Η εν λόγω δράση χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU.
Η συνολική εκτιμώμενη αξία της σύμβασης για τα 22 τμήματα ανέρχεται σε €154,82 εκατ. (€124.856.224,41 χωρίς ΦΠΑ).
Η προθεσμία ολοκλήρωσης του μελετητικού αντικειμένου ορίζεται στους δέκα μήνες από την υπογραφή της σύμβασης για κάθε τμήμα και αφορά αποκλειστικά την εκπόνηση της μελέτης.
Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει μία προσφορά ανά τμήμα. Η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για όλα τα τμήματα λήγει στις 11/04/2025.
Η μελέτη επικεντρώνεται στην καταγραφή του υφιστάμενου οδικού δικτύου ανά Δημοτική Ενότητα (ΔΕ) στις περιοχές εκτός ρυμοτομικών σχεδίων και εκτός ορίων των οικισμών μέχρι 2.000 κατοίκους και των οικισμών που υφίστανται νομίμως πριν το 1923. Στόχος της είναι η ολοκλήρωση του χαρακτηρισμού, της ιεράρχησης, της κύρωσης του κοινόχρηστου δημοτικού οδικού δικτύου και η ένταξή του στον ευρύτερο πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας.
Οι περιοχές και οι αντίστοιχοι προϋπολογισμοί των μελετών
Η καταγραφή αυτή αποσκοπεί στην κατηγοριοποίηση των οδών, με βάση τα γεωμετρικά τους χαρακτηριστικά και τον ρόλο που διαδραματίζουν στο οδικό δίκτυο κάθε Δημοτικής Ενότητας, με σκοπό τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για την περαιτέρω ιεράρχησή τους και τον χαρακτηρισμό τους ως κοινόχρηστο δημοτικό δίκτυο, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του προεδρικού διατάγματος του Ν.3937/2011.
Με δεδομένο ότι ο χαρακτηρισμός μιας οδού ως κοινόχρηστης αποτελεί καταρχήν απαραίτητη πολεοδομική προϋπόθεση για τη δομησιμότητα των γηπέδων στην εκτός σχεδίου περιοχή εφόσον δεν διέπεται από ειδικότερες διατάξεις και το γεγονός ότι το οδικό δίκτυο ενός οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης δεν αποτελεί τοπική του υπόθεση, εφόσον συνάπτεται τόσο με το υπόλοιπο δίκτυο της χώρας όσο και με την προστασία των γεωσυστημάτων του φυσικού χώρου, τα οποία αποτελούν στοιχείο της εθνικής φυσικής κληρονομιάς, η καταγραφή του υπάρχοντος οδικού δικτύου αποτελεί το πρώτο βήμα για την κατηγοριοποίηση αυτού με σκοπό τον χαρακτηρισμό του ως κοινόχρηστο δημοτικό οδικό δίκτυο.
Συνεπώς η αναγνώριση μιας οδού ως κοινόχρηστη έχει σημαντικές συνέπειες για την πολεοδομική διάρθρωση και τη δόμηση των παρακείμενων ακινήτων, ενώ η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να εξετάζεται αποσπασματικά, αλλά μέσω πολιτειακής πράξης, όπως έχει αποφασιστεί από το ΣτΕ.
Η εκπόνηση της Μελέτης Καταγραφής αποτελεί το πρώτο βήμα στην καταγραφή του οδικού δικτύου και είναι θεμελιώδης για τον χαρακτηρισμό του ως κοινόχρηστο. Μέσα από αυτή τη διαδικασία εξασφαλίζεται ο έλεγχος και ο εξορθολογισμός της εκτός σχεδίου δόμησης.
Κύριος στόχος της μελέτης είναι η καταγραφή των ορίων των Δήμων και Δημοτικών Ενοτήτων (ΔΕ), των οριοθετημένων οικισμών, των ρυμοτομικών σχεδίων και των οργανωμένων υποδοχέων. Επίσης, περιλαμβάνει την αποτύπωση και κατηγοριοποίηση του οδικού δικτύου στις περιοχές εκτός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων ή οριοθετημένων οικισμών.
Οι μελέτες καταγραφής περιλαμβάνουν εκθέσεις, χάρτες και γεωχωρικές βάσεις δεδομένων και αφορούν:
- Το πρόγραμμα ποιότητας των μελετών και τις διαδικασίες υλοποίησης,
- Την αποτύπωση των ορίων των Δήμων και Δημοτικών Ενοτήτων,
- Την αποτύπωση του χαρακτηρισμένου οδικού δικτύου και τη κατηγοριοποίηση του μη αναγνωρισμένου οδικού δικτύου.
