Ανακυκλωμένο αλουμίνιο σε συστήματα της Alumil
Ανακυκλωμένο αλουμίνιο σε συστήματα της Alumil

Ανακυκλωμένο αλουμίνιο σε συστήματα της Alumil

RE+D magazine
27.02.2024

Το Loop 60, το πρώτο πιστοποιημένο ανακυκλωμένο αλουμίνιο στην Ελλάδα για προφίλ αρχιτεκτονικών συστημάτων, το οποίο παράγεται από 60% ανακυκλωμένο υλικό παρουσιάζει η εταιρεία Alumil.

Οπως λέει σε σχετική ανακοίνωση πίσω από κάθε εταιρική απόφαση της ALUMIL εδώ και χρόνια κρύβεται η ευαισθητοποίησή της για το μέλλον του πλανήτη και των φυσικών του πόρων. Η προσήλωσή της, όμως, σε βιώσιμες πρακτικές στο πλαίσιο του μοντέλου «πράσινης» ανάπτυξης που έχει υιοθετήσει, ενισχύεται και πιστοποιείται με το Loop 60. 

Το καινοτόμο αυτό προϊόν χρησιμοποιείται σε όλα τα προφίλ αρχιτεκτονικών συστημάτων της, που χρησιμοποιούνται καθημερινά από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, και συνιστά την πολύτιμη συμβολή της εταιρείας στην εξοικονόμηση ενέργειας και στον δραστικό περιορισμό της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.

76% λιγότερες εκπομπές CO2

Η δευτερογενής παραγωγή αλουμινίου από ανακυκλώσιμο υλικό είναι λιγότερο ενεργοβόρα σε σύγκριση με την πρωτογενή παραγωγή, με την εξοικονόμηση ενέργειας να φτάνει έως και το 95%, ανοίγοντας τον δρόμο για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας στη βιομηχανία του αλουμινίου και την προστασία του περιβάλλοντος. Ειδικότερα, με τη χρήση του Loop 60 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώνονται δραστικά σε ποσοστό άνω του 76% σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο της πρωτογενούς παραγωγής αλουμινίου.  

Οι συγκρίσεις δεν αφήνουν περιθώριο αμφισβήτησης. Η πρωτογενής παραγωγή αλουμινίου απαιτεί περίπου 20 φορές περισσότερη ενέργεια από τη δευτερογενή, µε σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, εξαιτίας των αυξημένων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Συγκεκριμένα, η επανάτηξη (ανακύκλωση) του αλουμινίου από scrap (ανακυκλώσιμα απορρίμματα) χρειάζεται 15-20 φορές λιγότερη ενέργεια σε σχέση με την παραγωγή πρωτογενούς αλουμινίου από την εξόρυξη βωξίτη.

Με μόλις 3,85 κιλά CO eq ανά κιλό αλουμινίου (έναντι 16,6 kg CO eq ανά κιλό αλουμινίου, που είναι ο παγκόσμιος μέσος όρος της πρωτογενούς παραγωγής αλουμινίου), το Loop 60 αποτελεί αυτή τη στιγμή μια επιλογή µε πολύ χαμηλές εκπομπές ρύπων στην παγκόσμια αγορά. Μάλιστα, η ALUMIL δεν περιορίζεται σε όσα έχει επιτύχει, αλλά εργάζεται συστηματικά, ώστε να αυξήσει το ποσοστό ανακύκλωσης, ξεπερνώντας ακόμα και το 60% ανακυκλώσιµου υλικού, διατηρώντας όμως πάντα την ίδια κορυφαία ποιότητα.