Το πρώτο κτίριο με «κάθετα δάση» εγκαινιάστηκε στην Κίνα
Το πρώτο κτίριο με «κάθετα δάση» εγκαινιάστηκε στην Κίνα

Το πρώτο κτίριο με «κάθετα δάση» εγκαινιάστηκε στην Κίνα

Ο ιταλός αριτέκτονας Stefano Boeri ολοκλήρωσε το πρώτο από μια σειρά από «πράσινα» κτιριακά συμπλέγματα στην Κίνα.
RE+D magazine
31.01.2022

Οι χρήστες άρχισαν πριν από μερικές εβδομάδες να μετακομίζουν στα 45.400 τμ του συγκροτήματος κατοικιών, το οποίο συνολικά αποτελείται από πέντε πύργους. Οι δύο πύργοι του συγκροτήματος, ύψους 80 μέτρων, καλύπτονται από περισσότερα από 400 δέντρα και άλλα φυτά. Αποτελούν ένα νέο είδος «κάθετου δάσους», που συνδυάζει ανοιχτά και κλειστά μπαλκόνια.

Τα κάθετα δάση είναι ένας τύπος κτιρίου που εφευρέθηκε από τον αρχιτέκτονα Stefano Boeri και χαρακτηρίζονται από προσόψεις που καλύπτονται από δέντρα και φυτά. Τα υπάρχοντα κατακόρυφα κτίρια-δάση από το ίδιο  στούντιο, Stefano Boeri Architetti, έχουν συνήθως ανοιχτά μπαλκόνια.

Το στούντιο χρησιμοποίησε τοπικά είδη για τα 404 δέντρα που επένδυσαν το κτίριο, 4.620 θάμνους και 2.408 τετραγωνικά μέτρα πολυετούς χόρτου, λουλούδια και αναρριχητικά φυτά.

GREEN BUILDING4.jpg

Σύμφωνα με το στούντιο, τα δέντρα και το πράσινο θα απορροφούν 22 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως και θα παράγουν 11 τόνους οξυγόνου ετησίως.

Εκτός από τους δεντρόφυτους οικιστικούς πύργους, η ανάπτυξη, την οποία η Stefano Boeri Architetti περιγράφει ως «πράσινο συγκρότημα», θα στεγάσει επίσης ξενοδοχεία και μεγάλους εμπορικούς χώρους.

Πρόκειται για το πρώτο κατακόρυφο δασικό κτίριο που άνοιξε στην Κίνα και ο Boeri πιστεύει ότι αυτοί οι τύποι κτιρίων είναι ιδιαίτερα κατάλληλοι για τη χώρα.

GREEN BUILDING2.jpg

Το στούντιό του θα εγκαινιάσει πολύ σύντομα δύο ακόμα κατακόρυφους δασικούς πύργους στο Nanjing.

 «Το μοντέλο κάθετου δάσους στις κατοικίες θα μεταμορφώσει θεμελιωδώς το τοπίο των μελλοντικών πόλεων και θα αλλάξει τις προσδοκίες των ανθρώπων για τη μελλοντική οικολογική ζωή», δήλωσε ο Xu Yibo, συνεργάτης του Stefano Boeri Architetti China.

Ο Boeri έχει σχεδιάσει δύο ακόμα κτίρια με τις προδιαγραφές κάθετου δάσους: το πρώτο, το Bosco Verticale στο Μιλάνο, στεγάζει πολυτελή διαμερίσματα, ενώ το πιο πρόσφατο, το Trudo Vertical Forest στο Αϊντχόβεν, αποτελεί ένα κτίριο κοινωνικής στέγασης.