Αλλάζει ριζικά ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζονται, λειτουργούν και συντηρούνται τα κτίρια
Αλλάζει ριζικά ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζονται, λειτουργούν και συντηρούνται τα κτίρια

Αλλάζει ριζικά ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζονται, λειτουργούν και συντηρούνται τα κτίρια

Συνέντευξη με τον Dr Jens Hirsch, Chief Scientific Officer, της BuildingMinds
RE+D magazine
06.11.2023

Αποκλειστική συνέντευξη στο ERED παραχώρησε o Dr Jens Hirsch, Chief Scientific Officer, της BuildingMinds στο περιθώριο του φετινού World Built Environment Forum 2023 των RICS, όπου ο Dr. Jens Hirsch συμμετείχε ως ομιλητής στη συζήτηση “Towards net zero: Analysing sustainability investment practices, ESG strategies, and beyond”.

Η BuildingMinds είναι μια από τις σημαντικότερες πλατφόρμες παγκοσμίως η οποία παρέχει την δυνατότητα στις εταιρείες να διαχειρίζονται τα κτίριά τους σε καθημερινή βάση να ελέγχουν την απόδοση του χαρτοφυλακίου τους ενώ ταυτόχρονα ευθυγραμμίζονται με τις απαιτήσεις για χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Η συλλογή δεδομένων είναι εμφανώς δύσκολη στον κλάδο των ακινήτων. Έχετε συναντήσει ποτέ έλλειψη συνεργασίας, για παράδειγμα από χρήστες ή ενοικιαστές κτιρίων; Εάν ναι, πώς αντιμετωπίζετε αυτά τα ζητήματα;

Η συλλογή δεδομένων είναι πράγματι μια κρίσιμη πτυχή για τους πελάτες μας, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να εντοπίζουν πιθανές βελτιώσεις και να ανταποκρίνονται στις κανονιστικές απαιτήσεις στον κλάδο των ακινήτων. Στην BuildingMinds, κατανοούμε τις προκλήσεις που σχετίζονται με τη συλλογή δεδομένων και έχουμε αναπτύξει μια ολοκληρωμένη λύση για την αντιμετώπιση αυτών των πρακτικών ζητημάτων.

Για τη συλλογή δεδομένων, προσφέρουμε ένα ευρύ φάσμα μεθόδων, συμπεριλαμβανομένων των έξυπνων μετρητών, της ενσωμάτωσης των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, της αυτοματοποιημένης καταγραφής λογαριασμών και των προηγμένων τεχνικών υπολογισμού. Οι τυπικοί πελάτες μας είναι διαχειριστές μεγάλων περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζονται εκατοντάδες ή χιλιάδες ακίνητα στα χαρτοφυλάκιά τους. Δεδομένης της ποικιλομορφίας αυτών των χαρτοφυλακίων, μια προσέγγιση που να καλύπτει τις ανάγκες όλων δεν είναι εφικτή. Επιπλέον, μπορεί να προκύψουν προκλήσεις όταν οι ενοικιαστές δεν είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τα δεδομένα κατανάλωσης ενέργειας και οι εθνικοί νόμοι για την προστασία δεδομένων μπορεί να δημιουργήσουν εμπόδια σε ορισμένες χώρες.

Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, βοηθάμε τους πελάτες μας να χρησιμοποιήσουν όλες τις νομικά διαθέσιμες οδούς για τη συλλογή έγκυρων δεδομένων. Ωστόσο, όταν αυτό δεν είναι δυνατό, βασιζόμαστε στην ενεργειακή κατάταξη ενός κτιρίου και σε σημεία αναφοράς για το δομημένο περιβάλλον, για να καλύψουμε τυχόν εναπομείναντα κενά δεδομένων. Η ομάδα των ειδικών μας στη βιωσιμότητα έχει συντάξει ένα εκτενές σύνολο σημείων αναφοράς και η μεθοδολογία εκτίμησης δεδομένων μας ενσωματώνει παράγοντες όπως η πληρότητα και οι τοπικές καιρικές συνθήκες για να εξασφαλίσει βέλτιστα αποτελέσματα.

