νέες ιδέες που ανταποκρίνονται στις μελλοντικές ανάγκες είναι κάτι από το οποίο πρέπει να εμπνεόμαστε όλοι εμείς στο real estate» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση των διοργανωτών.