Τι αλλάζει στο επίδομα στεγαστικής συνδρομής ανασφάλιστων υπερήλικων
Τι αλλάζει στο επίδομα στεγαστικής συνδρομής ανασφάλιστων υπερήλικων

Τι αλλάζει στο επίδομα στεγαστικής συνδρομής ανασφάλιστων υπερήλικων

Τι είναι το επίδομα στεγαστικής συνδρομής και ποιοί το δικαιούντα
RE+D magazine
16.11.2021

Αλλάζει από 1η Ιανουαρίου η διαδικασία χορήγησης επιδομάτων σε εκατοντάδες ηλικιωμένους. Οπως τόνισε στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, η χορήγηση του επιδόματος δεν διακόπηκε ποτέ αλλά καθορίστηκαν για πρώτη φορά σαφή και αντικειμενικά κριτήρια για τη χορήγησή του με τον νόμο 4756/2020.

Σύμφωνα με την υφυπουργό «Η πρότερη απουσία κριτηρίων χορήγησης του εν λόγω επιδόματος, οδηγούσε για χρόνια στη συχνή μη χορήγησή του, καθότι οι περιφερειακές διευθύνσεις του ΟΠΕΚΑ δεν μπορούσαν να αξιολογήσουν, αν οι ωφελούμενοι πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Πλέον, σύμφωνα με τον νόμο με το άρθρο 24 έως 30 του ν. 4756/2020 (26.11.2020) και της ΚΥΑ ΦΕΚ Β΄ 2156 (25.5.2021), οι αιτήσεις για το επίδομα θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω πλατφόρμας του ΟΠΕΚΑ, η οποία θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2022. Με αυτόν τον τρόπο, οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να προσκομίζουν δικαιολογητικά, εφόσον αυτά μπορούν να αντληθούν μέσα από τη διασύνδεση της πλατφόρμας με άλλες βάσεις δεδομένων» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής απευθύνεται αποκλειστικά σε ηλικιακές ομάδες υπερηλίκων άνω των 67 ετών, οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι και μισθώνουν κύρια κατοικία και εισόδημά που δεν πρέπει υπερβαίνει το ποσό των €4.320, ενώ για τους έγγαμους δεν πρέπει να ξεπερνάει το ποσό των €8.640.

Επιδοτείται το ενοίκιο που έχει συμφωνηθεί και αναγράφεται στο ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο μέχρι του ποσού των 362 ευρώ.