Συνεχίζει τις αγορές ελληνικών ομολόγων η ΕΚΤ
Συνεχίζει τις αγορές ελληνικών ομολόγων η  ΕΚΤ

Συνεχίζει τις αγορές ελληνικών ομολόγων η ΕΚΤ

Αγόρασε ελληνικά ομόλογα €2 δισ. το τελευταίο δίμηνο
RE+D magazine
10.02.2022

Συνεχίζεται η στήριξη στα ελληνικά ομόλογα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την απόδοση του 10ετους να διαμορφώνεται στο 2,5%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε, στο δίμηνο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ, αγοράστηκαν από τη δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου €1,9 δισ.

Επομένως η ΕΚΤ διατήρησε σχεδόν αμετάβλητη την αξία των ελληνικών ομόλογων που αγόραζε (πάντα μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος), παρόλο, όπως είχε προαναγγείλει η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκαρντ, οι αγορές μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα επιβραδύνονταν από τις αρχές του 2022.

Σημειώνεται οτι  η ονομαστική αξία των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που είχε αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έως και τις 22 Ιανουαρίου 2022, ανέρχεται στα €36,8 δισ.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του Δημοσίου Χρέους δεν ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ για τα επόμενα 40 χρόνια, καθώς το μέσο επιτόκιο των κρατικών ομολόγων (διαπραγματεύσιμων και μη) διαμορφώνεται στο 1,36%.