Εν κατακλείδι, ως BuildingMinds δεσμευόμαστε να συνεργαζόμαστε στενά με τους πελάτες μας και να ξεπερνάμε οποιεσδήποτε προκλήσεις μπορεί να προκύψουν κατά τη διαδικασία συλλογής δεδομένων. Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να παρέχουμε αξιόπιστες πληροφορίες που δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες μας να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων ακινήτων τους.


Πόσο σημαντικές είναι οι αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα Big Data και το IoT, για την επίτευξη των στόχων ESG; Αναμένετε ότι το Industry 5.0 είναι εδώ για να μεταμορφώσει την ιδιοκτησία και τα ακίνητα;

Αυτές οι τεχνολογίες έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν τη διαχείριση ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων, επιτρέποντας την πιο έξυπνη λήψη αποφάσεων, τη βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας και την προώθηση των προσπαθειών βιωσιμότητας.

Στην BuildingMinds, αξιοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη με διάφορους τρόπους, για να υποστηρίξουμε τους πελάτες μας στις επιδιώξεις τους για ESG. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούμε τεχνητή νοημοσύνη για να εξάγουμε πολύτιμα δεδομένα από πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης, επιτρέποντάς μας να κατανοήσουμε καλύτερα τα πρότυπα κατανάλωσης ενέργειας των κτιρίων. Εκτός από αυτό, χρησιμοποιούμε προηγμένα μοντέλα μηχανικής εκμάθησης, τα οποία εκπαιδεύονται χρησιμοποιώντας τεράστιες ποσότητες δεδομένων, για να παρέχουμε προσαρμοσμένες προτάσεις μετασκευής για τους πελάτες μας. Αυτές οι πληροφορίες που βασίζονται σε δεδομένα είναι προσαρμοσμένες στις μοναδικές απαιτήσεις κάθε πελάτη, διασφαλίζοντας ότι οι αναβαθμίσεις των ακινήτων τους είναι αποδοτικές και αποτελεσματικές για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας.

Το Industry 5.0 αντιπροσωπεύει την επόμενη φάση της βιομηχανικής εξέλιξης, που χαρακτηρίζεται από μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση και εστίαση στη βιώσιμη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο των ακινήτων και των περιουσιακών στοιχείων, το Industry 5.0 έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται, λειτουργούν και συντηρούνται τα κτίρια. Ενσωματώνοντας προηγμένες τεχνολογίες όπως το AI, τα Big Data και το IoT με την ανθρώπινη τεχνογνωσία, το Industry 5.0 στοχεύει στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου, δομημένου περιβάλλοντος.

Η σημασία των αναδυόμενων τεχνολογιών για την επίτευξη των στόχων ESG δεν πρέπει να υπερεκτιμηθεί. Με την έλευση του Industry 5.0, αναμένουμε μια μεταμορφωτική αλλαγή στον τομέα των ακινήτων, με γνώμονα την απρόσκοπτη ενσωμάτωση της τεχνολογίας και τις ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις. 


Καινοτόμα υλικά, παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας ή έλεγχος της κατανάλωσης ενέργειας; Αν έπρεπε να διαλέξετε, πού θα βασιζόσασταν περισσότερο, για να επιτύχετε ουδετερότητα άνθρακα γρηγορότερα και καλύτερα;

Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι η επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα απαιτεί μια προσαρμοσμένη προσέγγιση, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες κάθε κτιρίου και χαρτοφυλακίου. Μια ενιαία λύση δεν είναι εφικτή και πρέπει να βασιστούμε σε ένα συνδυασμό στρατηγικών για την αντιμετώπιση των ποικίλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ακινήτων στην επιδίωξή του για βιωσιμότητα.

Τούτου λεχθέντος, η προσέγγιση "efficiency first" – ο έλεγχος της κατανάλωσης ενέργειας – θεωρείται συχνά κορυφαία προτεραιότητα. Εστιάζοντας στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, μπορούμε να επιτύχουμε σημαντικές μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να προωθήσουμε τη βιωσιμότητα σε όλα τα χαρτοφυλάκια. Αυτή η προσέγγιση τείνει επίσης να έχει πιο άμεσο αντίκτυπο και μπορεί να είναι οικονομικά αποδοτική σε πολλές περιπτώσεις. 