Για την καταγραφή μιας οδού απαιτείται η εμφάνισή της στις πιο πρόσφατες ορθοεικόνες του Ελληνικού Κτηματολογίου ή σε αεροφωτογραφίες προ του 1977. Κριτήρια για την καταγραφή περιλαμβάνουν:
- Τη θέση των οδικών τμημάτων σε σχέση με το ρυμοτομικό σχέδιο ή τα όρια των οικισμών,
- Την αναγνώριση των οδών ως δημόσιων,
- Την αποτύπωση και κατηγοριοποίηση των οδών με βάση νομοθετικά και κτηματολογικά κριτήρια.
Βασική προϋπόθεση για την καταγραφή μιας οδού είναι να εμφανίζεται στις πλέον πρόσφατες ορθοεικόνες του Ελληνικού Κτηματολογίου πανελλαδικής κάλυψης και σε α/φ προ του 1977. Εφόσον εμφανίζεται σε αυτές τότε είναι αντικείμενο της μελέτης καταγραφής. Τα βασικά κριτήρια κατά τη διαδικασία της καταγραφής του οδικού δικτύου είναι:
Η θέση των οδικών τμημάτων ως προς το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο ή/και ως προς τα όρια των οριοθετημένων οικισμών.
Αν τα οδικά τμήματα περιλαμβάνονται στο ήδη αναγνωρισμένο ή χαρακτηρισμένο οδικό δίκτυο της ΔΕ.
Εφόσον τα οδικά τμήματα ή οι οδοί δεν εμπίπτουν εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου ή εντός οριοθετημένων οικισμών και δεν είναι χαρακτηρισμένες ως Εθνικές, Επαρχιακές, Δημοτικές οδοί, ή/και δεν είναι αναγνωρισμένες με διαπιστωτική πράξη κατ΄ εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 20 του ν. δ/τος του ‘23 ως προϋφιστάμενες ή με τις διατάξεις του τελευταίου εδαφίου της περίπτωσης β’ της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του Π.Δ. 24-31.05.1985 (Δ΄270), τότε εξετάζεται περαιτέρω:
αν υφίστανται με τη βούληση της πολιτείας ή με άλλον νόμιμο τρόπο και λογίζονται ως κοινόχρηστες όπως:
- α) οδοί που προβλέπονται από αναδασμό του Υπουργείου Γεωργίας ή δρόμοι που έχουν διανοιχτεί σε εκτέλεση παραχωρητηρίων του Ελληνικού Δημοσίου, αποφάσεων αναδασμού ή πράξεων απαλλοτριώσεως κατά τις διατάξεις της αγροτικής ή εποικιστικής νομοθεσίας, όπου υπάρχει σχετική πρόβλεψη ότι το αντίστοιχο τμήμα παραμένει δημόσια οδός ή δίοδος και αφήνεται στην κοινή χρήση,
- β) η καθορισμένη ζώνη παραλίας, που εξυπηρετεί τις ανάγκες κυκλοφορίας, εφόσον είναι διαμορφωμένη οδός,
- γ) οδοί που έχουν νομίμως κατασκευαστεί με τη βούληση της πολιτείας και επιτρέπουν την πρόσβαση σε ακτές, αρχαιολογικούς χώρους, εθνικούς δρυμούς, χιονοδρομικά κέντρα ή σε σημαντικά δημόσια έργα (όπως φράγματα, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, νοσοκομεία, Δημοτικές Εγκαταστάσεις Ύδρευσης(δεξαμενές, αντλιοστάσια) και Αποχέτευσης (εργοστάσια βιολογικών καθαρισμών), Επεξεργασίας και ταφής στερεών αποβλήτων, Νεκροταφείων, Ιερών Ναών κλπ.),
- δ) το δίκτυο δασικών οδών.
αν έχουν αποτυπωθεί ως οδοί στα κτηματολογικά διαγράμματα του Εθνικού Κτηματολογίου σε λειτουργούν Κτηματολόγιο άνω της πενταετίας.
αν έχουν κριθεί ως κοινόχρηστες δυνάμει αμετάκλητης δικαστικής αποφάσεως που αφορούσε και την κοινοχρησία της οδού ή/και
αν εμφανίζονται σε αεροφωτογραφίες πλησιέστερης ημερομηνίας προ 27.07.1977.