UBS: «Επενδύστε στον παγκόσμιο κλάδο των ακινήτων»
UBS: «Επενδύστε στον παγκόσμιο κλάδο των ακινήτων»

UBS: «Επενδύστε στον παγκόσμιο κλάδο των ακινήτων»

Οι επενδύσεις σε ακίνητα μπορούν να βελτιώσουν την αναλογία ρίσκου-απόδοσης τόσο των ιδιωτικών όσο και των θεσμικών χαρτοφυλακίων
Ειρήνη Θεοφανίδου
22.11.2021

Η αγορά ακινήτων επωφελείται στην παρούσα φάση τόσο από το άνοιγμα των οικονομιών όσο και από την ανάκαμψη των αξιών και των ενοικίων.


Όπως αναφέρει η
UBS
σε έκθεση με τίτλο «The case for global real estate» «οι επενδυτές θα πρέπει να αυξήσουν την έκθεση τους στον παγκόσμιο κλάδο των ακινήτων για να βελτιώσουν τις αποδόσεις των χαρτοφυλακίων τους».

Η ακίνητη περιουσία είναι ένα ουσιαστικό μέρος ενός διαφοροποιημένου επενδυτικού χαρτοφυλακίου, καθώς προσφέρει οφέλη εξαιτίας της διασποράς όπως για παράδειγμα η γεωγραφική τοποθέτηση, ο τύπος του περιουσιακού στοιχείου, το προφίλ κινδύνου, ο πληθωρισμός κ.ά.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η επένδυση στο real estate μπορεί επίσης να παρέχει σταθερές αποδόσεις εισοδήματος και σχετικά υψηλές αποδόσεις προσαρμοσμένες σε μακροπρόθεσμο ρίσκο. Μάλιστα, οι ίδιοι λένε ότι οι επενδύσεις σε ακίνητα μπορούν να βελτιώσουν την αναλογία ρίσκου-απόδοσης τόσο των ιδιωτικών όσο και των θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Οι τρεις κύριοι τρόποι επένδυσης σε ακίνητα


Κατά την UBS υπάρχουν τρεις τρόποι για να επενδύσει κάποιος στον κλάδο των ακινήτων. 

Πρώτον οι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν απευθείας εμπορικά ακίνητα, δεύτερον, να επενδύσουν σε οχήματα στο χρηματιστήριο και τρίτον, μπορούν να "ποντάρουν" σε μη εισηγμένα funds.

Παρά την αστάθεια της αγοράς των εισηγμένων ακινήτων τα προηγούμενα χρόνια, οι επενδύσεις έχουν χαρίσει στους επενδυτές ελκυστικές ετήσιες αποδόσεις τα τελευταία 10 χρόνια. Κατά μέσο όρο, από το 2001 έως το 2020, η απόδοση για όλους τους τύπους ακινήτων στον κλάδο ανήλθε σε 5,4%, ενώ το κεφαλαιακό κέρδος κατά μέσο όρο 1,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της MSCI IPD.

Η προσθήκη ακινήτων σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μπορεί να βελτιώσει τα χαρακτηριστικά κινδύνου-απόδοσης.  Η αξία των εμπορικών ακινήτων στην παγκόσμια αγορά εκτιμάται από τον EPRA (European Public Real Estate Association) σε $32 τρισ από το τρίτο τρίμηνο του 2021, με τον συνολικό εισηγμένο κλάδο να αποτιμάται σε περίπου $4 τρισ.