Τα καινοτόμα υλικά διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη μείωση τόσο των λειτουργικών εκπομπών GHG όσο και του ενσωματωμένου άνθρακα σε νέες κατασκευές και έργα. Χρησιμοποιώντας προηγμένα υλικά, μπορούμε να δημιουργήσουμε πιο βιώσιμα και ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, συμβάλλοντας έτσι στη συνολική προσπάθεια απαλλαγής από τον άνθρακα.

Ενώ η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ένα ζωτικό συστατικό της εξίσωσης ουδετερότητας άνθρακα, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι η επιτόπια παραγωγή ενέργειας μπορεί να μην είναι εφικτή ή σημαντική για όλα τα κτίρια. Οι εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μικρής κλίμακας μπορεί να είναι χρήσιμες, αλλά θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων πόρων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επιτόπια παραγωγή ενέργειας μπορεί να έχει υψηλό οριακό κόστος ή να αντιμετωπίζει άλλους περιορισμούς που την καθιστούν λιγότερο ελκυστική ως κύρια λύση.

Συμπερασματικά, η επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα είναι μια πολύπλοκη προσπάθεια που απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση. Ο έλεγχος της κατανάλωσης ενέργειας, η χρήση καινοτόμων υλικών και η μόχλευση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπου είναι εφικτό, συμβάλλουν σε αυτόν τον στόχο. 


Στον αγώνα προς το καθαρό μηδέν, πόσο σημαντικές θεωρείτε τις δημόσιες πολιτικές και στρατηγικές -συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων- που σχετίζονται με κρίσιμες και αναδυόμενες τεχνολογίες; Πόσο σχετικές είναι οι deep tech καινοτομίες στον τομέα των ακινήτων;

Αυτές οι πολιτικές διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο και θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την επιστημονική γνώση και να δίνουν προτεραιότητα στη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας για να διασφαλιστεί ο μέγιστος αντίκτυπος. Ωστόσο, η επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών απαιτεί μια συνολική προσέγγιση που περιλαμβάνει επίσης ιδιωτικές πρωτοβουλίες και ορθή εταιρική συμπεριφορά για την προώθηση της αλλαγής στον τομέα των ακινήτων.

Οι καινοτομίες «βαθιάς τεχνολογίας» (deep tech) είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη βιομηχανία ακινήτων, καθώς έχουν τη δυνατότητα να ξεκλειδώσουν νέες οδούς για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα και να ενισχύσουν τη συνολική βιωσιμότητα του δομημένου περιβάλλοντος. Δεδομένων των φιλόδοξων απαιτήσεων απαλλαγής από τις εκπομπές του άνθρακα που προβλέπονται από πρωτοβουλίες όπως το CRREM project για το 2050, είναι προφανές ότι η επίτευξη αυτών των στόχων θα είναι δύσκολη χωρίς την ανάπτυξη και την ευρεία υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων λύσεων.

Ο τομέας των ακινήτων πρέπει να αγκαλιάσει τις deep tech καινοτομίες για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και τη δημιουργία πιο βιώσιμων κτιρίων. Ενσωματώνοντας αυτές τις τεχνολογίες αιχμής με τις υπάρχουσες πρακτικές, ο κλάδος μπορεί να μεταμορφώσει τις δραστηριότητές του και να κάνει σημαντικά βήματα προς την επίτευξη καθαρών μηδενικών στόχων.

Συνοπτικά, οι δημόσιες πολιτικές και στρατηγικές διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην προώθηση της υιοθέτησης αναδυόμενων τεχνολογιών και καινοτομιών «βαθιάς τεχνολογίας» στον τομέα των ακινήτων. Ωστόσο, η συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και η δέσμευση για ορθή εταιρική συμπεριφορά, είναι ουσιαστικής σημασίας για την επιτάχυνση της προόδου του κλάδου προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές.